Prima pagină » Politic » Legea de impozitare a pensiilor speciale, RAPORT de adoptare cu amendamente, în Senat. Foştii preşedinţi, incluşi pe listă

Legea de impozitare a pensiilor speciale, RAPORT de adoptare cu amendamente, în Senat. Foştii preşedinţi, incluşi pe listă

Comisia de buget a Senatului a votat, marţi, un raport de admitere, cu amendamente, pentru propunerea legislativă care prevede impozitarea pensiilor între 7.000 şi 10.000 de lei cu 30% din sumă. Printre amendamente este şi includerea pensiilor foştilor preşedinţi la impozitarea specială.
Legea de impozitare a pensiilor speciale, RAPORT de adoptare cu amendamente, în Senat. Foştii preşedinţi, incluşi pe listă
Alexandru Costea
17 sept. 2019, 14:03, Politic

Unul dintre amendamentele admise de Comisia de buget din Senat este cel al ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, iniţiatorul acestui proiect, prin care este efectuată o corelare tehnică pentru a nu afecta pensia stabilită în baza principiului contributivităţii.

„Ştiţi foarte bine sunt mai multe categorii (de pensii-n.red.), sunt sumele evidenţiate. Se stabilesc foarte clar acele zone pentru care se aplică noul mecanism propus de noi. Azi am adus un amendament astfel încât să întărim încă o dată faptul că nu atinge această zonă de contributivitate, este foarte bine ca lumea să ştie că nu se impozitează partea de contributivitate”, a declarat, marţi, ministrul.

De asemenea, senatorii au votat şi pentru ca pensiile speciale de peste 7.000 de lei ale şefilor de stat să fie impozitate. Amendamentul a fost înaintat de senatorul UDMR Tanczos Barna.

Propunerea legislativă prevede impozitarea pensiilor între 7.000 şi 10.000 de lei cu 30% din sumă. De asemenea, proiectul prevede şi taxarea pensiilor mai mari de 10.000 de lei cu 50% din sumă. Măsura făcea parte iniţial din pachetul de propuneri discutat odată cu rectificarea bugetară de la începtul lunii august.

Această impozitare vizează persoanele care realizează venituri din „pensii şi/sau indemnizaţii pentru limită de vârstă, primite în baza unor legi/statute speciale denumite în continuare contribuabili, sunt obligate la plata taxei pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă, denumită în continuare taxă”, conform proiectului depus la Senat.