Constantinescu, la o conferinţă despre NATO: Rusia a redevenit o putere revizionistă

Fostul preşedintele Emil Constantinescu a declarat, miercuri, la conferinţa "Profilul României în NATO la 10 ani după integrare", că Rusia a redevenit o putere revizionistă care îşi continuă agenda de secol XIX cu tactici şi metode de secol XXI.

Urmărește
172 afișări
Imaginea articolului Constantinescu, la o conferinţă despre NATO: Rusia a redevenit o putere revizionistă

Constantinescu, la o conferinţă despre NATO: Rusia a redevenit o putere revizionistă (Imagine: Mihai Dăscălescu/Mediafax Foto)

El a citat, astfel, dintr-o scrisoare adresată, în 2009, preşedintelui SUA, Barack Obama, semnată, printre alţii, de el şi de foştii preşedinţi ai Poloniei, Cehiei, Slovaciei, Lituaniei, Letoniei, Estoniei şi Bulgariei.

"Rusia a redevenit o putere revizionistă care îşi continuă agenda de secol XIX cu tactici şi metode de secol XXI. La nivel nivel global, Rusia a devenit, din multe puncte de vedere, o putere status quo, iar la nivel regional şi în raport cu naţiunile noastre acţionează din cel mai mult ca o forţă revizionistă. Foloseşte atât mijloace făţişe cât şi absconse, de la blocări energetice şi investiţii motivate politic, până la mituire şi manipulare a presei pentru a-şi realiza interesele şi a se confrunta cu confruntarea trans-atlantică a centrului şi estului Europei", a citat fostul şef al statului din scrisoare. Emil Constantinesacu a precizat, în intervenţia sa, că acest pasaj este "destul de actual astăzi".

"Noi, foştii preşedinţi, putem să spunem şi lucruri incomode pe care politicienii în funcţie, încorsetaţi de limbajul politically correct, nu le pot spune", a arătat Constantinescu.

Pe de altă parte, fostul preşedintele a ţinut să precizeze că NATO nu este o organizaţie infailibilă. "NATO nu este infailibilă, NATO nu este o organizaţie care nu poate greşi, liderii NATO la fel, tocmai aici stă forţa NATO, în ceea ce unii percep a fi slăbiciunea ei – contradicţiile interioare -, pentru că aceasta arată natura democratică a acestui organism", a arătat Constantinescu.

El a subliniat că, în prezent, în condiţiile recentelor evenimente din Crimeea, există unitate în rândul cetăţenilor privind apartenenţa la NATO, unitate care nu exista la începutul procesului de aderare.

"Nu a existat o unanimitate, o solidaritate extraordinară în jurul ideii NATO. E bine ca acum vedem lucrurile aşa. Nu a fost chiar aşa. Îmi amintesc că, în 1992, toţi consilierii mei mă sfătuiau să nu abordez această problemă în campania prezidenţială", a declarat acesta.

"În momentul în care, în numele României, am hotărât să acordăm dreptul de survol avioanelor NATO în conflictul din Iugoslavia, peste 65 la sută, în sondajele de opinie, erau împotriva acţiunii NATO", adăugat Emil Constantinescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici