Consultările pentru desemnarea noului premier s-au încheiat. Care sunt declaraţiile principalilor lideri politici

Consultările dintre preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii partidelor parlamentare s-au încheiat. În această seară Traian Băsescu va anunţa persoana desemnată să formeze noul Cabinet.

Urmărește
3931 afișări
Imaginea articolului Consultările pentru desemnarea noului premier s-au încheiat. Care sunt declaraţiile principalilor lideri politici

Consultări la Palatul Cotroceni (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)

Prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi a declarat, luni, după consultările PDL cu şeful statului, că în această seară preşedintele Traian Băsescu va anunţa persoana desemnată să formeze noul Cabinet.

  • Ponta: Prin anticipate în iunie am avea un nou Parlament şi România nu va eşua

Ponta a afirmat, după consultările dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderii opoziţiei, că singura soluţie pentru rezolvarea actualei crize politice este organizarea alegerilor anticipate.

El a spus că dacă s-ar organiza alegeri parlamentare anticipate, aşa cum doreşte opoziţia, în luna iunie România ar putea avea şi o nouă administraţie locală, dar şi un nou Parlament legitim ales, precum şi un nou Guvern care să ia măsurile economice pentru a evita ca România să eşueze.

"Un 2012 cu un Guvern al unei majorităţi din ce în ce mai fragile, cu două rânduri de alegeri şi cu negocieri politice prelungite este un an pierdut pentru România, un an cu instabilitate şi cu consecinţe politice şi economice grave", a afirmat Ponta.

  • Minorităţile susţin premier politic şi resping anticipatele

Reprezentanţii minorităţilor naţionale au susţinut, luni, la întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu, ideea unui premier politic, având în vedere situaţia economică şi socială a României, şi nu au fost de acord cu alegeri anticipate, a declarat pentru MEDIAFAX deputatul Mircea Grosaru.

"Am susţinut ideea unui premier politic, având în vedere situaţia economică, socială a României. Această importantă funcţie este politică şi nu poate fi lăsată pe mâna unui tehnocrat", a precizat Mircea Grosaru.

El a arătat că la întâlnirea cu Traian Băsescu, şeful statului le-a spus celor 12 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale de ce i-a invitat şi aceştia şi-au spus părerile.

Potrivit lui Grosaru, minorităţile nu au venit cu un nume de premier.

El a adăugat că minorităţile nu sunt de acord cu alegeri anticiparte pentru că nu rezolvă problemele pe fond.

  • Diaconescu: UNPR susţine actuala coaliţie, se impune un nou guvern cât mai repede

Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat, luni, după consultările de la Cotroceni, că Uniunea susţine actuala coaliţie de guvernare, el refuzând să precizeze care a fost posibilul nume al viitorului premier discutat cu Traian Băsescu.

Diaconescu a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor despre eventualul nume al viitorului premier care ar fi fost comunicat UNPR de către Traian Băsescu.

El nu a precizat nici dacă acesta ar putea fi înregimentat politic sau independent.

"Aşa cum v-am obişnuit, ştiţi că anumite elemente ale unei consultări cu preşedintele nu pot fi făcute publice. Îi revine preşedintelui obligaţia constituţională de a anunţa şi de a vă anunţa numele premierului desemnat", a spus Diaconescu.

El a precizat că UNPR susţine actuala coaliţie guvernamentală, Uniunea fiind gata să participe la constituirea unui nou guvern şi a unui nou program de guvernare, care să cuprindă şi taxarea averilor mari şi foarte mari.

Diaconescu a mai afirmat că UNPR doreşte ca procedurile constituţionale pentru formarea noului Guvern să se deruleze cât mai repede, pentru că "instabilitatea politică ar dăuna foarte serios României".

Întâlnirile şefului statului cu delegaţiile partidelor au avut loc în Salonul Ambasadorilor, unde delegaţii partidelor sosesc de pe platoul Marinescu, unde sunt primiţi şefii de stat străini.

Jurnaliştii au avut acces doar la intrarea din curtea interioară a Palatului.

În plus, accesul jurnaliştilor nu a fost permis nici pentru imagini la începutul discuţiilor.

Este pentru a doua oară, consecutiv, când presa nu are deloc acces la consultările de la Cotroceni.

Nici la consultările din 14 decembrie 2011 de la Cotroceni, pe tema concluziilor Consiliul european din 8-9 decembrie, ziariştii nu au fost primiţi nici pentru imagini la începutul discuţiilor. La finalul discuţiilor însă, liderii partidelor au ieşit în curtea interioară a palatului, unde se aflau jurnaliştii, pentru a face declaraţii.

La precedentele întâlniri ale preşedintelui Băsescu cu reprezentanţii partidelor, fie din opoziţie, fie de la putere, presa avea acces câteva minute la începutul discuţiilor, timp în care şeful statului rezuma agenda discuţiilor şi eventual unii dintre interlocutorii săi spuneau câteva cuvinte. La discuţiile cu opoziţia, în acest timp avea loc un schimb de replici cu şeful statului, de cele mai multe ori acide. Aşa s-a întâmplat şi la precedentele consultări din iunie 2011 - la care opoziţia a acceptat să participe, tot separat, după ce în 2010 refuzase mai multe invitaţii - când Victor Ponta şi Crin Antonescu, după un schimb de replici cu Traian Băsescu, au părăsit sala. Preşedintele Băsescu declara apoi că opoziţia a venit la discuţiile de la Cotroceni, care vizau interesul naţional, "într-o cheie pur electorală". El mai spunea că presa a avut acces pe toată durata discuţiilor, la cererea liderilor USL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici