Corina Creţu, audiată în comisia REGI din Parlamentul European: Multe erori ale statelor în absorbţia fondurilor vin din slaba capacitate administrativă

Corina Creţu, comisarul desemnat pentru Politică Regională, a fost audiată miercuri în comisia REGI din Parlamentul European. Votul în plen este programat pe data de 22 octombrie.

Urmărește
1061 afișări
Imaginea articolului Corina Creţu, audiată în comisia REGI din Parlamentul European: Multe erori ale statelor în absorbţia fondurilor vin din slaba capacitate administrativă

Corina Creţu, audiată în comisiile din Parlamentul European

UPDATE Creţu, despre risipa banilor: Majoritatea britanicilor au prejudecăţi privind cheltuirea fondurilor

Majoritatea britanicilor au prejudecăţi privind cheltuirea banilor publici, a declarat Corina Creţu întrebată de un europarlamentar britanic cum poate justifica atribuirea unor fonduri pentru centre de fitness, ea atrăgându-i atenţia acestuia că provine dintr-o regiune ce a beneficiat de bani UE.

Europarlamentarul britanic Bill Etheridge, de la Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe, a întrebat-o pe Corina Creţu cum poate justifica alegătorilor săi din regiunea West Midlands, confruntată cu multe probleme, cheltuirea banilor europeni pentru centre de fitness.

"Ne va fi foarte uşor să explicăm celor din circumscripţia dumneavoastră faptul că ei înşişi au beneficiat de programe de reconversie profesională în urma dezindustrializării masive. Ştiu că este una dintre puţinele regiuni din Marea Britanie care se încadrează în cadrul regiunilor mai puţin dezvoltate", a răspuns Corina Creţu.

Ea a explicat că aplicarea noului regulament prevede criterii şi obiective precise privind distribuirea banilor, tocmai "pentru a preîntâmpina această risipă de fonduri".

"Sunt exemple, centre de fitness, terenuri de golf care au fost plătite cu bani europeni în zone în care nu există nici toalete publice, în zone în care e nevoie de locuri de muncă şi în care nu ne permitem luxul - sigur că ne dorim cu toţii să mergem la centre de fitness - dar nu ne permitem luxul să finanţăm din bani europeni aceste lucruri, pentru că sunt nevoi mult mai mari ale milioanelor de oameni care sunt şomeri, ale milioanelor de oameni care au nevoie de aceşti bani şi din acest punct de vedere îmi va face mare plăcere să vin la dumneavoastră şi să încercăm să schimbăm aceste prejudecăţi ale majorităţii celor din Marea Britanie, din păcate, în legătură cu cheltuirea banilor publici", a afirmat Creţu.

Comisarul român i-a mai spus europarlamentarului britanic, în aplauzele membrilor Comisiei REGI, că banii europeni "se cheltuiesc pentru cetăţeni şi pentru nevoile cetăţenilor, inclusiv pentru multe regiuni din Marea Britanie".

UPDATE - Creţu: Deviza mea principală - să ajutăm statele să cheltuiască banii, nu să le sancţionăm

Comisarul desemnat pentru Politică Regională, Corina Creţu, a declarat, miercuri, la audierile în PE, că deviza sa principală este de a ajuta statele membre să cheltuiască banii, nu să le penalizeze.

Corina Creţu a declarat că este "un susţinător" al strategiilor macroregionale, întrucât ele "încurajează statele membre să lucreze împreună", dar a precizat că iniţiativa privind aceste strategii trebuie să vină de la state.

"Vă reamintesc că strategia Dunării a pornit de la o scrisoare comună a premierilor din România şi Austria care a fost adresată Consiliului, la care s-au raliat toate celelalte ţări, şi practic acum avem o strategie care funcţionează foarte bine", a răspuns Corina Creţu, întrebată de un europarlamentar cum va sprijini strategiile macroregionale.

"Autorităţile locale din aceste regiuni trebuie implicate, pentru că ele ştiu cel mai bine care sunt răspunsurile la nevoile pe care le au. Nu cred că noi de la Bruxelles ştim ce se întâmplă în Slovacia, să putem gestiona problemele de pe Dunăre, sau din Marea Ionică, sau din Marea Baltică. Noi suntem facilitatori, acordăm asistenţa tehnică necesară, dar răspunderea punerii în practică a acestor strategii este a statelor membre", a mai spus Creţu.

Comisarul desemnat a afirmat că îşi propune să viziteze cât mai multe din cele 277 de regiuni ale UE, iar primele vizite vor fi în ţările care beneficiază cel mai mult de fondurile de dezvoltare.

"Rolul nostru este acela de a ajuta şi aceasta este deviza mea principală. Nu de a penaliza, nu de a sancţiona, ci de a-i ajuta, pentru că acest lucru aşteaptă oamenii de la noi, să ajutăm statele membre să cheltuiască eficient aceşti bani", a conchis Creţu.

Comisarul desemnat pentru Politică Regională, Corina Creţu, a declarat, miercuri, în cadrul audierilor din PE, că datoria CE este să ajute statele membre să-şi dezvolte capacitatea administrativă, întrucât cele mai multe erori în absorbţia fondurilor vin din slaba dezvoltare administrativă.

"Cred că datoria CE este să ajute statele membre să-şi dezvolte capacitatea administrativă. Cred că acest lucru este mult mai important inclusiv decât ajutorul şi fondurile pe care le oferim. Pentru că cele mai multe erori vin din această slabă dezvoltare administrativă. Cred că simplificările pe care noi le-am adus în acest regulament vor aduce rezultate concrete prin concentrarea fondurilor pe priorităţi importante", a spus comisarul român, care i-a asigurat pe membrii Comisiei REGI de "simpatia" sa de a ajuta toate aceste state.

În ceea ce priveşte macrocondiţionalităţile impuse, comisarul desemnat a precizat că ele au fost impuse deoarece au fost învăţate "lecţiile crizei economice" şi sunt criterii "care trebuie să stea la baza unor investiţii solide, pentru că altfel nu înseamnă decât risipă de bani".

Referitor la suspendarea fondurilor, Corina Creţu a declarat că o consideră "o măsură excepţională, care nu ar putea veni ca o surpriză, care ar fi la capătul unui proces foarte lung, în care statul membru este avertizat că trebuie să facă nişte paşi importanţi pentru reforme structurale".

Întrebată dacă pledează pentru o schimbare a criteriilor de acordare a fondurilor de coeziune, Creţu a subliniat că există această dezbatere în legătură cu criteriul cel mai important în alocarea  fondurilor, dar până acum "singurul criteriu care a fost unamin acceptat este cel al PIB pe cap de locuitor". "Noi acordăm cea mai mare parte a fondurilor regiunilor care au un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media europeană", iar pentru stabilirea altor criterii este nevoie de un acord între PE, Comisia Europeană şi Consiliu.

"Pe de altă parte, cred că fondurile trebuie redirecţionate către nevoile oamenilor şi de aceea avem introdus acest principiu al parteneriatului, să avem contribuţia autorităţilor locale, a partenerilor sociali, a organizaţiilor societăţii civile pentru a ne spune exact care sunt obiectivele de care cetăţenii din această regiune au cea mai mare nevoie", a mai spus ea.

"Vă spun sincer, mă îngrijorează acest criteriu de viteză. Trebuie să ne gândim împreună în ce măsură acest lucru este posibil, dar, pe de altă parte, trebuie să facem maximul posibil pentru a cheltui fondurile alocate până în 2015", a punctat comisarul desemnat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici