- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (19.03.2015, 17:36)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Corina Creţu şi Transparency International au lansat un proiect pentru o bună utilizare a fondurilor UE
Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Creţu, a prezentat, joi, la Berlin, un proiect-pilot elaborat împreună cu Transparency International prin care CE îşi propune să garanteze buna utilizare a fondurilor europene prin oferirea de ajutor statelor membre, regiunilor şi oraşelor.
Urmărește
128 afișări
Corina Cretu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Creţu, a prezentat joi, la Berlin, proiectul-pilot intitulat "Acorduri de integritate", elaborat împreună cu organizaţia Transparency International, proiect care îşi propune să garanteze buna utilizare a fondurilor europene.
Proiectul-pilot face parte dintr-o serie de măsuri noi, luate de Comisia Europeană cu scopul de a ajuta statele membre, regiunile şi oraşele să gestioneze eficient investiţiile Uniunii Europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
"Acordul de integritate" a fost elaborat de Transparency International pentru a sprijini guvernele, firmele şi societatea civilă în îmbunătăţirea transparenţei activităţii şi creşterea încrederii în procedurile de achiziţii publice. Comisia vizează concluzionarea acordurilor de integritate pentru mai multe proiecte co-finanţate prin Fondul european de dezvoltare regională şi Fondul de coeziune.
"Prin intermediul acestui proiect ne intensificăm eforturile care vizează protejarea fondurilor Uniunii împotriva fraudei şi corupţiei. Fondurile europene constituie o adevărată sursă de investiţii publice în statele membre, de aceea nu tolerez risipa. Parteneriatul nostru cu Transparency International este o ocazie excelentă de a trata această problemă într-o manieră pro-activă şi preventivă", a a declarat comisarul Corina Creţu.
La rândul său, Miklos Marschall, directorul executiv adjunct al Transparency International, a precizat că acordurile de integritate joacă "un rol important în protecţia fondurilor Uniunii Europene împotriva fraudei şi a corupţiei, deoarece sporesc transparenţa, încrederea şi gradul de responsabilizare, contribuie la buna reputaţie a autorităţilor contractante, reduc costurile şi stimulează concurenţa prin proceduri mai bune de achiziţii publice".
Conform comunicatului CE, acordul de integritate va fi sub forma unui document juridic între autoritatea contractantă si ofertanţi, prin care părţile se vor angaja să respecte o procedură de atribuire transparentă şi eficace. Pentru a garanta un grad ridicat de responsabilitate, acordul va avea în componenţă şi un sistem de monitorizare derulat de o organizaţie a societăţii civile.
"Statele membre sunt puternic încurajate să profite de această iniţiativă, răspunzând apelului de manifestare a interesului care va fi lansat în mai 2015. În data de 5 mai, Transparency International va organiza o conferinţă la Bruxelles pentru promovarea acordurilor de integritate. Experienţa acumulată prin aceste proiecte pilot va fi ulterior împărtăşită administraţiilor publice din Europa", se arată în comunicat.
Acordurile de integritate sunt un instrument dezvoltat de Transparency International în anii '90 pentru a sprijini guvernele, firmele şi societatea civilă care se angajează în combaterea corupţiei în domeniul achiziţiilor publice, fiind puse în aplicare în întreaga lume.
Ele promovează rentabilitatea economică şi buna guvernare, dar pot de asemenea încuraja schimbări instituţionale, precum folosirea sistemelor de achiziţii publice electronice, simplificarea procedurilor administrative, îmbunătăţirea cadrului legislativ şi promovarea bunei guvernări.
Proiectul pentru protecţia fondurilor UE este împărţit în două etape. Prima va începe la 1 iunie 2015 şi se va desfăşura pe durata a nouă luni. Este vorba despre o fază pregătitoare care vizează asigurarea participării autorităţilor naţionale şi a organizaţiilor societăţii civile din mai multe state membre, precum şi identificarea proiectelor potenţiale pentru punerea în aplicare a mecanismului de integritate. De asemenea, în cadrul proiectului va fi dezvoltat un mecanism de monitorizare pentru a măsura eficienţa acordurilor de integritate în ceea ce priveşte îmbunătăţirea transparenţei şi creşterea gradului de responsabilitate.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe