Corlăţean a discutat cu omologii din Kuweit, EAU, Arabia Saudită, Qatar, Bahrain şi cu liderul CCG

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a avut, duminică, la Manama, în marja reuniunii Uniunea Europeană - Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), întrevederi separate cu omologii din Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Qatar, Bahrain şi cu secretarul general al CGG, potrivit MAE.

Urmărește
331 afișări
Imaginea articolului Corlăţean a discutat cu omologii din Kuweit, EAU, Arabia Saudită, Qatar, Bahrain şi cu liderul CCG

Titus Corlatean (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Corlăţean a avut, la Manama, în Regatul Bahrain, o întrevedere cu Dr. Anuar Gargash, ministru de stat pentru afaceri externe al Emiratelor Arabe Unite, ministru de stat pentru afacerile Consiliului Naţional federal al Emiratelor Arabe Unite.

"Ministrul român a evocat relaţiile bune de cooperare existente între cele două ţări şi a exprimat interesul pentru intensificarea contactelor politico-diplomatice. În acest context, a exprimat intenţia de a da curs invitaţiei de a vizita EAU şi totodată i-a adresat ministrului emiratez invitaţia de a efectua o vizită oficială la Bucureşti. Cei doi demnitari au reiterat dorinţa ţărilor lor de extindere a relaţiilor bilaterale, în diferite domenii, valorificând imensul potenţial de cooperare de care dispun, mai ales în sectoarele energiei, agriculturii, comerţului, turismului şi infrastructurii", precizează MAE.

Ministrul Corlăean s-a referit cu precădere la domeniul cooperării economice, în contextul organizării la Bucureşti în toamna anului 2013 a unei noi sesiuni a Comisiei Mixte de cooperare economică şi tehnică.

"De asemenea, cei doi miniştri au convenit să coopereze pentru organizarea celei de a doua ediţii a Forumului de afaceri România- Consiliul de Cooperare al Golfului, care prezintă interes atât pentru Europa, cât şi pentru statele din Golf. Cei doi demnitari au subliniat importanţa cooperării în domeniul cultural şi ştiinţific şi s-au angajat să impulsioneze procedurile interne din cele două ţări pentru semnarea Acordului de cooperare în domeniul cultural şi pentru finalizarea negocierilor la Programul de cooperare interministerială în domeniul educaţiei superioare şi cercetării ştiinţifice. Cei doi miniştri au avut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile politice şi de securitate din regiune şi au exprimat interesul comun pentru amplificarea cooperării la nivelul organismelor regionale şi internaţionale", mai arată MAE.

De asemenea, Corlăţean a discutast cu omologul său din Regatul Bahrain, Şeicul Khalid bin Ahmad bin Muhammad Al Khalifa, exprimând interesul pentru intensificarea contactelor politico-diplomatice dintre reprezentanţii celor două ţări şi a propus acreditarea unui ambasador nerezident în România. A adresat omologului său din Regatul Bahrain invitaţia de a efectua o vizită oficială la Bucureşti în viitorul apropiat. De asemenea, şi-a manifestat disponibilitatea de a efectua o vizită oficială în Bahrain în cadrul unui turneu în regiune.

"Cei doi miniştri au salutat evoluţia schimburilor comerciale din ultimii ani şi au exprimat interesul reciproc pentru amplificarea şi diversificarea acestora. Ambele părţi au subliniat necesitatea unei mai bune informări cu privire la oportunităţile economice din cele două ţări, prin încurajarea contactelor directe şi permanente dintre reprezentanţii mediilor de afaceri, precum şi prin constituirea unor mecanisme suple şi eficiente de colaborare, inclusiv pe terţe pieţe din Orientul Mijlociu şi Africa", se arată în comunicatul MAE.

Au fost abordate o serie de alte domenii concrete de interes reciproc în care se poate extinde cooperarea bilaterală, cum ar fi: sectorul bancar, agricultura, turismul. În plus, a fost remarcată calitatea învăţământului universitar din România şi a fost identificat un posibil proiect de colaborare între ministerele de interne pentru perfecţionarea tinerilor jandarmi din Bahrain.

Pe lângă aspectele bilaterale, cei doi demnitari au avut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile politice şi de securitate din regiune şi au exprimat interesul comun pentru menţinerea unui dialog constant la nivelul organismelor regionale şi internaţionale.

De asemenea, Corlăţean a avut o întrevedere cu viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe al Statului Kuweit, Sheikh Sabah Al-Khalid Al Hamad Al-Sabah, cei doi evocând nivelul excelent al relaţiilor bilaterale de cooperare şi prietenie şi trecând în revistă principalele evenimente organizate pe parcursul acestui an pentru marcarea aniversării a 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări (10 iunie 1963).

Ministrul român de externe a subliniat interesul autorităţilor de la Bucureşti pentru intensificarea dialogului politic bilateral la nivel înalt, guvernamental şi parlamentar şi i-a reiterat omologului kuweitian invitaţia de a efectua o vizită oficială în ţara noastră în viitorul apropiat.

Ministrul Titus Corlăţean a arătat interesul României pentru identificarea unor noi oportunităţi de cooperare economică şi pentru impulsionarea schimburilor comerciale bilaterale. A subliniat necesitatea unei mai bune informări reciproce cu privire la oportunităţile economice din cele două ţări, prin încurajarea contactelor directe între reprezentanţii mediilor de afaceri, organizarea de misiuni economice şi participarea la târgurile internaţionale şi manifestările expoziţionale organizate de România şi Kuweit şi realizarea unor cooperări pe terţe pieţe.

Corlăţean a exprimat acordul părţii române faţă de propunerea kuweitiană de încheiere a unui nou acord privind funcţionarea Comisiei mixte de cooperare şi a subliniat, în acelaşi timp, necesitatea identificării şi a altor formule de cooperare mai suple, care să se poată reuni printr-o procedură simplificată, pentru cazuri precise şi pentru anumite sectoare de interes.

Ministrul Titus Corlăţean a prezentat evoluţiile recente din România şi facilităţile oferite de mediul economic şi investiţional din ţara noastră şi a încurajat oamenii de afaceri kuweitieni să investească pe piaţa românească.

Cele două părţi au convenit necesitatea constituirii unor parteneriate sectoriale în diverse domenii, precum petrol şi gaze, petrochimie, construcţii, energie, IT, agricultură, turism etc.

Ministrul Corlăţean a subliniat importanţa cooperării culturale şi ştiinţifice şi a propus iniţierea unor programe de colaborare între institute de cercetare şi universităţi din România şi Statul Kuweit. A fost reiterată invitaia adresată ministrului kuweitian de a participa la reuniunea anuală a diplomaţiei române şi s-a agreat principiul unui dialog intensificat între şefii diplomaţiilor din România şi Kuweit în cele două capitale.

Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile regionale şi au convenit întărirea cooperării la nivelul organismelor internaţionale.

Corlăţean a avut o întrevedere şi cu omologul saudit, Alteţa Sa Regală, Saud Al Faisal, discuţiile fiind un bilanţ al relaţiilor de cooperare dintre cele două ţări, precum şi o analiză a perspectivelor de amplificare a acestora în toate domeniile.

Cei doi miniştri au subliniat necesitatea dezvoltării relaţiilor tradiţionale dintre cele două state şi interesul reciproc pentru redinamizarea dialogului bilateral, la nivel înalt, guvernamental şi parlamentar. Ministrul român a adresat omologului saudit invitaţia de a efectua o vizită oficială în România. Cei doi demnitari au subliniat importanţa ministerelor afacerilor externe în coordonarea ansamblului relaţiilor de cooperare şi interesul comun pentru organizarea de consultări politice regulate între cele două instituţii.

Ministrul Titus Corlăţean a prezentat evoluţiile recente din România şi oportunităţile oferite de mediul economic, investiţional şi financiar intern, a exprimat interesul pentru amplificarea şi diversificarea cooperării economice şi a încurajat operatorii economici din Arabia Saudită să investească pe piaţa românească.

Cele două părţi au salutat nivelul semnificativ al schimburilor comerciale bilaterale, care au atins în 2012 valoarea de 385,62 milioane de dolari, Arabia Saudită fiind primul partener comercial al ţării noastre dintre statele Consiliului de Cooperare al Golfului. Demnitarii român şi saudit au exprimat interesul pentru diversificarea în continuare a schimburilor comerciale bilaterale, inclusiv prin realizarea unor parteneriate sectoriale în diverse domenii, precum agricultura, IT-ul, infrastructura, sectorul energetic, cercetarea, turismul.

Cei doi miniştri au subliniat importanţa contactelor directe dintre oamenii de afaceri şi au convenit reactivarea Consiliului de Afaceri româno-saudit şi înfiinţarea unei camere de comerţ şi industrie bilaterale. Şefii diplomaţiei din cele două state au convenit impulsionarea cooperării în domeniile educaţiei şi culturii şi au exprimat interesul pentru iniţierea unor programe de cooperare între universităţile şi centrele de cercetare româneşti şi saudite. A fost menţionată deschiderea consulatelor onorifice de la Jedah şi Khobar care vor juca un rol important în consolidarea relaţiilor bilaterale. Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile regionale, cu accent pe criza siriană şi procesul de pace din Orientul Mijlociu.

Ministrul de Externe a avut o întrevedere şi cu omologul qatarez, Khalid bin Mohammad Al Attiyah, pe care l-a felicitat pentru recenta numire în funcţie şi căruia i-a adresat invitaţia de a face o vizită oficială în ţara noastră în perioada următoare şi a subliniat interesul ţării noastre pentru relansarea dialogului politic bilateral, la nivel înalt, guvernamental şi parlamentar. Cei doi demnitari au subliniat importanţa ministerelor de Externe în coordonarea ansamblului relaţiilor de cooperare şi interesul comun pentru continuarea programului de consultări politice între cele două ministere.

Ministrul Titus Corlăţean a făcut o prezentare a evoluţiilor recente din România, a oportunităţilor oferite de mediul economic şi a încurajat oamenii de afaceri qatarezi să investească pe piaţa românească. Demnitarul qatarez a exprimat interesul operatorilor economici din ţara sa pentru realizarea de investiţii în România în agricultură, turism şi mai ales în domeniul minier şi al exploatării resurselor minerale, cu propunerea de a încheia un Memorandum de înţelegere între instituţiile din cele două ţări cu atribuţii în domeniul exploatării miniere.

Ministrul Titus Corlăţean a evocat expertiza românească în domeniul explorării şi exploatării hidrocarburilor şi a exprimat interesul pentru amplificarea cooperării în acest domeniu, inclusiv la nivel de învăţământ universitar şi cercetare. A evocat, de asemenea, contribuţiile societăţilor româneşti în realizarea unor obiective economice în Qatar şi a subliniat interesul acestora pentru implicarea în continuare în proiectele majore prevăzute de autorităţile qatareze.

Cele două părţi au convenit necesitatea multiplicării contactelor directe dintre reprezentanţii mediilor de afaceri din cele două ţări pentru identificarea unor noi oportunităţi de cooperare şi de investiţii, precum şi importanţa realizării de parteneriate sectoriale în diverse domenii. Cei doi miniştri au exprimat interesul pentru amplificarea şi diversificarea schimburilor comerciale, care nu reflectă în prezent posibilităţile existente. Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile regionale, cu accent pe criza siriană şi procesul de pace din Orientul Mijlociu şi au convenit întărirea cooperării la nivelul organizaţiilor internaţionale.

Ministrul Corlăţean a avut o întrevedere şi cu Secretarul General al Consiliului de Cooperare al Golfului, Abdul Latif Bin Rashid Al Zayani, cu care a evocat relaţiile tradiţionale de cooperare şi prietenie ale ţării noastre cu statele membre ale CCG şi cu ţările arabe, în general, şi a exprimat interesul României de amplificare şi diversificare a acestora, atât la nivel bilateral, cât şi în calitatea de stat membru UE.

Ministrul român a subliniat numeroasele oportunităţi de cooperare economică dintre România şi statele membre ale CCG în diverse domenii precum: agricultură, energie, petrol şi gaze, infrastructură, turism, educaţie, sănătate, a prezentat facilităţile oferite de mediul economic şi investiţional din ţara noastră şi a încurajat oamenii de afaceri din regiune să investească pe piaţa românească.

Demnitarul român a exprimat aprecierea pentru rezultatele primului Forum economic România – CCG, desfăşurat la Bucureşti, în martie 2011, precum şi convingerea că cea de-a doua ediţie se va bucura de un real interes din partea reprezentanţilor guvernamentali şi operatorilor economici din ţările implicate.

Cei doi demnitari au subliniat importanţa instituirii unor consultări periodice între cele două părţi pe domenii de interes comun şi au convenit semnarea Memorandumului de înţelegere între Ministerul Afacerilor Externe român şi Secretariatul General al Consiliului de Cooperare al Golfului cu ocazia unei viitoare vizite pe care ministrul român o va efectua la Riad. De asemenea, ministrul român l-a invitat pe Secretarul General al Consiliului de Cooperare al Golfului în România la o dată cât mai apropiată, invitaia fiind acceptată cu plăcere.

Cei doi oficiali au trecut în revistă evoluţiile politice şi de securitate internaţionale şi regionale şi au exprimat interesul reciproc pentru menţinerea unui dialog constant pe aceste teme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici