- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consultări româno-polone la nivel de secretar de stat: Polonia susţine aderarea României la Schengen
Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a avut, vineri, la Varşovia, consultări cu omologul polon, cu preşedintele Consiliului Securităţii Naţionale şi cu preşedintele Comisiei de Politică Externă din Seimul polonez, fiind exprimat sprijinul pentru aderarea României la Schengen.
MAE informează că Aurescu a avut consultări cu secretarul de stat responsabil pentru afaceri europene şi pentru pregătirea viitoarei Preşedinţii poloneze a Consiliului UE, Mikolaj Dowgielewicz, cu Preşedintele Consiliului Securităţii Naţionale din Polonia, Stanislaw Koziej, precum şi cu preşedintele Comisiei de Politică Externă din Seimul polonez, Andrzej Halicki.
"Discuţiile au confirmat nivelul de excelenţă al colaborării româno-polone, atât în plan bilateral, cât şi în cadrul UE şi NATO, în baza Parteneriatului Strategic existent între cele două state. A fost trecut în revistă calendarul întâlnirilor bilaterale din perioada următoare, care are un caracter consistent. Secretarul de stat român şi oficialii polonezi au abordat totodată subiectul Forumului româno-polon al societăţii civile şi mediului academic, care va fi organizat în perioada imediat următoare, fiind avansate propuneri concrete de proiecte ce vor fi incluse pe agenda primei sesiuni a acestuia. Forumul este o iniţiativă ce vizează implicarea activă şi promovarea dialogului la nivelul societăţii civile, a mediului academic şi de afaceri, în contextul Parteneriatului Strategic", se arată într-un comunicat MAE remis agenţiei MEDIAFAX.
Aurescu a reiterat sprijinul României pentru viitoarea Preşedinţie poloneză a Consiliului UE, din semestrul al II-lea al anului, priorităţile acesteia reprezentând subiecte de interes major pentru partea română, precum: viitoarea Perspectivă Financiară a UE post 2013, Politica Agricolă Comună, Politica de Coeziune, securitatea energetică, Vecinătatea Estică. Părţile au convenit organizarea de consultări bilaterale aprofundate privind Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună.
Aurescu a subliniat importanţa ca UE să-şi menţină atenţia şi preocuparea pentru susţinerea perspectivei europene a statelor din Vecinătatea Estică a Uniunii, o menţiune specială fiind făcută în privinţa parcursului european al Republicii Moldova. Menţinerea interesului pentru dimensiunea estică a Politicii Europene de Vecinătate are un caracter complementar, iar nu concurent cu atenţia care trebuie acordată Vecinătăţii Sudice. În acest sens, oficialul român a exprimat susţinerea părţii române pentru ca Summit-ul Parteneriatului Estic - recent amânat din perioada Preşedinţiei ungare pentru mandatul Preşedinţiei polone - să fie un succes.
"Totodată, cele două părţi au exprimat viziunea lor comună pentru reforma Politicii Europene de Vecinătate. Părţile au discutat şi despre aşteptările faţă de reuniunea extraordinară a Consiliului European privind Libia şi Africa de Nord, din 11 martie 2011, subliniind importanţa unei abordări echilibrate şi globale în ceea ce priveşte vecinătatea UE. A fost examinat, de asemenea, stadiul demersurilor pentru extinderea Spaţiului Schengen, partea polonă reiterând sprijinul pentru aderarea României la acesta, cât mai curând şi fără nici un fel de condiţionalităţi externe acquis-ului Schengen", se arată în comunicat.
Au fost totodată discutate Strategia europeană pentru regiunea Dunării şi extinderea UE, fiind remarcată identitatea poziţiilor celor doi parteneri. "În ceea ce priveşte cooperarea pe teme de securitate, discuţiile s-au concentrat asupra stadiului punerii în practică a deciziilor Summit-ului NATO de la Lisabona, fiind evidenţiate aspectele de interes prioritar atât pentru România, cât şi pentru Polonia. În acest context, părţile au subliniat necesitatea aprofundării dialogului şi cooperării UE- NATO pe teme de securitate. Secretarul de stat Bogdan Aurescu şi Preşedintele Consiliului de Securitate Naţională din Polonia au exprimat puncte de vedere similare privind necesitatea revizuirii Strategiei europene de securitate din anul 2003, pentru a fi adaptată modificărilor mediului internaţional de securitate şi evoluţiilor Politicii Comune de Securitate şi Apărare, rezultate în urma intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona, în conexiune şi cu recent adoptatul Nou Concept Strategic al NATO", se mai arată în comunicat.
Au mai fost examinate stadiul participării celor două state la sistemul american de apărare antirachetă, în contextul favorabil al deciziei de la Summit-ul de la Lisabona de creare a sistemului NATO antirachetă, precum şi situaţia de securitate din Kosovo.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
-
SUA sancţionează CPI pentru susţinerea Israelului
-
Barna: Nu luăm în calcul majorarea TVA, Nu modificăm impozitul pe salarii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO