Consiliul de Onoare al Ordinului "Steaua României" propune retragerea distincţiei lui Tokes. Haiduc: Preşedintele decide dacă se retrage sau nu

Membrii Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" au decis, miercuri, să propună preşedintelui Traian Băsescu retragerea distincţiei conferite europarlamentarului Laszlo Tokes, a declarat Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române.

Urmărește
634 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Onoare al Ordinului "Steaua României" propune retragerea distincţiei lui Tokes. Haiduc: Preşedintele decide dacă se retrage sau nu

Laszlo Tokes (Imagine: Raul Stef/ Mediafax Foto)

Decizia a fost luată cu cinci voturi "pentru" şi o abţinere.

Anterior, Tokes a părăsit şedinţa Consiliului în semn de protest faţă de refuzul membrilor de a-i perimite să fie apărat de un avocat.

Tokes şi avocatul său, Kimcses Elod, au ieşit după trei sferturi de oră de la sosire, din clădirea Academiei Române, unde are loc şedinţa Consiliului de onoare.

Europarlamentarul a afirmat că nu a avut de gând să se apere singur, deoarece tot timpul a apreciat că acest proces este unul "umilitor", intentat împotriva sa cu rea voinţă.

"De fapt, procesul s-a derulat cu mult înainte de această întâlnire, deoarece tot timpul, din vară încoace, se ducea o campanie duşmănoasă împotriva persoanei mele, probabil cu o intenţie a mă isteriza, chiar de a mă exclude din politicul românesc, aripa maghiară. De aceea, am ţinut foarte mult la dreptul meu la apărare, asigurat de Constituţie", a afirmat Laszlo Tokes.

El a amintit că avocatul său a prezentat Consiliului poziţia oficială a Uniunii Naţionale a Barourilor din România, potrivit căreia europarlamentarul are dreptul la apărare din partea unui avocat în relaţia cu Consiliul de Onoare.

"În ciuda acestuia, dânşii nu au dat loc aceste asistenţe juridice şi au propus un fel de compromis potrivit căruia domnul avocat ar fi putut rămâne în şedinţă, dar n-ar fi avut dreptul să ia cuvântul şi să mă apere în mod practic", a adăugat acesta.

Întrebat dacă se aştepată ca în şedinţa de miercuri să-i fie retrasă decoraţia, el a răspuns: "Deja nu îmi pasă nici că rămân decorat, nici că să îmi fie retrasă decoraţia, că sunt dezilozionat, că nu pentru aceasta am optat, ca după 24 de ani de la căderea comunismului, să fiu tras la răspundere pentru nişte pretexte şi afirmaţii care nu intră în competenţa dânşilor, ci, pur şi simplu, reprezintă libertatea mea de exprimare".

Acesta reiterat faptul că declaraţiile pe care le-a făcut la Băile Tuşnad au fost traduse greşit.

"De atunci încoace se duce o campanie duşmănoasă, un fel de proces de intenţie, în care nu doresc să fiu partener răspunzând la întrebările celor nouă sau zece pesedişti, membri ai acestui Consiliu, nu Consiliu de Onoare ci consiliul de partid", a precizat Laszlo Tokes.

Avocatul lui Tokes a declarat, la plecare, că o eventuală decizie de retragere a decoraţiei europarlamentarului va putea fi atacată în contencios administrativ în condiţiile în care Consiliul de Onoare nu a respectat dreptul acestuia la apărare.

Haiduc: Preşedintele decide dacă se retrage sau nu distincţia acordată lui Tokes

Preşedintele Traian Băsescu este cel care decide retragerea sau nu a disticţiei acordate lui Laszlo Tokes, hotărârea luată miercuri de Consiliu fiind doar o propunere, a precizat, miercuri, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc.

Haiduc a menţionat că la şedinţa Consiliului au participat şase din cei şapte membri.

Acesta a spus că cel care poate să ia decizia de retragere a acestei decoraţii este preşedintele României.

"Noi facem doar o propunere pe care domnia sa o aprobă sau nu o aprobă, şi dacă o aprobă - prin decret", a arătat preşedintele Academiei Române.

Potrivit afirmaţiilor acestuia motivarea acestei hotărâri urmează să fie redactată şi va fi dată publicităţii în timp util.

El a spus că Laszlo Tokes a refuzat "să vorbească şi să dialogheze" cu membri Consiliului şi a pretins ca avocatul să îl reprezinte, ceea ce nu corespunde regulamentului.

"Aici nu e vorba despre un proces juridic, să fii reprezentat. (...) Din motivul acesta s-a retras şi a urmat apoi discuţia în interiorul Consiliului, fără prezenţa domnului Tokes şi cu atât mai puţin a avocatului", a spus Ionel Haiduc.

"Decoraţia se retrage de către preşedinte la propunerea Consiului de Onoare, această propunere există acum", a spus la rândul său un alt membru al Consiliului, Gabriela Firea.

Şi senatorul Mircea Geoană a precizat că textul de lege menţionează "foarte clar" că preşedintele Traian Băsescu poată să retragă această distincţie. "Este singurul care are calitatea să o facă şi este cel care decide, în cele din urmă, suveran, i-a decizia ultimă", a spus acesta.

Preşedintele Traian Băsescu declara, la începutul lunii septembrie, că sunt şapte cavaleri ai Ordinului Naţional "Steaua României" care au solicitat retragerea distincţiei acordate lui Laszlo Tokes, el menţionând că decizia aparţine Consiliului de Onoare al Ordinului.

"Dacă acest Consiliu de Onoare solicită preşedintelui ridicarea Ordinului Naţional, se emite decretul de retragere, dacă membrii Consiliului consideră că nu este cazul (...) nu se poate retrage Ordinul", spunea Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici