Corina Creţu a cerut în plenul PE retragerea funcţiei de vicepreşedinte lui Laszlo Tokes

Eurodeputatul PSD Corina Creţu a cerut în plenul PE retragerea calităţii lui Laszlo Tokes de vicepreşedinte al Parlamentului European, ea arâtând că, de la numirea în funcţie, acesta şi-a intensificat mesajele extremiste şi şovine.

Urmărește
42 afișări
Imaginea articolului Corina Creţu a cerut în plenul PE retragerea funcţiei de vicepreşedinte lui Laszlo Tokes

Corina Creţu a cerut în plenul PE retragerea funcţiei de vicepreşedinte lui Laszlo Tokes (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"Se împlinesc trei luni de când printre vicepreşedinţii Parlamentului European se numără domnul Tokes Laszlo. De la alegerea sa controversată, domnul Tokes a confirmat, din păcate, temerile celor care am avertizat asupra riscurilor alegerii unui promotor înverşunat al separatismului pe criterii etnice şi a unui semănător de vrajbă într-un spaţiu în care noile state membre ale UE fac eforturi pentru închiderea rănilor trecutului şi pentru reconcilierea în spiritul Europei unite", a declarat Corina Creţu în plenul PE reunit la Strasbourg, potrivit unui comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Eurodeputatul PSD, care ocupă funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru Dezvoltare din Parlamentul European, a precizat că, în noua sa postură de vicepreşedinte, Laszlo Tokes şi-a intensificat mesajele extremiste şi şovine, mergând până la instigări la acţiuni de stradă pentru obţinerea autonomiei teritoriale etnice în unele zone ale Românei, fapt care reprezintă un atac grav la integritatea unui stat membru al Uniunii Europene.

"Având în vedere această atitudine contrară valorilor şi normelor europene, solicit punerea în discuţie şi retragerea calităţii domnului Tokes Laszlo de vicepreşedinte al Parlamentului European", a conchis europarlamentarul Corina Creţu.

În 22 iulie, vicepreşedintele PE Laszlo Tokes a declarat, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.

"Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR - n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră", afirma Tokes.

A doua zi, Tokes a lansat un apel către toate comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să continue lupta pentru obţinerea autonomiei.

"Lansez o chemare către comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să revitalizăm cooperarea organizaţiilor care ne reprezintă interesele şi să mergem mai departe cu lupta noastră pentru obţinerea autonomiei", spunea Tokes.

Vicepreşedintele PE declara, apoi, că naţionaliştii români greşesc atunci când cred că maghiarii vor să ia Ardealul românilor, ei dorind ca, pe lângă suveranitatea României, să aibă dreptul de a-şi gestiona singuri problemele.

Declaraţiile lui Tokes au atras un val de critici. Astfel, PSD a anunţat la acel moment că, odată cu începerea sesiunii PE din toamnă, va cere retragerea lui Laszlo Tokes din funcţiile pe care le deţine, întrucât poziţia europarlamentarului privind autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă un atac la adresa statalităţii României, acesta devenind o ameninţare nu doar pentru ţara noastră, ci şi pentru Europa.

La rândul său, preşedintele PC, Daniel Constantin, i-a adresat o scrisoare preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, solicitând schimbarea lui Laszlo Tokes din funcţia de vicepreşedinte, ca urmare a declaraţiilor "extrem de grave" făcute de acesta la Băile Tuşnad. Liderul PC a apreciat că o astfel de măsură ar fi un semnal dat întregii comunităţi europene că nu este tolerată intoleranţa şi că dreptul la libera exprimare, precum şi imunitatea declaraţiilor politice nu trebuie folosite pentru a instiga la violenţă şi conflicte etnice.

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, însă, că Laszlo Tokes este în prezent vicepreşedinte al Parlamentului European, iar în acest for nu este o joacă, în sensul că "azi îi dai, mâine îl retragi". La rândul său, europarlamentarul PDL Cristian Preda a scris într-o postare pe blogul său că suspendarea din funcţie a unui vicepreşedinte al PE este făcută pentru abateri grave, şi nu pentru declaraţii politice şi presupune votul a trei cincimi din conferinţa preşedinţilor, apoi a două treimi din membrii Parlamentului.

În schimb, vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a declarat, la 23 iulie, pentru MEDIAFAX, că Laszlo Tokes "spune tot mai multe aberaţii", criticând astfel declaraţia acestuia privind autonomia Ţinutului Secuiesc şi a apreciat că susţinerea PDL pentru Tokes să fie vicepreşdinte al PE a fost "inoportună".

UNPR a susţinut, la rândul său, că este de datoria fiecărui partid şi demnitar "să descurajeze tentaţiile autonomiste şi să limiteze derapajele" lui Laszlo Tokes, inclusiv prin solicitarea retragerii acestuia din funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European.

PNL a cerut în acelaşi context retragerea Ordinului Naţional "Steaua României" acordat lui Laszlo Tokes.

Niciun vicepreşedinte al Parlamentului European nu a fost vreodată demis şi nici nu a fost înlocuit din funcţie înainte de finalul mandatului său, a comunicat, la 27 iulie, la solicitarea MEDIAFAX, Biroul de presă al Parlamentului European.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici