Corlăţean a făcut apel la unitatea românilor din afara frontierelor şi la păstrarea identităţii

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a făcut apel, joi, la Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului, la unitatea românilor din afara frontierelor, îndemnându-i să lupte pentru prezervarea identităţii, afirmând că doar aşa pot deveni "relevanţi" în statele în care trăiesc.

Urmărește
104 afișări
Imaginea articolului Corlăţean a făcut apel la unitatea românilor din afara frontierelor şi la păstrarea identităţii

Titus Corlatean (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Mesajul pe care îl am de ani de zile este acela de luptă permanentă pentru prezervarea identităţii. Este un lucru pe care în primul rând ei trebuie să îl facă, românii care trăiesc acolo, adesea în condiţii dificile. Asta presupune mai multă unitate şi nu obosesc să spun acest lucru, mai multă unitate între asociaţiile româneşti, mai puţină competiţie şi mai puţine ambiţii personale. Pentru că pot deveni relevanţi dacă sunt uniţi în statele respective”, a declarat ministrul de Externe.

El a recunoscut că păstrarea identităţii românilor de peste graniţe presupune şi o acţiune constantă a statului român, fiind de acord că este necesară o finanţare mai consistentă a asociaţiilor acestora.

"Unde are de făcut statul român şi aici sunt absolut de acord - şi pe vremea când eram secretar de stat, cel puţin am fost beneficiarul unui buget mai consistent pentru românii din afară - aici va trebui să lucrăm mai serios, pe măsură ce apar şi resursele financiare. Eu, unul, susţin acest lucru şi sper ca în anii care vin să putem creşte gradual acest buget acordat asociaţiilor româneşti”, a precizat Corlăţean.

Totodată, el a atras atenţia asociaţiilor românilor din afara graniţelor că, dacă nu vor fi capabile să se reunească în jurul unui proiect comun, finanţarea va fi o problemă.

"E foarte greu pentru statul român să facă pe bază de selectivitate o alegere între unii şi alţii, care sunt mai români şi care sunt mai puţin români. Asta este o problemă”, a spus ministrul.

Întrebat dacă va aloca finanţări anuale pentru românii din judeţele Covasna şi Harghita, minoritari numeric în această regiune, similare celei pe care Guvernul României o alocă minorităţii maghiare din ţara noastră, ministrul Corlăţean a afirmat că solicitarea este justificată, fiind nevoie, în acest sens, de o proiecţie bugetară mai consistentă.

"Ce pot să fac la acest moment este, la rândul meu, să preiau acest apel şi să îl aduc la cunoştinţa Guvernului, pentru o proiecţie bugetară mai consistentă, anul viitor şi în anii care urmează. Încă o dată, eu consider justificată această chestiune. Dacă suntem realişti din punct de vedere al realităţilor bugetare, va trebui să facem un efort gradual pentru creşterea finanţărilor. Dintr-o dată este nerealist", a punctat ministrul Afacerilor Externe.

Statul român alocă de 30 de ori mai mulţi mulţi bani pentru circa două milioane de minoritari din România, decât românilor care trăiesc în afara graniţelor, al căror număr ajunge la 10 milioane, susţine preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni (FNRP), Eugen Popescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici