- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (01.10.2012, 18:21)
- Marius Fratila ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Corlăţean: Am obţinut acordul Guvernului ungar pentru instalarea la Gyula a statuii lui Şaguna
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că a obţinut, în discuţiile avute luni la Budapesta cu premierul Viktor Orban şi omologul János Martonyi, acordul Ungariei pentru instalarea la Gyula a statuii lui Andrei Şaguna.
Urmărește
264 afișări
Titus Corlăţean (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Am solicitat şi am obţinut acordul pentru instalarea statuii lui Andrei Şaguna la Gyula. E un subiect pe care îl discutăm de mulţi ani cu partea ungară şi m-am bucurat să constat totală deschidere şi a premierului Viktor Orban şi a omologului Martonyi", a declarat Corlăţean, pentru MEDIAFAX.
El a spus că salută această reacţie pozitivă a Guvernului de la Budapesta, care reprezintă "un mare pas înainte".
Întrebat când va fi momentul dezvelirii acestei statui, Corlăţean a spus că rămâne de văzut care vor fi procedurile tehnice. "Va reprezenta, oricum, un moment cu simbolistică pozitivă şi pentru românii din Ungaria, dar şi pentru relaţia bilaterală", a spus Corlăţean.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Şeful diplomaţiei a evidenţiat că a discutat cu oficialii ungari şi despre posibilitatea înfiinţării unui centru cultural românesc la Michereci şi a salutat recunoaşterea Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria ca biserică istorică, însă a reluat şi aşteptările mai vechi ale comuniţăţii româneşti privind învăţământul în limba maternă, finanţarea cultului religios românesc, reprezentarea în Parlamentul de la Budapesta şi eliminarea fenomenului de etno-business.
"Am subliniat faptul că evident şi la nivelul minorităţii româneşti există aşteptări importante legate de sprijinul care trebuie acordat prezervarea identităţii naţionale, aspectele legate de o bună educaţie în limba maternă în şcoli, de acordarea finanţării pentru buna funcţionare a şcolilor, de materia în limba maternă, pentru sprijinul acordat Biserica Ortodoxă româneşti din Ungaria. Trebuie salutat faptul că Biserica Ortodoxă Română a fost recunoscută în rândul bisericilor istorice din Ungaria, dar în acelaşi timp e nevoie de un sprijin financiar conform şi previzibil pentru buna funcţionare a acesteia", a spus Corlăţean.
El a amintit că fenomenul de etno-business grevează în continuare o reprezentare corectă şi reală a etnicilor români din Ungaria. "Am subliniat aşteptările românilor din Ungaria pentru o reprezentare corectă şi directă în Parlamentul de la Budapesta şi bineînţeles eliminarea fenomenului de Etno-business care a grevat şi grevează în continuare o reprezentare corectă şi reală la nivelul aşa-numitelor autoguvernări locale sau la nivelul autoguvernării naţionale din Ungaria a celor care au cu adevărat identitate naţională românească", a spus el.
Cu privire la minoritatea maghiară din România, Corlăţean a arătat că a convenit cu oficialii maghiari că pot avea viziuni diferite privind subiectul drepturilor colective, adăugând însă că e necesară o comunicare directă pe acest subiect, nu prin intermediul mass-media.
"Am discutat şi pe marginea subiectelor unde avem viziuni diferite şi nu trebuie să ne ascundem de acest lucru. Am subliniat necesitatea de a discutat direct atunci când apar probleme, atunci când apar poziţii diferite şi să discutăm mai puţin prin intermediul mass-mediei pentru că astfel de declaraţii fac mai mult rău decât ajută. Ne-am pus de acord că până la urmă putem avea viziuni diferite faţă de aşa-numitul proces al drepturilor colective, şi aici cu siguranţă avem poziţii diferite. Constituţia României, legile româneşti şi standardele europene din punctul nostru de vedere sunt destul de clare şi ele pun accentul pe drepturile individuale pentru protecţia identităţii naţionale", a mai spus Corlăţean.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:35
-
astăzi, 09:32