Constantinescu către Barroso: Raportul MCV conţine exagerări care au afectat interesele României

Fostul preşedinte Emil Constantinescu i-a transmis preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, o scrisoare deschisă în care afirmă că raportul pe MCV din 18 iulie cuprinde "exagerări" şi "informaţii inexacte" care au afectat interesele politice, economice şi financiare ale României.

Urmărește
1947 afișări
Imaginea articolului Constantinescu către Barroso: Raportul MCV conţine exagerări care au afectat interesele României

Constantinescu către Barroso: Raportul MCV conţine exagerări care au afectat interesele României (Imagine: Mihai dascalescu/Mediafax foto)

"Vă scriu în calitate de fost preşedinte al României între 1996-2000 şi de lider al societăţii civile şi al opoziţiei democratice anticomuniste şi proeuropene în perioada 1990-1996, pentru a-mi exprima îngrijorarea faţă de modul în care au fost afectate interesele politice, economice şi financiare ale României prin poziţia adoptată de Comisia Europeană faţă de schimbările politice din România din luna iulie 2012", afirmă Constantinescu, în scrisoarea deschisă transmisă vineri MEDIAFAX.

Constantinescu arată că, "deşi toate schimbările politice din România au fost supuse avizului Curţii Constituţionale şi au fost declarate constituţionale de către aceasta, ele au fost apreciate de mai mulţi oficiali ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European sau ai cancelariilor unor state occidentale în termeni duri, ca un grav derapaj democratic, ajungându-se până la catalogări de tipul "lovituri de stat" sau "metode puciste", iar şi mai gravă a fost proferarea unor ameninţări privind amânarea integrării în spaţiul Schengen sau a unor monitorizări suplimentare".

Fostul preşedinte menţionează că "utilizarea pripită" a unor catalogări care nu respectă proprietatea termenilor a avut rolul de a amplifica tensiunea politică internă în România şi sunt considerate o cauză a deprecierii cursului monedei naţionale. El adăugă că aceste "exagerări" ar fi putut fi evitate dacă ar fi existat un dialog al Comisiei cu foştii şefi de stat, indicându-i pe Ion Iliescu şi Regele Mihai I, precum şi cu reprezentanţi de marcă ai mediului academic şi ONG-urilor din România.

"Îmi pun întrebarea dacă la nivelul Comisiei Europene există preocuparea pentru o cunoaştere mai profundă a particularităţilor legislative, sociale şi culturale din noile state membre UE din Europa Centrală şi câtă încredere putem avea în dialogul Comisiei Europene cu diferite componente ale societăţii civile dacă în cazul evenimentelor recente din ţara noastră câţiva agenţi de influenţă au putut determina, utilizând unele ziare influente din Occident, o reacţie disproporţionat negativă asupra unor evenimente scoase din context sau care pur şi simplu nu au existat în realitate", afirmă Constantinescu.

El arată că raportul MCV "conţine o serie de informaţii inexacte de natură constituţională şi instituţională, preluate de la susţinătorii preşedintelui suspendat al României fără o verificare corespunzătoare şi însoţite de erori de apreciere".

Potrivit lui Constantinescu, consideraţia CE privind necesitatea "întrunirii unui cvorum pentru demiterea preşedintelui de peste 50% din numărul celor înscrişi în listele electorale poate produce efecte grave în destabilizarea sistemului politic din România". "Îmi permit să vă atrag atenţia că în cazul în care referendumul care va avea loc peste câteva zile, în 29 iulie, nu se va realiza cu cvorumul impus, dar o mare majoritate se va pronunţa pentru demiterea preşedintelui, se va crea o situaţie de criză politică extremă şi responsabilitatea Comsiei Europene nu va putea fi evitată", îi spune fostul preşedinte lui Barroso.

Constantinescu argumentează că în Constituţie nu e nicio prevedere legată de îndeplinirea unui cvorum pentru referendum, iar recomandarea Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei este contrară impunerii unui prag pentru cvorum.

Totodată, fostul preşedinte arată că în raportul MCV sunt şi alte recomandări "la limita respectării suveranităţii unui stat membru UE", cum ar fi retragerea OUG 38/2001 privind competenţele Curţii Constituţionale cu privire la hotărârile Parlamentului, precum şi "cerinţa ultimativă" de a nu fi acordate graţieri pe perioada preşedinţiei interimare.

Constantinescu mai consideră şi că "intervenţia în favoarea preşedintelui suspendat" este "gravă" şi ar putea duce în premieră la crearea unui curent anti-european în România.

"Domnule preşedinte Barroso, nu îmi este foarte clar care au fost raţiunile intervenţiei în favoarea preşedintelui suspendat, dar dacă acestea provin din dorinţa de a sprijini în noile state membre ale UE şefi de stat docili în faţa unor măsuri luate de Comisia Europenă, chiar dacă ei sunt şantajabili prin actele lor de corupţie sau prin derapajele de la democraţie, mi se pare un lucru grav. La fel de periculoase mi se par şi judecăţile partizane în funcţie de interesele diferitelor grupuri ideologice din Parlamentul European", conchide fostul preşedinte al României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici