Continuă acuzaţiile dintre Ciucă şi Ciolacu. Liderul PNL: Inflaţie de „asumare”

Liderul PNL Nicolae Ciucă îi transmite, miercuri, preşedintelui PSD Marcel Ciolacu faptul că nu va putea câştiga alegerile prezidenţiale evitând problemele reale ale României şi spune că începe să fie „inflaţie de cuvântul „asumare””, după ce Ciolacu a declarat că Ciucă trebuie să îşi asume vina.

Urmărește
266 afișări
Imaginea articolului Continuă acuzaţiile dintre Ciucă şi Ciolacu. Liderul PNL: Inflaţie de „asumare”

Continuă acuzaţiile dintre Ciucă şi Ciolacu. Liderul PNL: Inflaţie de „asumare”

„Domnule Ciolacu, trecem de la fapte la vorbe? În mandatul meu am atras 6,3 miliarde de euro din PNRR, respectând toate jaloanele necesare. Acestea sunt fapte, nu retorică”, spune Nicolae Ciucă, după ce Comisia Europeană a decis să suspende o parte din a treia plată din PNRR.

Ciucă spune că problema este la Guvernul pe care îl conduce Ciolacu, pentru că a blocat accesul la fondurile din tranşa 3, din cauza celor 6 jaloane esenţiale nefinalizate.

„Nu e vorba de colaborare bună sau demisii de formă. Românii aşteaptă rezultate, nu explicaţii şi somnifere electorale. Finalizaţi reformele şi deblocaţi fondurile – aceasta e singura cale de a merge înainte. Nu puteţi poţi câştiga alegerile prezidenţiale evitând problemele reale ale României. Începe să fie inflaţie de cuvântul „asumare”. Aş vrea să aud mai mult despre „rezolvare””, mai spune Ciucă.

Marţi seara, premierul i-a transmis lui Ciucă faptul că „acest circ de-a opoziţia nu ajută pe nimeni”, în urma primelor acuzaţii ale lui Ciucă.

„Românii aşteaptă altceva de la un om de stat. În primul rând aşteaptă asumare. Iar tot ceea ce a invocat Comisia sunt lucruri petrecute în mandatul dumneavoastră”, a scris Ciolacu.

Premierul a mai spus că „din fericire”, lucrează foarte bine ministrul Sebastian Burduja şi „vom corecta toate nenorocirile făcute în companiile din energie de fostul ministru Virgil Popescu, colegul dvs. Lucrez foarte bine cu ministrul Transporturilor şi probabil că aţi sesizat că astăzi un alt coleg al dumneavoastră şi-a dat demisia în sfârşit de la Metrorex. Lucrez foarte bine cu SGG-ul condus de PNL şi vom relua cât mai repede procedurile la AMEPIP. Lucrez foarte bine cu toată lumea, domnule Ciucă, ca să corectăm ceea ce s-a greşit şi să nu pierdem niciun euro din PNRR”.

Ciolacu crede, de asemenea, că mai rămâne de decis în coaliţie „împreună”, „care este cea mai bună decizie pentru micii antreprenori, pe care clamaţi că îi susţineţi”.

Acesta a punctat că ar fi nevoie de o decizie politică clară cu privire la pragul pentru microîntreprinderi. „Acela pus în PNRR de guvernul de dreapta condus de preşedintele PNL de la acea vreme - dl. Cîţu!”.

„Oamenii trebuie să ştie: avem de ales între a scădea pragul la microîntreprinderi şi a lua în jur de 300 de milioane de euro sau a renunţa la bani şi a păstra cuantumul actual de 500 de mii de euro. Vreţi nu vreţi, domnule Ciucă: sunteţi parte a deciziei! Asumaţi-vă!”, şi-a încheiat premierul mesajul.

Comisia propune suspendarea parţială a plăţii, în conformitate cu articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Această procedură le oferă statelor membre timp suplimentar pentru a îndeplini jaloanele sau ţintele restante. Nu este precizată nicio sumă.

Comisia a transmis marţi că a aprobat o evaluare preliminară pozitivă a celor şase ţinte şi a 62 din cele 68 de jaloane legate de cea de-a treia cerere de plată a României în valoare de 2 miliarde de euro (fără prefinanţare) în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, elementul central al programului NextGenerationEU.

Cea de-a treia cerere de plată acoperă etape importante din realizarea a 37 de reforme şi a 17 investiţii care vor genera schimbări pozitive pentru cetăţenii şi întreprinderile din România în următoarele domenii: tranziţia verde şi digitală, transportul durabil, renovarea energetică, regimurile fiscale şi de pensii, mediul de afaceri, mobilitatea urbană, turismul şi cultura, asistenţa medicală, reformele sociale, buna guvernanţă, educaţia şi managementul apei, al deşeurilor şi al pădurilor.

Printre măsurile emblematice din prezenta cerere de plată se numără:

- Stimularea eficienţei energetice în industrie: a intrat în vigoare cadrul legislativ care introduce măsuri de facilitare a investiţiilor în eficienţa energetică din industrie. Printre altele, această reformă elimină obstacolele din calea contractelor de performanţă energetică, introduce supravegherea pieţei şi aplicarea standardelor de eficienţă energetică, precum şi noi standarde pentru instrumentele financiare verzi.

- Reforma sistemului public de pensii: a intrat în vigoare un nou cadru legislativ care stabileşte că pensiile speciale vor fi calculate pe baza principiului contributivităţii, a vechimii în profesie şi a reajustării procentului aferent veniturilor obţinute. Conform principiului contributivităţii, valoarea pensiilor va depinde de suma contribuţiilor plătite în timpul vieţii profesionale.

- Investiţii pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a parcului imobiliar existent: au fost semnate contracte de renovare în vederea îmbunătăţirii eficienţei energetice şi contracte de renovare integrată (consolidare seismică şi eficienţă energetică) a clădirilor publice.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici