- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video CONSULTĂRI la Cotroceni pe legile justiţiei. Tăriceanu a pledat pentru consens, dar de la premise comune/ Dragnea a refuzat reluarea procesului legislativ pentru că există deja OUG 92/ Iohannis, lămuriri despre un PACT cu PSD
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, înainte de consultările cu partidele politice că îşi doreşte să fie mediator pentru partide, nu vrea un pact cu vreunul dintre ele. Totodată, Iohannis a spus că e nevoie de reluarea ciclului legislativ pentru că în forma actuală prevederile nu sunt aplicabile. La ieşirea de la consultări, Liviu Dragnea a respins solicitarea de reluare a procesului legislativ, întrucât, în opinia sa, există deja OUG 92, care intră în procedură parlamentară şi care cuprinde recomandările Comisiei de la Veneţia. Pe de altă parte, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că este nevoie de un consens în ceea ce priveşte legile justiţiei, dar să plece de premise comune, cum ar fi stoparea abuzurilor comise prin protocoalele secrete. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri, după consultările de la Cotroceni pe legile justiţiei, că mandatul formaţiunii a fost acela de reluare a dezbaterilor pe legile justiţiei şi codurile penale şi care să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia.
UPDATE 17.30 PMP intră la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis. Ultimele la discuţii vor fi minorităţile
Delegaţia PMP va fi penultima care va discuta, miercuri, cu preşedintele Klaus Iohannis. Înaintea discuţiilor de la Palatul Cotroceni, şeful statului a spus că nu intenţionează să facă un pact pe justiţie, însă vrea să fie mediator între partide.
UPDATE 17.30 K. Hunor: Să respectăm toate rapoartele Comisiei de laVeneţia, inclusiv pe statutul minorităţilor
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat miercuri, după consultările de la Cotroceni, că ar fi potrivit ca raportul Comisiei de la Veneţia să conţină date comparative cu alte sisteme de justiţie din UE, iar dacă se apelează la aceste rapoarte, atunci să fie respectate toate.
"Să vedem ce rapoarte a dat Comisia de la Veneţia în ultimii ani şi să respectăm toate aceste rapoarte şi sugestii, pentru că nu putem aplica dubla măsură. În 2005, despre proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale, Comisia a dat raport pozitiv şi a recomandat adoptare, de atunci toată lumea tace. Să nu spună nimeni că se foloseşte Comisia de la Veneţia când are un interes", a declarat Kelemen Hunotr, preşedintele UDMR.
Kelemen Hunor susţine că ar fi fost potrivit ca raportul să conţină şi date comparative în ceea ce priveşte sistemele de justiţie din statele membre.
"Raportul are câteva caracteristici interesante, de data aceasta lipseşte o comparaţie între statele membre UE cum funcţionează justiţia. Ar fi fost bine şi o astfel de comparaţie, mai ales în ceea ce priveşte numirile magistraţilor, pentru că în UE nu există practică uniformă. Sunt state în care Guvernul are un rol important în numirea procurorilor şefi, în altele Parlamentul. La noi există avizul CSM, iar numirea e la preşedinte. Din păcate, acest lucru lipseşte din raport, această analiză comparativă. Eu nu vreau să discut dacă au fost rezolvate ok sau nu, dar rămân aspecte, inclusiv pensionarea anticipată şi noi am spus să păstrăm 25 de ani de vechime, nu 20 de ani şi nici cumularea pensiei cu salariul nu ar trebui să se facă după vârsta de pensionare. Deci suntem deschişi la orice fel de discuţie pe aceste teme, dar trebuie făcute modificări pentru a nu fi afectată independenţa justiţiei", a mai spus preşedintele UDMR.
UPDATE 17.00 Delegaţia UDMR, condusă de Kelemen Hunor, a cincea care participă la consultările de la Cotroceni
UDMR este al cincilea partid care are consultări cu preşedintele Klaus Iohannis, pe tema modificării legislaţiei în domeniul justiţiei, după USR. Înaintea discuţiilor de la Cotroceni, şeful statului a spus că nu intenţionează să facă un pact pe justiţie, însă vrea să fie mediator între partide.
Totodată, Iohannis a afirmat că legile cum au ieşit din Parlament nu sunt aplicabile.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că va discuta la consultările de la Palatul Cotroceni despre Codul Penal şi Codul de Procedură Penală unde au fost probleme sesizate de Comisia de la Veneţia şi de CCR.
Întrebat, marţi, de corespondentul MEDIAFAX, care este mandatul delegaţiei UDMR la consultările de miercuri de la Palatul Cotroceni pe justiţie, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a spus că atunci când este vorba de Codul de Procedură Penală, de lupta împotriva corupţiei, împotriva terorismului, a traficului de arme, droguri şi persoane, lucrurile trebuie analizate cu mare seriozitate.
În opinia liderului UDMR, raportul Comisiei de la Veneţia trebuie citit foarte atent şi trebuie văzut dacă şi ce se poate prelua din sugestiile formulate. Totodată, acesta consideră că varianta OUG nu ar fi fezabilă iar o dezbatere parlamentară, în actualul context politic şi în perspectiva alegerilor de anul viitor, nu va ajuta foarte mult deoarece guvernanţii şi opoziţia ar intra, imediat, într-un război politic.
Următorii care vor discuta cu Klaus Iohannis la Cotroceni va fi delegaţia PMP şi apoi reprezentanţii Grupului minorităţilor naţionale.
UPDATE 17.00 Barna: Am depus un proiect de lege pentru transpunerea recomandărilor forurilor europene
Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat miercuri, după discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, că i-a transmis acestuia că formaţiunea pe care o conduce a depus un proiect de lege pentru transpunerea recomandărilor forurilor europene. Totodată liderul USR a deschis şi tema campaniei "Fără penali"
"I-am transmis aşteptarea noastră de a fi mediatorul pentru acest moment critic în România, pentru că avem o societate profund polarizată, avem însă un raport al Comsiei de la Veneţia foarte negativ care pune România la coada statelor care respectă statul de drept. Preşedinţia României ar putea să fie o cupolă pentru o dezbatere între politicieni, magistraţi şi cetăţenii care îşi doresc o justiţiei corectă şi funcţională. I-am transmis preşedintelui că am depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege pentru transpunerea recomandărilor forurilor europene", a declarat Dan Barna,
pre;edintele UR.
Acesta a mai spus că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis şi despre campania "Fără penali".
"În perspectiva unei remanieri să nu accepte la Justiţie un ministru care nu îşi asumă implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia în legislaţiei. Am abordat şi subiectul acelui referendum pe justiţie aşteptat în societate şi sprijinirea iniţiativei Fără Penali care se află în procedură parlamentară, o susţinere a preşedintelui pe această temă ar putea angrena societate şi atunci am putea avea un referendum pe această iniţiativă care e în Parlament", a mai spus preşedintele USR.
UPDATE 16.30 Delegaţia USR condusă de Dan Barna, a patra care discută cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni
Reprezentanţii delegaţiei USR condusă de liderul formaţiunii, Dan Barna, sunt a patra formaţiune care discută cu preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni. Înaintea consultărilor, şeful statului a afirmat că îşi doreşte să fie mediator pentru formaţiunile politice.
UPDATE 16.30 Orban, după consultări: Mandatul nostru este de reluare a dezbaterilor pe legile justiţiei
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri, după consultările de la Cotroceni pe legile justiţiei, că mandatul formaţiunii a fost acela de reluare a dezbaterilor pe legile justiţiei şi codurile penale şi care să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia.
PNL salută iniţiativa preşedintelui României de a convoca partidele parlamentare la o discuţie privitoare la legile justiţiei, la Codurile Penale, în urma rapoartelor Comisiei de la Veneţia care exprimă opinii extrem de critice. PNL a prezentat preşedintelui mandatul pe care l-am primit ca delegaţie care e unul extrem de simplu – reluarea dezbaterilor pe legile justiţiei, pe Codul penal şi Codul de procedură penală, iar în modificări să se ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia şi de toate standardele în materie de justiţie la nivelul UE şi să existe o voinţă politică extrem de clară privind asigurarea independenţei justiţiei, a accesului neîngrădit al cetăţeanului la justiţie şi respectarea libertăţilor individuale", a declafrat Ludovic Orban, după consultările de la Cotroceni.
Acesta l-a atacat şi pe liderul PSD, Liviu Dragnea, spunând că partidele care compun majoritatea parlamentară trebuie să abandoneze proiectul liderului PSD.
"Obsesia lui Drangea de a scăpa de puşcărie şi a ultraşilor… Suntem pe punctul de a prelua preşedinţia Consiliul UE. România va continua un destin european, va fructifica un destin european sau dacă, cei care au siluit legislaţia în domeniul justiţiei, care au călcat în picioare independenţa justiţiei, care şi-au bătut joc de oamenii din justiţiei, de toate avertismentele, există riscul ca România să sufere şi ca românii să fie sancţionaţi de actele de rea-credintă de către o majoritate grupată în jurul lui Dragnea", a mai spus Orban.
UPDATE 16.10 PNL, al treilea partid prezent la consultările cu Iohannis de la Cotroceni
Partidul Naţional Liberal este al treilea partid care a intrat, miercuri, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni. Liderul PNL, Ludovic Orban a anunţat că îi va înmâna şefului statului o declaraţie-angajament în privinţa Legilor justiţiei.
Declaraţia liberalilor conţine câteva puncte prin care partidul îşi asumă să transpună prin proiecte de lege recomandările Comisiei de la Veneţia şi deciziile Curţii Constituţionale.
UPDATE 16.07 Tăriceanu: E nevoie de un consens, dar trebuie să pornim de la aceleaşi premise
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri, după consultările de la Cotroceni pe legile justiţiei, că este nevoie de un consens în ceea ce priveşte legile justiţiei, dar e nevoie şi de premise comune, cum ar fi stoparea abuzurilor comise prin protocoalele secrete.
"Cred că e util să încercăm să cădem de acord şi să găsim un consens asupra modificării legilor justiţiei, dar aceste discuţii trebuie să pornească de la câteva premise. În primul rând, trebuie să cădem de acord asupra a ceea ce înseamnă statul de drept. Dacă avem vederi diferite, atunci nu se va putea ajuinge la un consens. În opinia noastră statul de drept înseamnă respectarea libertăţilor oamenilor. Nu trebuie să fie statul represiv, ci el trebuie să apere cetăţeni de abuzuri. Aici văd că cei din Comisia de la Veneţia nu scot o vorbă. Să începem cu necesitatea scoaterii la lumină a tuturor protocoalelor secrete din justiţie. Abrogarea lor şi tot ce prespune consecinţă pe linie de justiţie", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Preşedintele ALDE a amintit din nou de necesitatea înfiinţării unei Comisii de Adevăr.
"Cred că persoanele care au semnat acest protocoale nu mai au credibilitatea să ocupe aceste funcţii în justiţiei. Trebuie să constituim Comisia de Adevăr şi Reconciliere care are darul să ne lămurească despre abuzurile prectrecute de-a lungul acestor ani. Atâta timp cânt justiţia nu revine la normalitate, trebuie să avem un ministru indepedente politic, un tehnocrat şi acceptarea din partea tuturor a unei relaţii oneste cu instituţiile europene", a mai spus Tăriceanu.
Tăriceanu: OUG 92 nu a rezolvat problemele punct cu punct. Unele trebuie rezolvate în Parlament
Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri, după consultările pe legile justiţiei, că ordonanţa ce vizează justiţia nu a rezolvat toate problemele şi că unele dintre acestea pot fi soluţionate în Parlament.
"Să ştiţi că nu am venit să discutăm despre alianţă. Alianţa funcţionează foarte bine şi nu avem probleme de funcţionare. Această discuţie poate fi făcută în Parlament pe baza votului majorităţii sau prin consens cu toate partidele şi eu cred că variantă din urmă este mai bună (cu privire la modificările la legile justiţiei – n.r.). Dacă vrem să calmăm lucrurile, atunci ar fi o chestiune dezirabilă.Recomandările Comisiei de la Veneţia nu ţin cont decât de o singură chestiune din OUG, vârsta minimă de pensionare de minimum 20 de ani, acolo e o prorogare şi recomandă Parlamentului să abroge acea prevedere", a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Preşedintele ALDE a spus unele probleme trebuie rezolvate în Parlament, ele nefiind remediate prin ordonanţa care vizează legile justiţiei.
"Discutăm în coaliţie toate problemele. OUG 92 nu a rezolvat punct cu punct. Nu văd de ce nu am putea discuta în parlament şi alte prevederi. De exemplu liberul drept al magistraţilor să vorbească. Nouă ni se cere să nu comentăm hotărârile justiţiei. Dacă prevederile sunt prea constrângătoare, de ce să nu putem discuta? Dacă în Parlament putem găsi forme mai bune, de ce nu?
(...) Haideţi să luăm recomandarea despre secţia specială de anchetare a magistraţilor. Ei bine, CSM spune că salută înfiinţarea secţiei pentru că va asigura o independenţă reală a magistraţilor. Deci Comisia de la Veneţia spune una, CSM spune altceva. Recomandările trebuie analizate, unele sunt rezolvate prin OUG 92, altele trebuie rezolvate în Parlament", a mai spus Tăriceanu.
UPDATE 15.40 ALDE, al doilea partid la consultările de miercuri de la Cotroceni
Delegaţia ALDE este a doua care a intrat la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, miercuri la Palatul Cotroceni, după PSD. Liderul partidului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi seară, că se aşteaptă ca şeful statului să îi transmită ce probleme vede în domeniul justiţiei.
Acesta a adăugat că nu ar refuza ideea propunerii unui pact pe justiţie, semnat de toate partidele din România, însă "depinde ce punem în el". În schimb, Klaus Iohannis a spus că nu intenţionează să facă un pact cu niciun partid politic, însă îşi doreşte să fie mediator pentru formaţiunile politice. Totodată, Iohannis a afirmat că legile cum au ieşit din Parlament nu sunt aplicabile.
UPDATE 15.40 Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri, după consultările pe Legile Justiţiei, că i-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis, pe lângă cele 10 puncte privind statul de drept, şi şapte întrebări, dar nu a vrut să se le facă publice.
"A fost o discuţie relativ aşezată, în care domnul preşedinte ne-a exprimat punctul dumnealui de vedere, în sensul că ar trebui reluat procesul legislativ. Nu e nevoie, în opinia noastră, pentru că există deja OUG 92, care intră în procedură parlamentară şi care cuprinde recomandările Comisiei de la Veneţia. Noi nu am respins niciodată o discuţie despre sistemul de justiţie din România. Dimpotrivă, a fost un obiectiv asumat, pentru că am decis din 2016 să facem greşeala să ne facem că nu vedem ce se întâmplă în România, că nu vedem abuzurile în sistemul de justiţie din România. Nu putem să ne facem că există nişte protocoale secrete, toxice, care a parazitat instituţii importante ale statului, care au fost folosite de unele forţe oculte", a declarat Liviu Dragnea.
Liderul PSD spune că i-a adresat şefului statului şi şapte întrebări.
"Nu putem să ne angajăm într-o discuţie serioasă dacă nu dăm nişte răspunsuri la întrebări importante, dacă nu ţinem cont de ce se întâmplă cu efectele abuzurilor. I-am lăsat preşedintelui 10 principii şi un set de 7 întrebări la care ar fi foarte bine dacă ar vrea să ne dea răspuns", a mai spus Dragnea.
Dragnea, despre Iohannis: Putea să fie mediator până acum. Nu noi am alimentat ura
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri, după consultările de la Cotroceni, că preşedintele Klaus Iohannis putea să joace până acum rolul de mediator, deoarece nu PSD a "alimentat ura".
"Domnul Iohannis putea să fie mediator până acum, nu noi am alimentat ura, dezbinarea, scandalul pe marginea scandalului pe legile Justiţiei. Doar că am rezistat la aceste jigniri, atacuri violente, mergând pe atingerea obiectivelor", a spus Liviu Dragnea, după consultările de la Cotroceni pe legile Justiţiei.
UPDATE 15.10 Consultările cu preşedintele Klaus Iohannis au început, miercuri, la Palatul Cotroceni. Prima delegaţie care intrat la discuţii este cea a PSD, condusă de liderul formaţiunii, Liviu Dragnea. Şeful statului a anunţat că obiectivul său e reluarea ciclului legislativ pe Legile justiţiei
Din delegaţie PSD fac parte Liviu Dragnea, Florin Iordache, Robert Cazanciuc, Şerban Nicolae şi Eugen Nicolicea.
Iohannis: Eu nu vreau niciun pact cu PSD
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, înainte de consultările cu partidele politice că îşi doreşte să fie mediator pentru partide, nu vrea un pact cu vreunul dintre ele. Totodată, Iohannis a spus că e nevoie de reluarea ciclului legislativ pentru că în forma actuală prevederile nu sunt aplicabile.
"Eu nu vreau niciun pact cu PSD, nu ştiu cum a părut ideea, dar s-a înţeles greşit. Eu îmi doresc în consultări să fiu văzut ca un mediator, nu doresc un pact cu PSD sau ALDE", a declarat Klaus Iohannis, înainte de consultări, într-o declaraţie neuzuală pentru şeful statului, la începutul discuţiilor cu partidele.
"Începem o rundă de consultări cu partidele şi formaţiunile politice parlamentare. I-am invitat pentru a discuta despre legile justiţiei. Este evident că ele în forma în care sunt valabile azi trebuie regândite şi modernizate, îmbunătăţite. E clar că aici obiectivul meu, cel puţin, e să ajungem să avem legile corectate şi să garantăm independenţa justiţiei. Pentru asta este cu siguranţă nevoie de mai multe lucruri. În primul rând e nevoie de reluarea ciclului legislativ pe legile justiţiei, dar nu oricum. E nevoie de o legiferare responsabilă, transparentă, care duce la modernizarea reală a legislatiei în materie. Pentru asta e nevoie de discuţii, de transparenţă, de discuţii cu CSM, care garantează independenţa justiţiei şi nu ca până acum când au fost constant ignoratea asvizele CSM. Pe parte politică avem nevoie de un acord între partidele parlamentare pentru a relua acest ciclu legislativ şi a îmbunătăţi legislaţia. Acele recomnadări de al Comisia de la Veneţia trebuie luate foarte, foarte în serios. Sunt recomandări gândite pentru a ajuta România", a mai spus preşedintele.
Discuţiile de miercuri de la Cotroceni vin după avizul Comisiei de la Veneţia şi a criticilor aduse de această instituţie cu privire la OUG privind legile justiţiei şi Codurile Penale. De altfel, şeful statului a cerut, vineri, demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, ca urmare a criticilor forului european.
Potrivit Administraţie Prezidenţiale programul consultărilor este următorul: "ora 15:00 - Partidul Social Democrat (PSD), ora 15:30 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE); ora 16:00 - Partidul Naţional Liberal (PNL); ora 16:30 – Uniunea Salvaţi România (USR); ora 17:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR); ora 17:30 – Partidul Mişcarea Populară (PMP); ora 18:00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale".
Preşedinţia a mai precizat că fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane.
Klaus Iohannis a participat, marţi, la dezbaterea în plenul Parlamentului European privind viitorul Europei. Mai mulţi europarlamentari au adus în discuţie statul de drept din România, la modificările legilor justiţiei şi protestele de la Bucureşti. În replică, şeful statului a spus, referitor la discuţiile legate de statul de drept şi modificările legilor justiţiei, că România este o ţară democratică, iar probleme ridicate sunt chestiuni interne şi "ce democraţie parlamentară ar fi aceea fără controverse?".
Preşedintele României a explicat, în plenul PE, că punctele atinse de eurodeputaţii care au luat cuvântul fac referire la o problemă internă. Iohannis a afirmat, despre rezoluţia care urmează să fie votată, la începutul lunii noiembrie, în Parlamentul European, că este neobişnuită, mai ales că vine cu puţin timp înainte ca România să preia preşedinţie Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019.
Dintre cei doi lideri ai coaliţie PSD-ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a confirmat, marţi seară la o emisiune TV, că va merge la consultările de la Cotroceni şi că se aşteaptă ca Iohannis să îi spună ce preocupări şi probleme vede în domeniul Justiţiei. Preşedintele ALDE a adăugat că partidul pe care în conduce va merge cu un punct de vedere la discuţiile cu Klaus Iohannis, însă a refuzat să dea mai multe detalii.
Acesta a mai spus că nu ar refuza ideea unui pact pe justiţie, semnat de toate partidele din România, dacă astfel de propunere va fi făcută de Klaus Iohannis, însă "depinde ce punem în el".
"Nu aş refuza de plan o astfel de idee, dar depinde ce punem în el, pentru că trebuie să punem în el şi carne şi legume şi sare şi piper, de toate. Adică nu poate un pact să vizeze o bucăţică. Ştiu bine ce vreau să îi spun mâine preşedintelui, însă nu pot să vă spun acum. Nu ştiu dacă această idee aparţine preşedintelui, dacă va solicita aşa ceva, dar punctul nostru de vedere e ca statul de drept înseamnă a avea respectarea drepturilor cetăţenilor. Dacă statul de drept înseamnă procuri, judecători, protocoale, atunci poziţiile noastre nu au cum să coincidă. Sau depinde preşedintele poate nu vreau să ne spună nimic să aşteaptă să vadă ce îi spune noi lui", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, marţi seară la Digi 24.
Liderul ALDE a subliniat că statul de drept trebuie să fie centrat pe cetăţean şi pe garantarea drepturilor şi libertăţilor individuale, care trebuie "făcute de cadrul legislativ şi de instituţii". Însă dacă "statul de drept înseamnă protocoale, servicii de informaţii, procurori, judecători, o filieră nesănătoasă", atunci poziţia sa nu are cum să coincidă cu cea a preşedintelui Klaus Iohannis.
"Cred că ăsta este scopul unor astfel de consultări. Sau depinde, poate preşedintele nu vreau să ne spună nimic şi aşteaptă să vadă ce îi spunem noi", a conchis Tăriceanu.
Pe de altă parte, până în prezent, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu a anunţat dacă va participa, miercuri, la consultările de la Palatul Cotroceni.
Prin urmare, liderii PSD vor decide miercuri dimineaţă, în cadrul Biroului Permanent Naţional, care va avea loc de la ora 10.30 la Parlament, dacă vor participa la discuţiile cu Iohannis pe legile justiţiei, au declarat pentru MEDIAFAX surse din interiorul partidului.
Primul partid care a anunţat participarea la consultările de la Cotroceni a fost PNL. Liderul liberal, Ludovic Orban, a spus că îi va înmâna şefului statului o declaraţie-angajament în privinţa Legilor justiţiei. Declaraţia liberalilor conţine câteva puncte prin care partidul îşi asumă să transpună prin proiecte de lege recomandările Comisiei de la Veneţia şi deciziile Curţii Constituţionale.
De asemenea, Orban le-a solicitat şi celorlalte partide parlamentare să adopte o poziţie similară, "astfel încât să oferim garanţia cetăţenilor români că există o poziţie reală în politică pentru a readuce legile justiţiei într-un cadru European, care să permit accesul liber la justiţie pentru fiecare cetăţean".
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a anunţat, tot luni, că va merge la consultările de la Cotroceni, acuzând că PSD a adoptat Codul Penal şi Codul de Procedură Penală pentru Dragnea, nu pentru români.
Acesta a adăugat că PMP va avea un mesaj foarte clar şi că este important să existe un dialog strâns între şeful statului şi partidele politice. Liderul PMP a mai spus că este îngrijorat de concluziile avizului Comisiei de la Veneţia şi acest subiect trebuie să fie discutat "într-o manieră cât mai transparentă".
La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a afirmat, pentru MEDIAFAX, că va fi prezent la consultările convocate, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis.
De asemenea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că va discuta la consultările de la Palatul Cotroceni despre Codul Penal şi Codul de Procedură Penală unde au fost probleme sesizate de Comisia de la Veneţia şi de CCR.
Întrebat, marţi, de corespondentul MEDIAFAX, care este mandatul delegaţiei UDMR la consultările de miercuri de la Palatul Cotroceni pe justiţie, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a spus că atunci când este vorba de Codul de Procedură Penală, de lupta împotriva corupţiei, împotriva terorismului, a traficului de arme, droguri şi persoane, lucrurile trebuie analizate cu mare seriozitate.
În opinia liderului UDMR, raportul Comisiei de la Veneţia trebuie citit foarte atent şi trebuie văzut dacă şi ce se poate prelua din sugestiile formulate. Totodată, acesta consideră că varianta OUG nu ar fi fezabilă iar o dezbatere parlamentară, în actualul context politic şi în perspectiva alegerilor de anul viitor, nu va ajuta foarte mult deoarece guvernanţii şi opoziţia ar intra, imediat, într-un război politic.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO