- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (23.12.2022, 21:00)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Contracte de peste 300 de milioane euro pentru reţeaua de apă în judeţele Vaslui şi Galaţi
Reprezentanţii Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) au semnat vineri două contracte de finanţare pentru extinderea reţelei de apă canal în judeţele Vaslui şi Galaţi, în valoare totală de peste 300 de milioane de euro.
Urmărește
289 afișări
„Până în prezent, pentru proiectele derulate prin cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, Comisia Europeană a rambursat României 7.13 miliarde euro. Şi pentru că nevoia României de a reduce discrepanţele de dezvoltarea a infrastructurii de apă şi apă uzată este prioritară pentru Guvern, continuăm investiţiile pentru conectarea localităţilor la reţeaua de apă şi canalizare. Ţinta noastră este foarte clară: să ne apropiem cât mai repede de 100% în ceea ce priveşte gradul naţional de conformare. Sute de mii de cetăţeni, prin implementarea acestor proiecte, vor beneficia de condiţii de trai decente, absolut necesare, indiferent dacă e vorba de urban sau rural. Pentru perioada de programare 2021 – 2027, proiectele de apă – canal vor fi finanţate prin Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă, care are alocată suma de 3,5 miliarde de euro pentru infrastructura de apă şi apă uzată”, a declarat ministrul Marcel Boloş.
În valoare de 226 milioane de euro, AQUAVAS SA Municipiul Vaslui va implementa un proiect etapizat, în intervalul a două perioade de programare. Astfel, prin etapa I (aferentă perioadei de programare 2014 – 2020) se vor implementa parţial indicatorii şi obiectivele proiectului, iar prin implementarea etapei II (aferentă perioadei de programare 2021 – 2027) se vor atinge indicatorii şi obiectivele întregului proiect.
Investiţiile în alimentare vor cuprinde 47 de localităţi şi se vor realiza în două etape:
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
- Etapa I (Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014–2020): sistemele de apă SAA Vaslui, Huşi, Codăeşti, Rebricea, Miclestiale
- Etapa II (Programul Dezvoltare Durabilă 2021–2027): sistemele de apă SAA Vaslui, Huşi, Codăeşti, Rebricea, Bârlad, Murgeni, Bogdăneşti, Dinga Rădeşti, Berezeni, Dodeşti, Alexandru Vlahuţă, Iana, Bogdana, Perieni.
Investiţiile în colectarea şi tratarea apei uzate vor cuprinde 21 de localităţi şi se vor realiza în două etape:
- Etapa I (Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014–2020):): Cluster Vaslui (aglomerările Vaslui şi Văleni), Cluster Huşi (aglomerările Lunca Banului şi Huşi) şi aglomerarea Negreşti.
- Etapa II (Programul Dezvoltare Durabilă 2021–2027): Cluster Vaslui (aglomerarea Vaslui), aglomerarea Dumeşti, Cluster Bârlad (aglomerările Bârlad, Zorleni, Popeni), Cluster Berezeni (aglomerările Berezeni, Falciu, Vetrişoaia) aglomerarea Iana, aglomerarea Perieni.
Astfel, proiectul va aduce îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi canalizare pentru aproximativ 100.000 de cetăţeni din localităţile din judeţul Vaslui incluse în proiect, în vederea îndeplinirii obligaţiilor stabilite prin Tratatul de Aderare şi Directivele Europene relevante.
Gradul de conectare şi conformare al populaţiei la servicii de alimentare cu apă va creşte de la 31,4% înainte de proiect la 77,1% după Etapa I POIM, respectiv 99,9% după finalizarea proiectului.
În valoare de peste 75 de milioane de euro, SC Apa Canal SA Galaţi Municipiul Galaţi va implementa un proiect care va creşte gradul de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei în comuna Matca şi municipiul Galaţi. Prin proiect se vor realiza: o gospodărie de apa formata dintr‑o staţie de clorinare şi două rezervoare de înmagazinare a apei, doua staţii de pompare (una pe conducta de aducţiune şi una pe reţeaua de distribuţie), 11.413 km aducţiune din care 2.506 km reprezintă reabilitare şi 101.633 km de reţea de distribuţie din care 4.649 km constituie reabilitare.
Dintre acestea, investiţiile pentru comuna Matca includ şi investiţii pe teritoriul municipiului Tecuci, respectiv extindere conductă aducţiune 4.623 km şi construire unei staţii de pompare apa, care vor fi cofinanţate şi preluate de către Consiliul Judeţean Galaţi.
Gradul de conectare la sistemele de alimentare cu apă în aria proiectului în anul 2021 este de 71,67% – 320.325 locuitori, iar in anul 2024 după finalizarea Programului Operaţional Infrastructură Mare va fi de 78,51% – 332.592 locuitori. Din punct de vedere al furnizării continue a apei potabile în aria proiectului, în anul 2024 va fi de 62,68% – 184.731 locuitori.
La finalul Proiectului, gradul de conectare şi conformare va creşte la 100% – 336.552 locuitori în 2026, respectiv 10.170 locuitori noi şi 110.000 locuitori care vor beneficia de o mai bună alimentare cu apă potabilă continuu.
Pentru perioada de programare 2021 – 2027, proiectele de apă – canal vor fi finanţate prin Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă, care alocată suma de 3,5 miliarde de euro pentru infrastructura de apă şi apă uzată şi tranziţia la o economie circulară.
Programul, aprobat recent de Comisia Europeană, va finanţa investiţii atât în cadrul unor proiecte noi, cât şi în continuarea investiţiilor POIM, în cazul etapizării acestora. Finanţarea prin PODD va include pregătirea şi gestionarea proiectelor de investiţii de apă şi apă uzată, dar şi consolidarea capacităţii actorilor implicaţi în sector.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe