Consiliul Reprezentanţilor Unionali al UDMR a votat pentru intrarea Uniunii la guvernare
Consiliul Reprezentanţilor Unionali din cadrul UDMR a votat, vineri după-amiază, intrarea Uniunii la guvernare, alături de PDL, fiind înregistrate doar două voturi "împotrivă" şi nicio abţinere.
Consiliul Reprezentanţilor Unionali al UDMR a votat pentru intrarea Uniunii la guvernare (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)
Înainte de vot, preşedintele UDMR, Marko Bela, a amintit poziţia Uniunii înainte de formarea unor guverne şi i-a întrebat pe reprezentanţii Consiliului Reprezentanţilor Unionali dacă moralitatea există în politică.
"Noi totuşi cu cine să mai ţinem? Să mergem la Sibiu cu Klaus Iohannis, în opoziţie cu PNL sau alături de Mircea Geoană? UDMR a fost în diverse poziţii în viaţa politică din România. Nu vreau să despic firul în patru, să spun fiecare partid unde era acum cinci ani. Majoritatea guvernamentală va exista şi fără UDMR, vă spun eu", a afirmat Marko Bela.
El a arătat că intrarea UDMR la guvernare înseamnă totuşi o garanţie şi că reprezentanţii Uniunii vor încerca să obţină la maxim "posibilităţile guvernării", în timp ce intrarea în opoziţie prezintă riscuri mai mari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia lansează un manual care redefineşte războiul împotriva Ucrainei drept o apărare justificată
-
UE ar trebui să trimită trupe în Groenlanda pentru a transmite un „mesaj ferm” după declaraţiile lui Trump
-
Coca-Cola retrage "cantităţi considerabile" de produse din multe ţări europene. Controalele au identificat niveluri ridicate de clorat
Marko le-a răspuns celor care au susţinut că Uniunii ar trebui să îi revină Ministerul Dezvoltării, arătând că guvernarea nu este un "marş al victoriei" sau un premiu.
"Nu dorim să intrăm la guvernare ca să premiem anumiţi oameni, mai ales nu acum, în situaţia de faţă, nu putem spune că fără Ministerul Dezvoltării nu intrăm la guvernare. Vă rog să votaţi conform convingerilor dumneavoastră, pentru că va fi o perioadă grea, în care ne putem imagina greve şi concedieri", a afirmat Marko.
El a subliniat că s-a întors în Târgu Mureş spunând că, dacă UDMR nu obţine Ministerul Dezvoltării, nu merge mai departe, şi totuşi nu l-a primit.
"Dacă veţi vota pentru intrarea în opoziţie, mă voi simţi uşurat, deşi n-aş fi acord. Poziţia de vicepremier ar putea fi una utilă, dar mie nu-mi lipseşte deloc", a conchis el.
Propunerea ca UDMR să intre la guvernare a fost supusă votului reprezentanţilor CRU de către preşedintele Consiliului, Biro Rozalia, şi votată în majoritate, fiind înregistrate două voturi "împotrivă" şi nicio abţinere.
PDL şi UDMR au convenit o formulă de Guvern care să fie validată în forurile de conducere ale celor două partide.
Viitorul Executiv cuprinde 15 portofolii, plus premierul, UDMR având trei portofolii, Sănătate, Cultură şi Mediu, precum şi funcţia de vicepremier. Potrivit unor surse politice, se vehiculează numele lui Laszlo Borbely la Mediu, al senatorului UDMR de Bihor Cseke Attila şi al viceprimarului Clujului Laszlo Attila, la Sănătate şi al lui Kelemen Hunor la Cultură, în timp ce Marko Bela ar urma să ocupe funcţia de vicepremier.
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, vineri, presei, că el ar renunţa la Ministerul Sănătăţii, pentru ca, în schimb, Borbely Laszlo să preia din nou portofoliul Dezvoltării.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO