Corina Creţu interpelează Comisia Europeană în legătură cu un site lansat de un partid flamand, asemănător celui PVV

Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte PSD, a adresat o interpelare Comisiei Europene, în care condamnă lansarea de către partidul flamand de extremă dreapta Vlaams Belang a unui site după modelul celui al PVV din Olanda, de denunţare a "imigranţilor" ilegali.

Urmărește
529 afișări
Imaginea articolului Corina Creţu interpelează Comisia Europeană în legătură cu un site lansat de un partid flamand, asemănător celui PVV

Corina Creţu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Conform unui comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, Corina Creţu consideră ca lansarea de către extrema dreaptă flamanda a unui site discriminatoriu la adresa imigranţilor marcheaza eşecul eforturilor de până acum de contracarare a ofensivei extremiste în Uniunea Europeană.

"Site-ul partidului Vlaams Belang, inspirat de cel lansat de extremiştii olandezi, extinde şi în Belgia practica denunţării imigranţilor, sub pretextul combaterii prezenţei ilegale şi a criminalităţii. Este un semnal de alarmă sever că instituţiile europene şi forţele politice democratice sunt neputincioase în a apăra valorile ce stau la temelia Uniunii Europene în faţa atacurilor extremei drepte", susţine Creţu în interpelarea adresată Comisiei Europene.

Europarlamentarul PSD precizează că această iniţiativă, care încalcă dreptul la libera circulaţie şi pe cel la nediscriminare, contravine Rezoluţiei Parlamentului European, din 15 martie 2012, referitoare la site-urile de internet discriminatorii şi reacţiile guvernelor. În acest document, forul europarlamentar a condamnat site-ul creat de Partidul Libertăţii din Olanda, PVV, considerându-l contrar valorilor fundamentale europene, precum demnitatea umană, libertatea, egalitatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului. Rezoluţia atrage atenţia asupra faptului că astfel de iniţiative "riscă să distrugă însăşi temelia Uniunii, formată din pluralism, nediscriminare, toleranţă, dreptate, solidaritate şi libera circulaţie".

"Sper că Guvernul belgian va reacţiona mult mai prompt şi mai ferm decât cel olandez, care depinde de susţinerea parlamentară a extremiştilor xenofobi. De asemenea, solicit Comisiei Europene să depună toate eforturile necesare pentru a asigura respectarea Directivei 2004/38/CE privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii Uniunii şi membrii familiilor acestora, precum şi a Deciziei-cadru privind rasismul şi xenofobia", arată Corina Creţu în întrebarea cu solicitare de răspuns scris în regim de urgenţă, adresată Comisiei Europene.

Europarlamentarul român menţionează că site-ul extremei drepte flamande a fost calificat de Centrul pentru egalitatea de şanse şi luptă împotriva rasismului ca o manifestare comparabilă cu cele ale naziştilor din anii 30 ai secolului trecut.

Un partid flamand de extremă dreapta, Vlaams Belang, a lansat marţi un site care se inspiră după cel lansat în Olanda de Partidul pentru Libertate (PVV) al lui Geert Wilders, pentru a denunţa imigranţii "ilegali" din Belgia, relatează AFP.

Liderul Vlaams Belang Filip Dewinter a justificat acest apel la delaţiune pe site-ul http://meldpuntillegaliteit.be prin prezenţa a "zeci de mii de (imigranţi) ilegali" în marile oraşe belgiene şi a problemelor pe care aceştia le provoacă, în opinia sa, şi anume munca la negru, infracţionalitatea, abuzuri pentru obţinerea unor ajutoare sociale. Faptele raportate vor fi comunicate poliţiei, a precizat el.

Vlaams Belang, care militează pentru independenţa Flandrei, are un număr de 12 deputaţi şi cinci sentaori, dar este afectat de o concurenţă cu NV-A, un partid populist care încearcă să-i atragă susţinătorii de partea sa şi care solicită, de asemenea, independenţa părţii de nord a Belgiei.

Inţiativa lui Dewinter a fost denunţată de principala mişcare belgiană de luptă împotriva rasismului.

"Acest punct de semnalare este perfect ilegal, (iar) domnul Dewinter o ştie prea bine. El vrea să şocheze şi să provoace", a declarat Jozef De Witte, directorul Centrului pentru egalitate de şanse şi luptă împotriva rasismului, pentru postul Radio 1.

În opinia sa, această iniţiativă aminteşte de iniţiativele naziştilor, în anii '30, sau a STASI, în Germania de Est.

Filip Dewinter se inspiră după politicianul de extremă dreapta olandez Geert Wilders, liderul PVV, care a lansat un site prin care îi îndeamnă pe olandezi să semnaleze "problemele" cu care se confruntă din cauza cetăţenilor originari din Europa Centrală şi de Est.

Iniţiativa a suscitat proteste în Uniunea Europeană (UE) şi a fost condamnată de către Parlamentul European (PE) care a îndemnat Guvernul olandez să "condamne" acest site.

Premierul liberal olandez Mark Rutte a refuzat să se exprime în acest sens, susţinând că site-ul aparţine unui partid şi nu Guvernului.

Însă site-ul a fost dezavuat la sfârşitul lui martie de către deputaţii olandezi, care au votat o moţiune ce denunţă site-ul partidului lui Wilders. Deputaţii creştin-democraţi, inclusiv din cadrul partidului premierului liberal olandez, au susţinut această moţiune, un lucru care a fost calificat drept "incoerent" de către liderul PVV.

Partidul lui Wilders, care deţine 23 de mandate în Parlament, nu are reprezentanţi în cadrul Guvernului minoritar al lui Rutte, dar îi asigură, prin susţinerea sa, o majoritate în Camera inferioară a Parlamentului.

Comisia Europeană (CE) a anunţat marţi, printr-un purtător de cuvânt, că ea condamnă, în general, acest tip de site-uri "care nu corespund cu valorile" pe care ea le apără.

Însă CE a subliniat că, în caz contrar, declanşarea unor eventuale proceduri judiciare pentru incitare la ură de rasă revine jurisdicţiilor naţionale ale statelor membre UE şi nu Executivului european, care nu este competent în materie, deşi Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale, intrată în vigoare în urmă cu doi ani, stabileşte "un cadru general" în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici