- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.01.2018, 15:41)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Controverse privind desemnarea lui Valentin Popa la Ministerul Educaţiei. Scrisoare semnată de 45 de rectori/ M.Costoiu, pentru Mediafax: Această poziţie este corectă/ Cine şi-a mai recunoscut semnătura pe document
Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că sunt 45 de rectori din ţară care au semnat o scrisoare deschisă pentru susţinerea lui Valentin Popa în funcţia de ministru al Educaţiei. Contactaţi de Mediafax, doi dintre rectori au recunoscut că şi-au manifestat suportul pentru Valentin Popa, în rest, alţi reprezentanţi ai universităţilor fie au refuzat să comenteze, fie nu au răspuns întrebărilor noastre.
Urmărește
13981 afișări
Numirea lui Valentin Popa la Educaţie, susţinută de 45 de rectori de universităţi. Scrisoare deschisă: Cu o personalitate dinamică, de luptător, a adus contribuţii în domeniul învăţământului
Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Cosmin Costoiu, unul dintre semnatarii scrisorii de susţinere pentru Valentin Popa în funcţia de ministru al Educaţiei, a declarat, pentru MEDIAFAX, că acesta cunoaşte foarte bine mecanismele şi are multă pricepere.
"Noi, rectorii, îl cunoaştem foarte bine pe domnul ministru desemnat, domnul rector Popa şi, având în vedere activitatea domniei sale, pe care o cunoaştem foarte bine, am considerat că este normal să susţinem un coleg din universitate, dintr-o universitate românească. Îl cunoaştem foarte bine, a fost foarte implicat în activitatea Consiliului Naţional al Rectorilor, tot ce înseamnă reglementările care au fost adoptate în această perioadă, cunoaşte foarte bine mecanismele, este un rector cu foarte multă pricepere. Am semnat de sâmbătă şi duminică. Sunt 45 de rectori, practic covârşitoare majoritate a rectorilor din România. Cred că această poziţie a Consiliului Naţional al Rectorilor este corectă, aceea de a sprijini oamenii din universităţi pentru a ajunge în Guvernul României", a spus Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Potrivit acestuia, în Guvernul Viorica Dăncilă ar fi în prezent, doi rectori, respectiv Valentin Popa şi Tudorel Toader şi doi preşedinţi de Senat, Nicolae Burnete şi Anton Anton.
„Sunt patru oameni care vin din universităţi şi, din punctul meu de vedere, au sprijinul total, pentru că eu cred că toate partidele politice ar putea să facă acest demers, să implice oamenii din învăţământul superior şi din învătământul preuniversitar în conducerea ţării", a mai spus Costoiu. Rectorul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), Vasile Ţopa, a declarat corespondentului MEDIADFAX că a semnat scrisoarea de susţinere a ministrului Educaţiei şi îşi asumă textul.
”Da, am semnat, sunt de acord cu textul scrisorii şi cu domnul Valentin Popa ca ministru al Educaţiei”, a spus Ţopa.
Contactaţi de MEDIAFAX, alţi rectori care au semnat scrisoarea de susţinere fie nu au răspuns, fie au preferat să nu comenteze motivele pentru care cred că Valentin Popa ar putea conduce Ministerul Educaţiei Naţionale.
GAFE şi greşeli ale ministrului desemnat al Educaţiei, Valentin Popa | VIDEO
Valentin Popa, ministrul desemnat al Educaţiei Naţionale în Guvernul PSD Vasilica Viorica Dăncilă, este rectorul Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava din primăvara anului 2012. El a fost susţinut pentru preluarea portofoliului de organizaţia PSD Suceava, fiind votat de CEx în defavoarea Ecaterinei Andronescu.
În 2015, la deschiderea anului academic, Valentin Popa spunea că atât timp cât alocaţia pentru un student e mai mică decât cea pentru un deţinut, numărul lor va tinde să se egaleze întrucât lipsa finanţării educaţiei duce la costuri mai mari cu cei "needucaţi"
"Decidenţii politici trebuie să fie conştienţi că atât timp cât alocaţia pentru un student va fi mai mică decât cea pentru un deţinut, într-un final, numărul acestora va tinde să se egaleze. Cu cât foloseşti fonduri mai puţine pentru educaţie, cu atât ai nevoie de mai mulţi bani pentru cei needucaţi", a spus Popa.
Scrisoarea de susţinere a celor 45 de rectori
Semnatarii îşi exprimă, în scrisoarea deschisă, argumentele pentru care consideră că rectorul Universităţii ''Ştefan cel Mare'' din Suceava ar fi cel mai potrivit pentru funcţia de ministru al Educaţiei, invocând "competenţa academică şi managerială, verticalitatea şi implicarea profesională şi personală".
"Susţinem propunerea de nominalizare a domnului rector Valentin Popa ca ministru al Educaţiei Naţionale. Cu o experienţă de peste 25 de ani în educaţie, domnul profesor Valentin Popa a parcurs toate etapele carierei academice, afirmându-se ca un cadru didactic şi cercetător de prestigiu în domeniul său de activitate. Activitatea managerială a domniei sale debutat în anul 2004, fiind încununată prin alegerea ca rector al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, dar şi ca preşedinte al Consorţiului „Academica Plus”, care reuneşte 11 universităţi din România. Cu o personalitate dinamică, de luptător, alături de întreaga comunitate academică, domnul rector Popa a reuşit transformarea Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava în ceea ce este astăzi: un număr dublu de studenţi, de patru ori mai multe programe de studii, o creştere majoră a fondurilor obţinute din activitatea de cercetare şi extinderea într-un ritm alert a infrastructurii universitare ", se arată în document.
Potrivit rectorilor, din ce în ce mai multe cadre didactice „de o valoare incontestabilă” au ales să fie titulare la Suceava, inclusiv din rândurile diasporei ştiinţifice româneşti, „regăsind aici un climat potrivit pentru performanţă în dezvoltarea profesională”.
„Prin punctele de vedere exprimate în cadrul reuniunilor Consiliului Naţional al Rectorilor, prin luările publice de poziţie, domnul rector Valentin Popa a adus contribuţii în toate momentele cheie de schimbare în domeniul învăţământului superior, susţinând excelenţa şi calitatea în educaţie, dar şi accesul echitabil la resurse. S-a dovedit astfel un bun cunoscător al sistemului, extrem de pragmatic şi implicat, care stăpâneşte mecanismele de funcţionare şi finanţare universitară, cu viziune strategică, ancorată în tendinţele la nivel european şi global, toate acestea dublate de disponibilitate pentru dialog şi cooperare”, mai spun rectorii care au semnat scrisoarea deschisă.
Universitarii mai scriu că rectorul Valentin Popa s-a implicat în dezvoltarea legăturii între educaţia preuniversitară şi cea universitară, inclusiv prin susţinerea unor evenimente de anvergură cum ar fi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, organizată la Suceava în anul 2014.
„Sub conducerea domniei sale, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a dezvoltat Lectoratul de limba română de la Cernăuţi, punct de reper pentru păstrarea identităţii lingvistice şi culturale a etnicilor romani din Ucraina, de o deosebită importanţă în contextul politic actual. Rectorul Valentin Popa este de asemenea preşedinte al Consorţiului universităţilor din Moldova – România – Ucraina. Susţinem astfel numirea domnului rector Valentin Popa în funcţia de ministru al Educaţiei, competenţa academică şi managerială, verticalitatea şi implicarea profesională şi personală fiind argumentele care trebuie să stea la baza unei astfel de decizii”, mai scriu rectorii în scrisoarea deschisă.
Printre semnatarii acestei scrisori se află Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universităţii „Transilvania", Leonard Azamfirei, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Smaranda Angheni, rectorul Universităţii „Titu Maiorescu”, Cătălin-Mihai Bălescu, rectorul Universităţii de Artă din Bucureşti, Andrade-Ionuţ Bichescu, rectorul Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, Coralia-Adina Cotoraci, rectorul Universităţii „Vasile Goldiş” din Arad, Iulian Gabriel Bîrsan, rectorul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, Sorin-Ion Crişan, de la Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Ioan Bondrea, rectorul Universităţii „Lucian Blaga" din Sibiu, Călin Enăchescu, rectorul Universităţii „Petru Maior" din Târgu Mureş, Valer-Daniel Breaz, rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, Ovidiu Folcuţ, rectorul Universităţii Româno-Americană din Bucureşti, Constantin Bungău, rectorul Universităţii din Oradea, Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Dan Caşcaval, rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi" din Iaşi, Alexandru Irimie, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj Napoca, Cornel Cătoi, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Ramona Ilie, rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu" din Arad, Dumitru Chirleşan, rectorul Universităţii din Piteşti, Nicolae Mandea, rectorul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, Sorin Mihai Cîmpeanu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Marian Moiceanu, rectorul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu" din Bucureşti, Pascu-Mihai Coloja, rectorul Universităţii Petrol - Gaze din Ploieşti, Radu-Marcel Moraru, rectorul Universităţii de Arte şi Design din Cluj Napoca, Mihnea Cosmin Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Diana Asinefta Moş, rectorul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Călin-Dinu Oroş, rectorul Universităţii „Valahia" din Târgovişte, Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi, Cornel Panait, rectorul Universităţii Maritime din Constanţa, Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti, Florin Pelin, rectorul Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, Atena-Elena Simionescu, rectorul Universităţii de Arte „George Ionescu” din Iaşi, Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca, Cezar Ionuţ Spîna, rectorul Universităţii din Craiova, Cosmin Alin Popescu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, Vasile Ţopa, rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Ovidiu Puiu, rectorul Universităţii „Constantin Brâncoveanu” din Piteşti, Radu Sorin Văcăreanu, rectorul Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti, Corneliu-Andy Puşcă, rectorul Universităţii „Danubius” din Galaţi, Vasile Vîntu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad" Iaşi, Sorin Mihai Radu, rectorul Universităţii din Petroşani, Vasile Jucan, rectorul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, Ion Rogoveanu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, Sorin Rugină, rectorul Universităţii „Ovidius" din Constanţa, Carol Schnakovszky, rectorul Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău.
Citeşte şi: Dragnea, despre greşelile gramaticale ale lui Valentin Popa: E importantă susţinerea rectorilor/ Tăriceanu: Am impresia că nu este profesor de limba română
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe