- Home
- Politic
- (26.06.2017, 15:11)
- Dana Stanila
Video Klaus Iohannis a ACCEPTAT numirea lui Mihai Tudose, propus de PSD, în funcţia de premier. FILMUL CONSULTĂRILOR cu partidele parlamentare la Palatul Cotroceni
Mihai Tudose, propunerea PSD-ALDE, a fost nominalizat luni seara de către preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de şef al Executivului, după consultările cu partidele parlamentare.
Urmărește
13411 afișări
”PSD şi ALDE susţin că au în continuare are majoritate în Parlament. Formaţiunile s-au prezentat împreună şi au înaintat o propunere în persoana domnului Tudose. Partidele din opoziţie nu au avut propuneri concrete şi din discuţii nici nu a rezultat că ar exista o înţelegere politică. Pe de altă parte, această criză dăunează grav economiei româneşti, imaginii în lume şi opinia mea este că această criză trebuie terminată repede. Trebuie să avem un nou guvern, care începe să rezolve problemele rămase nerezolvate, problemele apărute din cauza aceste crize”, a declarat Klaus Iohannis.
FILMUL CONSULTĂRILOR cu partidele parlamentare la Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis s-a consultat luni, la Palatul Cotroceni, cu toate partidele parlamentare, în vederea desemnării unui nou prim-ministru. PSD a decis luni dimineaţă, cu majoritate de voturi, ca fostul ministru al Economiei, Mihai Tudose din Guvernul Grindeanu, să fie propus ca premier din partea coaliţiei de guvernare. ALDE a agreat propunerea. PNL a anunţat că va merge fără propunere de premier la discuţiile cu Klaus Iohannis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
UE ar trebui să trimită trupe în Groenlanda pentru a transmite un „mesaj ferm” după declaraţiile lui Trump
-
Coca-Cola retrage "cantităţi considerabile" de produse din multe ţări europene. Controalele au identificat niveluri ridicate de clorat
-
Trump pregăteşte ordine executive care vor schimba radical armata americană
UPDATE 19.14 UDMR nu exclude varianta susţinerii unui guvern PSD-ALDE la votul de învestitură
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat luni că aşteaptă decizia preşedintelui Klaus Iohannis în privinţa desemnării unui premier, însă nu exclude varianta susţinerii guvernului la votul de învestitură şi continuarea colaborării parlamentare cu PSD şi ALDE.
"Am vorbit despre această situaţie politică, criză politică şi am spus că la votul de săptămâna trecută pe moţiunea de cenzură am văzut cu toţii că există majoritate. Este adevărat că o majoritate mai subţire decât acum o jumătate de an, dar există o majoritate şi principiul majorităţii trebuie să funcţioneze în continuare, majoritatea trebuie să aibă posibilitatea şi are dreptul de a propune un guvern şi de a asigura un sprijin parlamentar şi de a guverna", a declarat Kelemen Hunor după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.
UDMR nu a prezentat preşedintelui nicio propunere de premier şi a anunţat că ia în calcul continuarea colaborării parlamentare cu PSD-ALDE. De asemenea, Kelemen Hunor a declarat că nu exclude varianta susţinerii guvernului la votul de învestitură.
"Nu ştiu ce propunere va accepta preşedintele Iohannis. Eu am spus că în momentul în care va exista această nominalizare, dacă va fi Tudose, dacă va fi altcineva vom vedea, dar noi dorim un dialog în continuare cu cei care deţin majoritatea şi cei care guvernează. PSD – ALDE, aritmetica nu e aşa de grea, să aduni două cifre, au majoritatea", a mai spus preşedintele UDMR.
Pe de altă parte, preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat luni, după discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, că i-a transmis acestuia că ”UDMR nu a negociat autonomie pe criterii etnice” şi că în timp ce şeful statului făcea declaraţii la Berlin, în România s-a produs o ”isterie anti-maghiară”.
”N-am negociat autonomie pe criterii etnice. În legea minorităţilor nu există nicio autonomie pe criterii etnice. Putem vorbi de democraţie participativă, să participăm noi, minorităţile etnice, la luarea de decizii, dar nu noi singuri. (...) Să nu fie luate decizii nici în învăţământ, nici în instituţiile locale fără acordul nostru. I-am spus acest lucru domnului preşedinte”, a spus Kelemen Hunor.
Hunor a declarat că, în timp ce preşedintele transmitea, aflat în vizită la Berlin, că nu trebuie să fie negociate criterii etnice, în România s-a produs o ”isterie naţională anti-maghiară”.
”Când domnul preşedinte făcea declaraţii la Berlin, în România minorităţile naţionale sunt tratate cum sunt tratate. În aceeaşi perioadă, în România s-a produs o isterie naţională anti-maghiară”, a mai spus Hunor.
UPDATE 17.50 Siegfried Mureşan, propunerea PMP pentru funcţia de premier
”Este parte a grupului Partidului Popular European, fiind membru PMP. Este purtător de cuvânt al Partidului Popular European, este vicepreşedinte al Comisiei de buget, este membru la Comisia de cooperare UE-Republica Moldova. (...) Eu cred că propunerea noastră reprezintă generaţia Macron. Dar şi generaţia Trudeau, din Canada, unde Trudeau Junior este noul premier al Canadei”, a declarat Traian Băsescu, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.
Băsescu a spus că propunerea PMP nu corespunde ”portretului robot al lui Dragnea”, dar nici al preşedintelui Klaus Iohannis, subliniind că Mureşan este un politician tânăr, de succes şi cu experienţă în utilizarea banilor europeni.
”Cred că am făcut o propunere care să corespundă nu numai portretului-robot al lui Dragnea şi a domnului preşedinte Iohannis. Propunerea noastră corespunde portretului robot a oricărui cetăţean român. Un politician tânăr, de succes, dacă a fost desemnat purtător de cuvânt al PPE, un politician care deja este extrem de experimentat în utilizarea şi alocarea banilor europeni, fiind vicepreşedinte al Comisiei de buget, un politician care s-a bătut foarte mult în Parlamentul European şi în Comisia de buget a Parlamentului European pentru alocarea de fonduri Republicii Moldova”, a mai spus liderul PMP.
Băsescu a prezentat şi calculele realizate de PMP în privinţa formării unei alte majorităţi parlamentare. PMP se bazează, în primul rând, pe votul parlamentarilor din cele trei formaţiuni care sunt parte a Partidului Popular European, dar şi pe o parte dintre aleşii PSD şi ALDE, care sunt nemulţumiţi de propunerea votată în CExN.
”În primul rând, în Parlamentul României sunt trei partide care aparţin de PPE: PNL, UDMR şi PMP. De asemenea, USR a anunţat că va susţine orice soluţie, alta decât PSD. Deci ar fi conturată o soluţie politică. (...) Nu în ultimul rând, privesc şi la reacţia internă din PSD şi ALDE, legat de desemnarea pe care au făcut-o. Deci eu cred că dacă suntem politicieni responsabili, nu avem decât o singură soluţie din cele două propuse”, a conchis Băsescu.
UPDATE 17.40 Nominalizarea PSD-ALDE pentru funcţia de premier 'împinge România cu douăzeci de ani în spate", au declarat luni reprezentanţii USR, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.
Ei şi-a exprimat speranţa că preşedintele va nominaliza un premier capabil să asigure o majoritate parlamentară şi s-au declarat împotriva instalării unui alt guvern PSD-ALDE.
Reprezentanţii USR au mai spus că au avut "discuţii informale" cu lideri ai PNL şi UDMR, dar că "nu există nicio concluzie".
'Decizia e la preşedinte", au conchis membrii delegaţiei USR.
UPDATE 16:22 Preşedintele Klaus Iohannis a încheiat negocierile cu PNL, în acelaşi ritm, după mai puţin de 20 de minute.
Liderul PNL Ludovic Orban a declarat, după discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, că PNL este dispus să îşi asume guvernarea, dar numai atunci când va avea o majoritate în Parlament şi că nu va face propuneri doar ca să fie făcute.
”Nu facem politică ca să ne aflăm în treabă. Propui un premier atunci când ai în spate votul unei majorităţi de cetăţeni români şi, de asemenea, când ai capacitatea de a obţine sprijinul parlamentar din partea unei majorităţi certe, stabile şi coerente”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.
Şeful liberalilor i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că PNL este totuşi pregătit să intre la guvernare. Orban a spus însă că PNL exclude orice discuţie cu PSD, iar parlamentarii formaţiunii vor vota împotriva unui executiv din care fac parte social-democraţii.
”Partidul Naţional Liberal, prin decizia Biroului Politic, a exclus PSD de la orice fel de discuţie care să privească formarea unei majorităţi şi, de asemenea, am hotărât că vom vota împotriva oricărui guvern care conţine PSD în el”, a mai spus Orban.
UPDATE 16:10 Preşedintele Klaus Iohannis are luni, la această oră, consultăti cu delegaţia PNL, în vederea formării unui nou Executiv, după ce Cabinetul Grindeanu a fost demis prin moţiune de cenzură.
Delegaţia liberală este condusă de preşedintele PNL Ludovic Orban, care este însoţit de vicepreşedinţii Raluca Turcan, Mircea Hava, Iulian Dumitrescu şi Ilie Bolojan.
PSD şi ALDE au mers împreună la discuţiile cu preşedintele.
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, luni, că social-democraţii speră ca preşedintele Klaus Iohannis să-l desemneze pe Mihai Tudose, propus de coaliţia de guvernare PSD-ALDE, în funcţia de premier în cursul serii de luni, el arătând că, în acest caz, Guvernul va fi votat joi.
„Dacă preşedintele face această nominalizare, şi dacă o face azi (luni, n.r.), aşa cum sperăm, declanşăm procedurile parlamentare. Deci dacă nominalizarea apare azi, joi după-amiază sau seara estimăm să avem Guvernul votat şi poate chiar în aceeaşi seară să depună jurământul”, a spus Dragnea.
Întrebat ce garanţii are că şeful statului va accepta propunerea ca Tudose să fie premier, Dragnea a răspuns: „ Nu pot să am garanţii, pentru că nu pot să garantez eu pentru preşedintele României”.
„Dar am convingerea că preşedintele României, ţinând cont de toate declaraţiile şi poziţiile publice din ultima perioadă, doreşte ca în România să se instaleze destul de repede un Guvern care să nu pună sub semnul întrebării stabilitatea economică şi socială a ţării. Părerea mea este că preşedintele nu va dori ca această criză să se prelungească. Eu îmi exprim speranţa că preşedintele României va accepta propunerea majorităţii parlamentare”, a spus Dragnea.
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis joi o scrisoare preşedinţilor partidelor politice reprezentate în Parlamentul, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de Prim-ministru. Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.
Consultările au început la ora 15, când preşedintele a invitat PSD şi ALDE, iar de la ora 16, PNL. Cu partidele mari, Iohannis va sta de vorbă câte o oră, în timp ce cu celelalte formţiuni va discuta câte 30 de minute. Astfel, de la 17, la consultări va merge USR, la 17.30 PMP, la 18 UDMR, iar la 18.30 grupul minorităţilor naţionale.
Citeşte şi: Puterea şi opoziţia dau luni testul premierului. Cu ce nume vor merge Dragnea şi Tăriceanu în faţa lui Iohannis. Băsescu cere implicare din partea opoziţiei
Citeşte şi: Ultima zi înainte de stabilirea noului premier. Una dintre variante, scoasă de pe lista PSD. Ecaterina Andronescu: „Poate, insistând, reuşim să-l convingem”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Cum a ajuns Jennifer Aniston să fie implicată în drama conjugală a soților Obama. Adevărul din culise!
CANCAN.RO
Regiunile din România unde va fi cel mai bine de locuit în contextul crizei schimbărilor CLIMATICE. Ce spun specialiștii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe