Consiliul notează „buna cooperare a României şi Bulgariei cu Comisia Europeană şi cu alte state membre”.
De asemenea, Consiliul menţionează că salută eforturile şi voinţa politică dovedite de guvernele României şi Bulgariei în legătură cu reforma.
CAG constată că în cele două state cadrul legal necesar pentru reformă este funcţional. Consiliul încurajează cele două ţări să ia măsurile necesare rămase pentru a răspunde cerinţelor Mecanismului.
Consiliul precizează că în România lupta împotriva corupţiei ar trebui să rămână o prioritate de top.
„Rezultate mai bune ar trebui demonstrate în ceea ce priveşte confiscarea averilor nejustificate şi în aplicarea de sancţiuni de descurajare în cazurile de incompatibilitate”, se arată în documentul adoptat de Consiliu.
Comisia Europeană a publicat, în iulie, raportul privind progresele înregistrate de justiţia din România.
Documentul recomandă ca România să dovedească un istoric de decizii de management în sistemul judiciar adoptate în mod transparent şi obiectiv, inclusiv prin sistemul de promovare la ICCJ, solicită măsuri pentru intrarea în vigoare a noului Cod Civil şi cere României rezultate în anchetele vizând spălarea banilor şi lege pentru confiscarea extinsă.
Cu acea ocazie, Comisia a anunţat că în vara anului 2012 va fi publicată o analiză completă a evoluţiei MCV privind România şi Bulgaria din 2007.