- Home
- Politic
- SFÂNTU GHEORGHE, (14.11.2013, 15:47)
- Adina Oşan , Kiss Edit
Consiliul Judeţean Covasna a aprobat organizarea referendumului pe tema regionalizării
Consiliul Judeţean Covasna a aprobat organizarea în 8 decembrie a referendumului local pe tema regionalizării, proiectul de hotărâre fiind votat de cei 26 de consilieri judeţeni ai UDMR, PPMT şi PCM, în timp ce patru consilieri din partea USL au votat împotrivă.
Urmărește
335 afișări
Consiliul Judeţean Covasna a aprobat organizarea referendumului pe tema regionalizării
Consiliul Judeţean Covasna a aprobat, joi, organizarea în 8 decembrie a referendumului în Covasna pentru consultarea cetăţenilor din judeţ în legătură cu oportunitatea înfiinţării unei regiuni de dezvoltare formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, cu centrul regiunii în Târgu Mureş.
Hotărârea a primit vot favorabil din partea celor 26 de consilieri ai UDMR, PCM şi PPMT, în schimb consilierii PSD şi PNL au votat împotrivă.
Conform hotărârii, la referendum cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin "da" sau "nu" la următoarea întrebare: "Sunteţi de acord ca judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să se constituie într-o singură regiune de dezvoltare, cu centrul regiunii în municipiul Târgu Mureş?".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului se vor suporta din bugetul Consiliului Judeţean Covasna.
Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), unul dintre iniţiatorii acestui proiect, le-a cerut în şedinţă consilierilor USL să dea un vot favorabil şi a subliniat că formarea unei regiuni de dezvoltare din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş nu este o chestiune politică sau etnică, ci una care ţine de eficienţa unei regiuni.
"Noi considerăm că ar fi un mesaj extrem de pozitiv atât către populaţia judeţului, cât şi către decidenţii din această ţară, dacă astăzi, toţi cei care participaţi la acest vot, aţi da acordul organizării referendumului. (...) 180 de milioane de euro vor pierde judeţele Covasna, Harghita şi Mureş doar prin Programului Operaţional Regional, în cazul în care vom rămâne împreună cu judeţele Braşov, Sibiu şi Alba", a spus Antal.
Consilierul judeţean Bedo Zoltan (PPMT) a menţionat că un referendum ar fi trebuit să se organizeze pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc, dar cu toate acestea consilierii judeţeni ai PPMT au susţinut proiectul pentru a da un semnal de solidaritate.
Consilierul judeţean PNL Ciprian Kovacs Lorand a precizat că el respectă principiile de bază ale democraţiei şi, din acest motiv, nu va comenta în sensul de a se organiza un referendum, în schimb, are o problemă cu întrebarea iniţiată, având dubii în ceea ce priveşte viabilitatea economică a unei regiuni formate din judeţele Covasna, Mureş şi Harghita, fără a lua în considerare un centru economic important, şi anume Braşovul.
El a mai subliniat că a primit un mandat din partea colegilor de partid de a vota împotriva proiectului de hotărâre.
Reprezentantul PSD în CJ Covasna, Sabin Calinic, a precizat, că, în opinia lui, în ultimii 24 de ani judeţul Covasna s-a "îngropat economic", în această perioadă judeţul fiind condus şi administrat de o singură formaţiune politică (UDMR) fără opoziţie, beneficiind de sume importante faţă de alte zone ale României.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a propus, în 25 septembrie, la Cluj, organizarea referendumurilor locale în şase judeţe din ţară, în 8 decembrie, pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare.
Potrivit lui Kelemen, referendumurile locale pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare vor avea loc în judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Bihor, Sălaj şi Satu Mare.
În ceea ce priveşte cealaltă regiune, care să cuprindă judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, liderul UDMR a afirmat că propunerea este ca Oradea să fie centrul acesteia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
Nicuşor Dan, despre o eventuală retragere din cursa electorală: Până pe 15 martie putem să analizăm
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”