CONSILIUL NAŢIONAL al PSD, reunit la Sala Palatului, în prezenţa a 4.200 de delegaţi. Ponta: PSD merge singur la europarlamentare. Avem adversari, nu duşmani - FOTO

Consiliul Naţional al PSD s-a reunit, sâmbătă, la ora transmiterii acestei ştiri, la Sala Palatului, în prezenţa a 4.200 de delegaţi. Reuniunea este moderată de către preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, şi secretarul general, Andrei Dolineaschi.

Urmărește
1142 afișări
Imaginea articolului CONSILIUL NAŢIONAL al PSD, reunit la Sala Palatului, în prezenţa a 4.200 de delegaţi. Ponta: PSD merge singur la europarlamentare. Avem adversari, nu duşmani - FOTO

CONSILIUL NAŢIONAL al PSD, reunit la Sala Palatului, în prezenţa a 4.200 de delegaţi. Ponta: PSD merge singur la europarlamentare. Avem adversari, nu duşmani - FOTO (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Ponta: Nu trebuie să câştigăm cele două bătălii din 2014 "împotriva cuiva"

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, sâmbătă, la Consiliul Naţional al partidului, că este convins că nu va fi necesar ca PSD să câştige cele două scrutinuri de anul viitor, respectiv alegerile europarlamentare şi prezidenţiale, "împotriva cuiva, nici aliaţi, nici adversari".

"Urmează alegerile prezidenţiale. După zece ani de regim Traian Băsescu, de distrugere, minciună, abuzuri, ură, dezbinare, această perioadă se închide. Eu cred că de fapt putem să închidem perioada de tranziţie de la societatea de dinainte de '89 la o societate modernă, europeană, democratică. Vreau ca după plecarea lui Traian Băsescu să avem un punct pus acestei perioade", a spus Ponta.

El i-a rugat pe delegaţii CN să sprijine un viitor preşedinte care să fie al tuturor românilor şi care să-i reprezinte şi să fie cu adevărat un mediator.

"Am văzut că preşedintele actual spunea râzând că nu şi-a îndeplinit rolul cel mai important, cel de mediator. Avem nevoie de un preşedinte pacificator, care să sprijine Guvernul, Parlamentul în a reconstrui România. Sunt convins că aceste două bătălii le vom câştiga împreună. Sunt convins că nu trebuie să le câştigăm împotriva cuiva, nici aliaţi, nici adversari", a spus Ponta.

Ponta: Până la anul, Băsescu ne va mai face nouă, PSD, USL, cât de mult rău va putea

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, sâmbătă, la Consiliului Naţional, că este convins şi le transmite tuturor social-democraţilor faptul că până la anul Traian Băsescu le va mai face, PSD, USL, cât de mult rău va putea.

Ponta: PSD merge singur la europarlamentare. Avem adversari, nu duşmani. Obiectivul, câştigarea alegerilor

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat sâmbătă, la Consiliul Naţional, că PSD merge singur la alegerile europarlamentare în 2014, el arătând că formaţiunea sa are adversari în acest scrutin, dar nu duşmani şi că obiectivul este ca fiecare organizaţie a PSD să câştige aceste alegeri în judeţ.

Ion Iliescu, absent la Consiliul Naţional PSD din motive de sănătate. Preşedintele de onoare al partidului a transmis un MESAJ video

Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu le-a transmis reprezentanţilor PSD printr-un mesaj video înregistrat faptul că îi pare rău că nu poate fi fizic prezent la lucrările Consiliului Naţional, dar că a întocmit un "text de intervenţie", care apoi a fost prezentat de Ionuţ Vulpescu.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, i-a urat, sâmbătă, multă sănătate fostului lider social-democrat Ion Iliescu, el adăugând că Liviu Dragnea, în semn de solidaritate, "a rămas puţin înţepenit de spate".

Năstase: USL a intrat în zodia căsătoriei din interes, dar trebuie să funcţioneze în continuare

Fostul preşedinte PSD Adrian Năstase a declarat sâmbătă, la Consiliul Naţional al partidului, că USL a depăşit etapa dragostei tumultoase şi a intrat în zodia căsătoriei din interes, el arătând că era normal să se întâmple aşa şi că, în opinia sa, USL trebuie să funcţioneze în continuare.

"Am văzut că USL a depăşit etapa dragostei tumultoase şi a intrat într-o perioadă mai relaxată, zodia căsătoriei din interes. Multe căsătorii de acest gen rezistă perioade mai lungi, dar într-un fel era normal să se întâmple aşa. În pofida tensiunilor recente, cred în continuare că această alianţă este raţională şi justificată nu doar de necesitatea de a îndepărta un regim anacronic, ci şi pentru a realiza marile transformări de care România are nevoie", a spus Năstase.

El a spus că USL trebuie să funcţioneze în continuare, motiv pentru care e nevoie de concesii şi copromisuri duse până la o limită rezonabilă.

"România are nevoie de un nou regim politic. Prin deciziile Curţii Constituţionale s-a creat practic o nouă Consittuţie, diferită de cea validată prin vot în 1991 sau cea din 2003. Posibilitatea de şantaj a preşedintelui republicii a crescut, iar forţa sa distructivă o vedem zi de zi. De aceea, dincolo de schimbarea Guvernului Boc, e nevoie să fie pregătită pentru anul viitor schimbarea regimului Băsescu. Acest lucru înseamnă o pregătire amplă şi, evident, câştigarea alegerilor. În sistemul de Justiţie vor trebui de asemenea clarificare lucruri importante", a mai spus Năstase.

Năstase: Băsescu a transformat FMI în "cămătar" pentru România

Fostul preşedinte PSD Adrian Năstase a declarat, sâmbătă, că şeful statului, Traian Băsescu, a transformat FMI într-un "cămătar" pentru România prin faptul că a împrumutat 20 de miliarde de dolari de la FMI, iar datoria externă a crescut de aproape cinci ori în mandatele sale.

Năstase: PSD să nu facă greşeala de a intra într-o spirală a conflictului cu partidele din coaliţie

Fostul preşedinte PSD Adrian Năstase a declarat, sâmbătă, la Consiliul Naţional al partidului, că PSD nu trebuie să facă greşeala de a intra într-o spirală a conflictului cu partidele din coaliţie, el apreciind ca necesară evitarea replicilor acide şi a atacurilor publice între membrii USL.

"Partidul nu ar trebui să facă greşeală de a intra într-o spirală a conflictului cu alte partide politice, mă refer la cele din coaliţii. Oamenii nu vor judeca partidul nici în urma unui concurs de replici publice, nici după un show cu numere de oratorie, ci după modul în care reuşim să oferim prosperitate şi să reducem sărăcia. Această guvernare a fost privită ca o mare speranţă, PSD nu are voie să dezamăgească", a spus Năstase.

El a precizat că partidele se vor diferenţia prin modul în care reuşesc să convingă la guvernare.

"Un program de guvernare niciodată nu a fost respectat sută la sută, dar angajamentul pe acest program, felul în care obiectivele din program sunt urmărite, va reprezenta un criteriu esenţial (de diferenţiere - n.r.)", a spus Năstase.

El a precizat că mesajul principal pe care vrea să-l transmită este acela de a aloca toate resursele pe care le are PSD pentru succesul guvernării, nu pentru certuri politice.

"Trebuie evitate replici acide, atacuri publice între membrii coaliţiei. Nu trebuie să dăm apă la moară, nu trebuie să creăm un sentiment de neîncredere celor care aşteaptă de la noi realizări, tăieri de panglici, cum spunea un coleg de-al nostru ieri", a mai spus Năstase.

Geoană: Misiunea PSD în 2014, să câştige tot, se deschide un nou ciclu politic de zece ani

Fostul preşedinte al PSD Mircea Geoană a declarat, sâmbătă, la Consiliul Naţional al PSD, că misiunea partidului în 2014 este să câştige tot, în condiţiile în care se deschide un nou ciclu politic de zece ani, iar noul preşedinte "va moşi" patru guverne.

"Misiunea noastră, a principalului partid, este una foarte simplă: să câştigăm tot. Să câştigăm tot în 2014, atâta e tot ce vă cer, dragi colegi, pentru că este un an decisiv, 2014, apune epoca Băsescu, o perioadă de tristă amintire pentru noi toţi şi se deschide un nou ciclu politic de zece ani", le-a spus Mircea Geoană participanţilor la Consiliul Naţional al PSD.

El a arătat că, în condiţiile în care nu se ştie încă dacă legea fundamentală va fi revizuită, trebuie pornit de la o ipoteză de lucru, că este foarte posibil ca ciclul prezidenţial să fie de câte cinci ani.

"În zece ani de zile, datorită decalajului dintre alegerile prezidenţiale şi cele parlamentare, viitorul preşedinte va moşi patru guverne succesive", a mai declarat Mircea Geoană.

El a apreciat că "miza alegerilor prezidenţiale este esenţială".

"Sunt zece ani, după zece ani de administraţie şi guvernare în care dreapta a avut principala opţiune. Sunt zece ani în care trebuie să propunem acest nou proiect naţional, cu mai multă educaţie, cu mai puţină puţină sărăcie, cu mai mult patriotism, cu o industrie mai puternică, cu o agricultură mai puternică, cu independenţă energetică şi, da, cu independenţa justiţiei, pentru care spunem un hotărât «Da»", a mai comentat Mircea Geoană.

Senatorul PSD a mai spus că social-democraţii spun un hotărât "Nu" vendetei politice.

"Nu mai avem voie să ne interferăm în treburile justiţiei. Să nu mai fie un instrument de luptă politică şi de vendetă politică, aceasta este obligaţia viitorului preşedinte al României", a declarat Geoană în faţa delegaţilor la Consiliul Naţional al PSD.

Potrivit lui Geoană, PSD este singura forţă politică care are talia, ambiţia şi potenţialul de a asigura această tranziţie.

"În teorie, dreapta nu are cum să mai câştige alegerile în România, nimic nu o mai poate salva decât poate indulgenţa sau credulitatea noastră. Ar fi păcat să dăm cu piciorul şansei de a conduce România în următorii zece ani, de a resincroniza acest ciclu politic între preşedinte şi guvernanţi", a mai comentat Mircea Geoană.

Geoană: Să nu se trezească unii că aleargă singuri şi ies pe locul doi. Nu există "Românie debilă"

Fostul preşedinte al PSD Mircea Geoană a declarat, sâmbătă, la Consiliul Naţional al PSD, că nu există "Românie debilă" decât în "mintea unora", şi i-a transmis, indirect, lui Crin Antonescu, că s-ar putea trezi că aleargă singur şi iese pe locul doi.

Mircea Geoană a declarat că social-democraţii au fost corecţi în relaţia cu colegii liberali.

"Deşi suntem un partid cu talie dublă faţă de dânşii, am acceptat, pentru a avea această alianţă împreună şi această majoritate, paritate la nivel local şi la nivel de guvernare. Niciun alt partid nu a făcut un astfel de sacrificiu tactic, pentru un scop strategic, cum am făcut-o noi şi conducerea partidului. Am fost şi suntem serioşi şi oneşti şi solidari până la capăt, dar cred că este legitim să cerem acelaşi lucru din partea partenerilor noştri", a arătat Geoană.

El a criticat politica liberalilor.

"De prea mult timp, pe fiecare subiect pe care partidul şi guvernarea îl propune, văd o formă de rezistenţă, o formă de plan", a spus Geoană, adăugând că acesta este, în opinia sa, "un început de plan strategic de prepoziţionare pentru 2014", în care practic se simte o opoziţie în interiorul puterii din partea unora dintre partenerii PSD.

"Nu este sănătos şi trebuie să spunem mai clar că aceste lucruri nu sunt acceptabile şi, aşa cum noi am fost oneşti şi corecţi până la capăt, aşteptăm să fim trataţi cu respect în casa noastră, în care suntem partidul cel mare, şi care suntem partidul care trebuie să dăm dovadă de înţelepciune dar şi de fermitate", a mai declarat Geoană.

El a continuat: "Este o gândire greşită pe care unii şi-o propun, pentru că, alergând după simpatia iluzorie a unor categorii care nu îl vor vota niciodată, se riscă un lucru mult mai important, pierderea grosului alegătorilor USL care au votat în 2012 împotriva regimului Băsescu, şi pentru Uniune, împotriva crizelor, a conflictelor sterile şi pentru reconstrucţia ţării".

"Nu există Românie debilă decât în mintea unora", a mai spus Geoană, adăugând: "Cu o astfel de lipsă de încredere în propria ţară şi întregul popor, să nu se trezească cumva unii că aleargă singuri şi ies pe locul doi".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, în 31 octombrie, la Realitatea TV, comentând consecinţele pactului de coabitare, că "avem o ţară debilă în plan intern, care greu reuşeşte (...) să meargă înainte, în revigorarea economiei", el menţionând că există şi o paralizie a Guvernului şi a majorităţii.

Sunt aşteptate discursuri ale preşedintelui PSD, Victor Ponta, precum şi ale foştilor preşedinţi ai partidului Mircea Geoană, Adrian Năstase şi Ion Iliescu.

Prezenţa lui Ion Iliescu este însă incertă, din motive care ţin de sănătate.

În cadrul reuniunii vor fi prezentate principalele obiective şi linii de acţiune ale PSD în anul 2014, în legătură cu alegerile europarlamentare şi prezidenţiale.

Pe ordinea de zi figurează Raportul de activitate al Consiliului Naţional, hotărârea CN privind validarea componenţei CExN şi a BPN al PSD, precum şi cooptarea unor membri în CN.

De asemenea, vor fi adoptate şi o serie de rezoluţii, una dintre acestea vizând susţinerea candidaturii lui Martin Schulz pentru preşedinţia Comisiei Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici