Contestaţia PSD privind rezultatul votului asupra Declaraţiei Camerei, trimisă Comisiei juridice

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a stabilit, miercuri, să trimisă spre soluţionare Comisiei juridice contestaţia PSD privind rezultatul votului dat de deputaţi asupra declaraţiei privind afirmaţiile unor oficiali ungari.

Urmărește
1 afișare

Precizarea a fost făcută de secretarul Camerei Deputaţilor Dumitru Pardău, după şedinţa Biroului Permanent.

PSD a contestat la conducerea Camerei rezultatul votului dat de deputaţi asupra Declaraţiei privind afirmaţiile unor oficiali maghiari, susţinând că această Declaraţie trebuie considerată adoptată deoarece votul deputatului Aura Vasile nu a fost înregistat.

Declaraţia Camerei referitoare la evoluţiile recente în relaţia româno-ungară a fost considerată respinsă de plen, fiind înregistrate 142 voturi favorabile, faţă de 143 cât era necesar pentru a fi adoptată.

În contestaţia semnată de liderul grupului PSD Mircea Duşa se arată că deputatul PSD Aura Vasile şi-a exprimat votul în favoarea proiectului de declaraţie şi nu a fost înregistrat de sistemul electronic şi se solicită luarea în considerare a acestui vot şi constatarea că în favoarea declaraţiei au fost 143 de deputaţi, din totalul de 284 de deputaţi prezenţi.

PSD a precizat că va face dovada acestui fapt prin extrasele cu rezultatul votului electronic la precedentele proiecte votate în cadrul şedinţei în care Aura Vasile şi-a exprimat votul, prin declaraţiile scrise ale unor deputaţi care confirmă acest lucru, prin aparatul de vot al Aurei Vasile, prin înregistrarea video a şedinţei din 29 martie şi stenograma şedinţei.

"În situaţia în care votul neînregistrat al doamnei deputat Aura Vasile este decisiv în adoptarea Declaraţiei şi pentru a îndepărta suspiciunile privind un rezultat viciat al votului, solicităm să constataţi, pe baza probatoriului propus, că votul doamnei deputat Aura Vasile a fost valabil exprimat, cu opţiunea «pentru» şi, în consecinţă, să constataţi adoptarea de către plenul Camerei deputaţilor a Declaraţiei referitoare la evoluţiile recente în relaţia româno-ungară", se precizează în contestaţia PSD.

PSD a invocat şi faptul că preşedintele de şedinţă Ioan Oltean a închis şedinţa confirmând adoptarea Declaraţiei şi, apoi, "cu încălcarea regulamentului", a revenit să constate respingerea acestei Declaraţii.

În şedinţa Camerei Deputaţilor de marţi, preşedintele de şedinţă Ioan Oltean a anunţat, iniţial, că declaraţia privind mesajele unor oficiali maghiari a fost adoptată, apoi a revenit şi a spus că ea a fost respinsă deoarece nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată.

Ioan Oltean a anunţat, iniţial, că declaraţia a fost adoptată cu 142 de voturi "pentru", 110 "împotrivă" şi 25 de abţineri şi a închis şedinţa Camerei Deputaţilor. După câteva minute, Oltean a redeschis şedinţa şi a anunţat că de fapt această Declaraţie a fost respinsă de plen, întrucât era nevoie de 143 de voturi pentru adoptarea ei. "Declaraţia se adoptă cu jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi, iar în sală au fost 284 de deputaţi", a spus Oltean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici