Corlăţean: Acordul de asociere UE-Serbia va fi ratificat, dar cu o declaraţie privind minorităţile

Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, că acordul de asociere a Serbiei la UE va fi ratificat de Senat, însă în legea de ratificare va fi inclusă o declaraţie privind garantarea respectării drepturilor minorităţilor naţionale.

Urmărește
109 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Acordul de asociere UE-Serbia va fi ratificat, dar cu o declaraţie privind minorităţile

Titus Corlatean (Imagine: Octav Ganea/Mediafax foto)

"Orientarea colegilor parlamentari este aceea de a aproba ratificarea acestui document", a spus ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, după audierile în comisiile reunite de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

La rândul său, preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a explicat că va propune aprobarea acestui document cu o declaraţie anexată.

"Din punctul de vedere al concluziilor, am decis să propun colegilor din Comisia de politică externă din Senat să ducem până la capăt, favorabil, procedura de ratificare a acordului de asociere a Serbiei, însoţită însă - e un mecanism care funcţionează în dreptul internaţional şi în dreptul tratatelor - de o declaraţie pe care Senatul României să o adopte şi care face parte, corp comun, din legea de ratificare", a spus Corlăţean.

El a precizat că "această declaraţie va fi inclusă în instrumentul de ratificare care va fi depus la statul depozitar".

Potrivit lui Corlăţean, declaraţia va arăta că "Parlamentul României solicită Guvernului României, indiferent care va fi fiind acesta în viitor, să aibă o atitudine activă în procesul de negocieri pe diferitele capitole pe care Serbia le va avea ca şi stat candidat, astfel încât să se asigure, în colaborare cu partenerii europeni, că Serbia va îndeplini aceste criterii înainte de a deveni membră UE".

Acordul de stabilizare şi asociere încheiat de Serbia cu UE trebuie ratificat de toate statele membre UE pentru a intra în vigoare. Până în prezent, trei state între care şi România, nu au ratificat documentul. Senatul este Cameră decizională în cazul României. Documentul a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru românii de pretutindeni de la Senat şi a trecut tacit la Comisia de afaceri europene. Documentul urmează să intre pentru raport la Comisia de politică externă a Senatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici