- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (15.02.2019, 18:36)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consiliul UE, măsuri temporare pentru transportul rutier şi aerian, în cazul unui Brexit fără acord
Consiliul UE a anunţat, vineri, o serie de măsuri temporare şi limitate pentru a asigura conectivitatea tranportului rutier de mărfuri şi pasageri pentru a atenua posibile efecte în cazul în care Regatul Unit părăseşte UE fără un acord negociat.
Urmărește
305 afișări
UE, măsuri temporare pentru transportul rutier, în cazul unui Brexit fără acord
„Vineri, în cadrul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi al Consiliului, ambasadorii statelor membre au aprobat, pentru preşedinţia română, un mandat de negociere cu Parlamentul European pentru a le permite operatorilor de transport rutier de mărfuri şi operatorilor de transport cu autocarul şi autobuzul cu licenţă în Regatul Unit să transporte mărfuri şi pasageri între Regatul Unit şi cele 27 de state membre. Drepturile garantate de aceste măsuri nu vor fi acordate decât dacă Regatul Unit va acorda drepturi echivalente operatorilor din cele 27 de state membre şi sub rezerva condiţiilor care asigură o concurenţă loială”, precizează Consiliul UE, într-un comunicat de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
Potrivit sursei citate, măsurile temporare nu vor afecta negocieririle viitoare cu Regatul Unit. Regulamentul va înceta să die aplicat la data de 31 decembrie a.c..
Pe 18 februarie va avea loc o reuniune cu Parlamentul pentru a conveni asupra textului final.
Conform principiilor generale ale măsurilor de urgenţă pentru un Brexit fără acord, toate aceste măsuri constau în acţiuni unilaterale la nivelul UE, plecând de la premisa că Regatul Unit va lua măsuri similare. Măsurile au caracter excepţional şi sunt limitate strict în timp. Măsurile privind conectivitatea sectorului transporturilor nu sunt menite să reproducă statu-quo-ul aplicabil în temeiul dreptului UE, ci să menţină conectivitatea de bază dintre UE şi Regatul Unit.
Măsuri temporare pentru transportul aerian
Consiliul UE a anunţat, vineri, mai multe măsuri pentru a atenua efectele asupra conectivităţii aeriene dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit pentru pasageri şi mărfuri în eventualitatea în care Marea Britanie părăseşte UE fără un acord negociat.
„Astăzi (vineri - n.r.), ambasadorii statelor membre reuniţi în cadrul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi al Consiliului au aprobat un mandat acordat preşedinţiei române pentru a negocia cu Parlamentul European cu privire la o propunere care permite transportatorilor cărora li s-au acordat licenţe în Regatul Unit să furnizeze servicii de transport aerian de bază între Regatul Unit şi celelalte 27 de state membre. Aceste drepturi vor fi condiţionate de acordarea de drepturi echivalente de către Regatul Unit şi se vor supune unor condiţii care asigură concurenţa loială”, precizează Consiliul UE, într-un comunicat de presă.
O dispoziţie specifică asigură dreptul de a continua furnizarea de zboruri regulate în temeiul obligaţiilor de serviciu public până la 26 octombrie, pentru a asigura continuitatea serviciilor publice în timp ce autorităţile naţionale introduc adaptările necesare la noua situaţie.
În anumite condiţii, vor fi permise mecanisme limitate de partajare de coduri şi de închiriere de aeronave, inclusiv închirierea unei aeronave cu echipaj.
În cazul în care, ca urmare a Brexit, ”un transportator aerian care deţină o licenţă de operare emisă de un stat membru al UE nu va mai îndeplini cerinţele UE în materie de proprietate şi control, acesta va avea ca termen data de 26 octombrie 2019 pentru a îndeplini în întregime toate cerinţele respective. Pentru a putea beneficia de această excepţie, transportatorii aerieni vor dispune de două săptămâni de la data intrării în vigoare a regulamentului pentru a transmite un plan precis şi complet în care să prezinte măsurile pe care intenţionează să le ia pentru a asigura conformitatea deplină cu cerinţele în materie de proprietate şi control începând cu 27 octombrie 2019, cel târziu”, ai spune sursa citată.
Regulamentul va fi aplicat până la intrarea în vigoare a unui acord privind transportul aerian cu Marea Britanie sau până la data de 30 martie 2020, în funcţie de care dintre aceste situaţii survine mai întâi.
Prima reuniune cu Parlamentul pentru a conveni asupra textului final va avea loc la 19 februarie.
În conformitate cu principiile generale ale măsurilor de urgenţă în vederea unui Brexit fără acord, toate aceste măsuri constituie acţiuni unilaterale la nivelul UE, pe baza presupunerii că Regatul Unit va proceda în acelaşi fel. Măsurile au un caracter excepţional şi se aplică pentru o perioadă de timp strict limitată. Măsurile vizând conectivitatea transporturilor nu sunt menite să reproducă condiţiile actuale ale dreptului UE, ci mai degrabă să menţină o conectivitate de bază între UE şi Regatul Unit.
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe