- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.07.2012, 12:37)
- Departamentul Eveniment , Livia Ispas , Roxana Alexe ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consiliul de Etică discută raportul Comisiei Tehnice în cazul tezei de doctorat a lui Ponta
Consiliul Naţional de Etică discută raportul Comisiei Tehnice în cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta, a declarat purtătorul de cuvânt al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, Gabriela Catană, precizând că nu poate spune dacă miercuri va fi dat un răspuns final în acest caz.
Urmărește
518 afișări
Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Gabriela Catană a precizat că în şedinţa de miercuri a Consiliului Naţional de Etică (CNE) va fi discutat raportul comisiei de specialitate.
"Nu vă pot spune dacă vom reuşi să finalizăm şi dacă raportul fnal va fi trimis miercuri către Educaţie", a spus Gabriela Catană, precizând că sunt şi alte puncte pe ordinea de zi şi în cazul comisiilor nu poate fi vorba de respectarea unui orar, discuţiile putând să dureze şi nouă-zece ore.
Comisia tehnică a fost alcătuită de CNE din specialişti în drept penal internaţional, în urma unor solicitări de recomandare formulate de Consiliu către facultăţile de Drept din Bucureşti, Iaşi şi Timişoara. Practic, conducătorii acestor facultăţi au fost solicitaţi să recomande câte doi-trei specialişti, din rândul cărora a fost constituită această comisie, a precizat Gabriela Catană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Ea a adăugat că, practic, concluziile comisiei de specialitate au reprezentat prima evaluare spre decizia finală a CNE.
Întrebată dacă acele concluzii din raportul Comisiei Tehnice din CNE prezentate în presă sunt aceleaşi cu cele din raportul analizat miercuri de Consiliul Naţional de Etică, Gabriela Catană a spus că nu s-a pus problema ca cineva să ia acel raport care a apărut în presă şi să îl compare.
"Rolul membrilor Consiliului Naţional de Etică nu este să analizeze o scurgere de informaţii", a mai spus Catană, precizând că aceştia trebuie să lucreze în linişte, cu maximă competenţă şi "fără niciun fel de presiune".
Întrebată dacă Victor Ponta va veni, miercuri, la CNE pentru a prezenta un punct de vedere, Gabriela Catană a spus că nu are această informaţie.
De asemenea, întrebată dacă CNE va da o decizie şi în cazul fostului ministru al Educaţiei Ioan Mang, Catană a spus că a fost audiată "doamna Mang şi urmează să fie audiat domnul Mang", fără a face alte precizări.
Procedurile în urma cărora Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în ştiinţe juridice au fost în acord cu legislaţia în vigoare în 2003 şi nu se poate susţine calificarea de plagiat, a decis Comisia Tehnică din CNE.
Concluziile comisiei reprezintă doar o primă evaluare în cadrul demersului Consiliului Naţional de Etică, acestea fiind luate în discuţie de CNE la analiza după care va fi formulată o decizie finală.
"Teza de doctorat elaborată de domnul Victor Ponta şi susţinută public în anul 2003 respectă cerinţele academice din acea perioadă şi este comparabilă din punct de vedere al acestor cerinţe cu alte teze de doctorat susţinute în acea perioadă. Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzător pe parcursul lucrării. Tema tezei de doctorat este în domeniul de preocupărilor academice ale doctorandului şi conducătorului de doctorat. Teza de doctorat este clar structurată, are un plan de cercetare coerent. Metodologia este în concordanţă cu normele şi practicile din domeniul ştiinţelor juridice la acea dată. Cercetarea, aşa cum rezultă din referatele comisiilor de susţinere, prezintă elemente de noutate şi cuprinde analize pertinente. Bibliografia utilizată de autor este menţionată la sfârşitul lucrării", a constatat comisia, potrivit unui document intrat în posesia MEDIAFAX.
Comisia Tehnică a concluzionat, de asemenea, că "sunt unele deficienţe în ceea ce priveşte trimiterile bibliografice în interiorul capitolelor, însă nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta şi-ar fi însuşit paternitatea unor idei, concepte, modele care nu-i aparţineau şi le-ar fi prezentat drept contribuţii personale originale", conform aceluiaşi document.
La elaborarea acestor concluzii, Comisia Tehnică a luat în discuţie analizarea cadrului legal în vigoare de la data admiterii până la data susţinerii publice a tezei de doctorat şi acordării titlului de doctor, având în vedere principiul neretroactivităţii legii.
"În anul 1999, la data admiterii erau în vigoare prevederile Legii învăţământului nr. 84/1995, HG nr. 37/1999 privind organizarea şi desfăşurarea doctoratului şi Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, acte normative care au rămas în vigoare până la acordarea titlului de doctor", se precizează în document.
Structura Ministerului Educaţiei abilitată cu evaluarea tezelor de doctorat în vederea propunerii acordării titlurilor de doctor era Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), care funcţiona în baza regulamentului aprobat prin ordinul ministrului Educaţiei nr. 3218/25.02.2002, mai arată Comisia Tehnică.
Totodată, comisia precizează că a evaluat încadrarea termenului plagiat la nivelul anului 2003, atât din punct de vedere conceptual, cât şi din punct de vedere juridic.
Comisia Tehnică a fost învestită de Consiliul Naţional de Etică (CNE) la 11 iulie, în vederea elaborării unei opinii în acest caz. În documentul cu concluziile - care nu este semnat, fiind unul de lucru - se precizează că această Comisie este una independentă, de specialitate.
ANCS a precizat că CNE este singura structură instituţională exclusiv competentă să se pronunţe pe cazuri ce pot constitui abateri ale demnitarilor de la normele de bună conduită, iar în acest context va analiza şi sesizarea premierului Ponta, în vederea clarificării acuzaţiilor de plagiat.
În afară de CNE, asupra tezei de doctorat a premierului se va pronunţa şi Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti (UB), instituţia de învăţământ superior anunţând, luni, că o hotărâre în acest caz va fi luată "în cel mai scurt timp posibil".
Reprezentanţii UB au precizat că instituţiei de învăţământ superior s-a autosesizat în acest caz, în baza Cartei Universităţii din Bucureşti.
Analizele asupra tezei de doctorat a lui Ponta efectuate de Comisia de Etică a UB şi de CNE vin după ce un al treilea for, respectiv Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, în şedinţa din 29 iunie, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.
Preşedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat.
În ce priveşte bibliografia lucrării de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penală Internaţională"), în cazul a aproape 40 de pagini ale lucrării nu a fost menţionată sursa, potrivit CNATDCU.
Liviu Pop, care a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Educaţiei, a emis, înaintea şedinţei din 29 iunie, un ordin de reorganizare a CNATDCU şi a susţinut că acest for nu are competenţă să ia decizii legate de doctoratul lui Ponta.
La momentul lansării acuzaţiilor, Ponta declara că va renunţa la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei, că a greşit trecând la sfârşitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, şi nu în subsolul paginii.
Premierul a transmis ANCS o adresă prin care solicită să îi fie analizată teza de doctorat susţinută în 2003.
La 2 iulie, Victor Ponta a afirmat că membrii CNATDCU care au stabilit că teza sa de doctorat reprezintă un plagiat s-au reunit din partea PDL ca pentru o "execuţie mafiotă", fără să fi studiat vreodată o astfel de lucrare, şi a precizat că nu va renunţa la titlul de doctor şi nici nu va demisiona.
Premierul este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Comisia Tehnică a Consiliului Naţional de Etică: Conform legislaţiei din 2003, Ponta NU a plagiat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:10
-
astăzi, 11:01
WhatsApp introduce o funcţie de transcriere a mesajelor vocale