Copreşedintele PNL Alina Gorghiu: Vom schimba legea electorală. Este de neacceptat să ai un primar al Capitalei ales de 14%. Nimeni nu se ţine de scaun. Nu vor fi decapitări. Ce spune despre Răzvan Sava şi despre Nicuşor Dan

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, că PNL va schimba legea electorală care prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin când va avea majoritate parlamentară, afirmând că este de neacceptat să ai un primar al Bucureştiului ales doar cu 14% din numărul alegătorilor.

Urmărește
3958 afișări
Imaginea articolului Copreşedintele PNL Alina Gorghiu: Vom schimba legea electorală. Este de neacceptat să ai un primar al Capitalei ales de 14%. Nimeni nu se ţine de scaun. Nu vor fi decapitări. Ce spune despre Răzvan Sava şi despre Nicuşor Dan

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu: Vom schimba legea electorală. Este de neacceptat să ai un primar al Capitalei ales de 14%. Nimeni nu se ţine de scaun, dar nici nu demisionează când nu este cazul. Nu vor fi decapitări (Imagine:Marius Dumbraveanu/ Arhiva Mediafax Foto)

''Vreau să vă promit un lucru, PNL va schimba această lege (legea electorală care prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin-n.r.) în secunda în care va avea o majoritate parlamentară. Este de neacceptat să ai un primar al Bucureştiului ales doar cu 14% din numărul celor cu drept de vot. Este prea puţin pentru că primarul acela trebuie să aibă legitimitate'', a afirmat copreşedintele PNL.

Gorghiu a mai spus că prezenţa scăzută la vot a influenţat rezultatul alegerilor, afirmând că românii au votat într-o proporţie mai mică decât la alegerile locale din 2008, când au venit 49,38% la vot.

În Bucureşti prezenţa a fost cu 15% mai mică decât cea la nivel naţional, a mai menţionat ea.

Pe lângă imaginea proastă a clasei politice, o altă cauză a absenteismului ''care a afectat scorul PNL este legea care prevede alegerea primarilor într-un singur tur'', a mai susţinut copreşedintele PNL.

Gorghiu: Nimeni nu se ţine de scaun,dar nici nu demisionează când nu este cazul. Nu vor fi decapitări

Gorghiu a declarat, luni, că nimeni nu se ţine de scaun, dar nici nu demisionează când nu este cazul, afirmând că nu poţi judeca un preşedinte de partid în funcţie de un judeţ sau de o filială.

''Nimeni nu se ţine de niciun scaun în partidul acesta, dar nimeni nu demisionează când nu este cazul. (…) Nu poţi să judeci poziţia unui preşedinte de partid în funcţie de un judeţ sau de o filială. Repet, îmi asum întraga responsabilitate a eşecului pe Bucureşti şi cred că de mâine trebuie făcute sau luate o grămadă de măsuri pentru a putea să capacitezi electoratul pe care l-am pierdut'', a susţinut Gorghiu.

Ea a afirmat că în noaptea alegerilor au fost mai multe momente în care a fost pe punctul de a-şi depune mandatul, afirmând că rezultatul la Bucureşti a dezamăgit-o profund, dar că responsabilitatea este comună.

Copreşedintele PNL a insistat că nu vor exista decapitări de filiale în masă şi că PNL va analiza fiecare judeţ în parte.

''Atunci când ai un rezultat peste obiectivul pe care ţi l-ai propus este foarte greu să îţi asumi nişte decapitări în masă, aşa cum doresc unii şi alţii din afara partidului. Mă îndoiesc că vor fi sacrificări de filiale doar de dragul de a sacrifica pe cineva'', a subliniat ea.

Cât priveşte demisia copreşedinţilor PNL, Alina Gorghiu a explicat că alături de Vasile Blaga a discutat cu liberalii din partid, afirmând că aceştia au susţinut că rezultatul este unul bun şi nu este cazul unor ''mişcări intempestive sau al unui Congres''.

Cei care au pierdut alegerile se vor regăsi în vitoarea conducere a partidului atât pe plan local, cât şi naţional, precum şi pe listele pentru alegerile parlamentare, a precizat ea.

''Cei care au candidat şi au confirmat, chiar dacă au pierdut la limită aceste alegeri îi veţi regăsi în viitoarea conducere a partidului la nivel judeţean, la nivel naţional, pe locuri de parlamentari la alegerile din toamnă. Oamenii aceia chiar dacă au pierdut nu au cum să fie pedepsiţi, au câştigat încrederea unei părţi consistente a electoratului din comunitatea în care au candidat'', a spus Alina Gorghiu.

La rândul său vasile Blaga a menţionat că ''nu poţi să nu ai încredere în colegi tineri care au pierdut la câteva sute de voturi (…) care au muncit, au convins mare parte din electorat''.

Gorghiu, despre Răzvan Sava: Va rămâne în PNL. Nu văd nici un motiv să fie exclus, a avut un scor bun

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, că Răzvan Sava va rămâne în PNL, afirmând că nu există niciun motiv să fie exclus şi că a obţinut un scor bun.

''Va rămâne în PNL, nu văd nici un motiv să îl excludem. A avut un rezultat bun. Regret că nu a reuşit să câştige primăria sectorul 4'', a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu, întrebată dacă Răzvan Sava va fi exclus din PNL.

Ea a dat practic acelaşi răspuns ca în cazul scandalului legat de susţinerea lui Sava de către fostul edil Cristian Popescu Piedone.

În ciuda susţinerii publice puternice a lui Piedone, candidatul PNL a obţinut în jur de 23% dintre voturi, fiind devansat de cel al PSD.

Gorghiu are un vinovat: Nicuşor Dan ar fi ajuns primar dacă ar fi accepta propunerea PNL

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, ca reacţie la faptul că PSD a câştigat Primăria Capitalei, că dacă Nicuşor Dan accepta propunerea PNL privind retragerea din cursă a candidatului mai slab cotat ar fi ajuns primar.

"Dacă Nicuşor Dan ar fi acceptat propunerea PNL astăzi ar fi ajuns primar", a comentat Gorghiu.

Candidatul USB la Primăria Generală a Capitalei, Nicuşor Dan, a explicat săptămâna trecută că liberalii au condiţionat realizarea sondajului de opinie de promisiunea sa că se va retrage, precizând că alegătorii săi s-ar simţi trădaţi de o alianţă cu PNL. El a arătat că nu a acceptat să se retragă din cursa electorală pentru că liberalul Cătălin Predoiu nu atrage voturile anti-sistem.

"Domnul Predoiu a propus un sondaj şi a propus ca acela dintre noi care iese pe locul doi între noi în acest sondaj să îl susţină pe celălalt. Noi am spus că asta înseamnă o alianţă, ceea ce publicul nostru în mod vădit nu doreşte. În schimb, există un public anti-PSD, care doreşte să voteze în cunoştinţă de cauză pe acel candidat care stă mai bine, care are cele mai mari şanse să bată PSD-ul şi pentru asta suntem de acord să facem sondajul, adică o casă internaţională de sondaje, supravegheată şi de USB şi de PNL, să facă un sondaj care să spună bucureştenilor cine are cele mai mari şanse să o bată pe Firea. PNL-ul nu a fost de acord cu această variantă, în absenţa promisiunii de retragere", a declarat candidatul USB.

El a subliniat că Predoiu nu are şanse pentru că nu atrage voturile anti-sistem.

"Noi cerem retragerea domnului Predoiu de când a intrat în competiţia asta electorală, o cerem susţinând că nu are nici o şansă. Sunt două publicuri: unul anti-sistem, care vine către mine (...) şi altul care ar vrea orice în afară de PSD. Acest prim public anti-PSD şi PNL nu o să voteze niciodată candidatul PNL, deci candidatul PNL nu o să aibă niciodată suficiente voturi ca să bată PSD-ul", a argumentat Nicuşor Dan.

Săptămâna trecută liberalii susţineau că Predoiu ar fi al doilea în preferinţele electoratului.

"Partidul Naţional Liberal şi-a făcut propriile măsurători. Ştim cu certitudine cine este candidatul dreptei cel mai bine plasat, Cătălin Predoiu. Cătălin Predoiu este cel care poate s-o învingă pe doamna Firea şi la o distanţă consistentă de domnul Nicuşor Dan. Cătălin Predoiu 30%, doamna Firea 36%-37%, domnul Nicuşor Dan 18%, cam acestea sunt orientativ cifrele pe care le aveam în cursul săptămânii trecute", a declarat vicepreşedintele PNL Sulfina Barbu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici