Corlăţean: Ambasadorii SUA şi Olandei au făcut presiuni în 2012 pentru numirea lui Kovesi

Fostul ministru al Justiţiei, Titus Corlăţean, a afirmat, miercuri, în cadrul audierii sale în Comisia SIPA, că ambasadorii SUA şi Olandei ar fi făcut presiuni în 2012 pentru numirea Codruţei Kovesi ”într-o funcţie de vârf” în Ministerul Public.

Urmărește
1721 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Ambasadorii SUA şi Olandei au făcut presiuni în 2012 pentru numirea lui Kovesi

Corlăţean: Ambasadorii SUA şi Olandei au făcut presiuni în 2012 pentru numirea lui Kovesi

Titus Corlăţean a spus că, pe vremea când era ministru al Justiţiei, a primit vizitele unor ambasadori care au pledat în mod insistent pentru numirea lui Kovesi într-o funcţie de conducere în Ministerul Public, Corlăţean folosind cuvântul ”presiuni”.

”Am confirmat faptul că au existat la acel moment demersuri în sensul de presiuni pentru ca cel care vă vorbeşte, eram ministrul Justiţiei la acel moment, ca o anumită nominalizare la o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public şi am beneficiat de vizita a doi sau trei ambasadori la sediul Ministerului Justiţiei, evident că i-am primit, am stat de vorbă”, a spus fostul ministru al Justiţiei.

El a menţionat două cazuri în care pledoaria în favoarea lui Kovesi s-a făcut foarte insistent. Este vorba de fostul ambasador american în România, Mark Gittenstein, şi fostul ambasador al Olandei, Matthijs van Bonzel.

”Cel puţin în două cazuri (...) nu am apreciat insistenţa şi modalitatea în care s-a făcut acel lobby. Pot înţelege dorinţa partenerilor ca sistemul judiciar din România să funcţioneze, dar acesta trebuie să funcţioneze de o manieră profesionistă şi independentă, în primul rând pentru interesul nostru al românilor şi al României, nu neapărat la presiunile unor ambasadori străini. Nu am apreciat modul insistent al ambasadorului Olandei de la acel moment cu cu care am avut mai multe discuţii. Nu am apreciat insistenţa ambasadorului american, domnul Gittenstein de la acel moment, pentru a face o nominalizare despre care se ştie.Era vorba de nominalizarea doamnei Kovesi în funcţia de vârf şi am discutat profesional în primul rând pentru că nu făceam politică cu domnia sa”, a spus Corlăţean.

El a precizat că l-a informat şi pe premierul de atunci, Victor Ponta, privind aceste convorbiri cu diplomaţi străini. „Presiunea a depăşit limitele acceptabile în relaţiile diplomatice între state”, a adăugat Titus Corlăţean.

Întrebat dacă numirea Codruţei Kovesi în funcţia procuror-şef al DNA, în mai 2013, este rezultatul presiunilor unor diplomaţi străini, Corlăţean a răspuns: „Eu nu pot să vorbesc decât despre scurtul meu mandat de ministru al Justiţiei, atunci când stabilisem şi discutasem la Bruxelles să realizăm o procedură transparentă, care ar fi implicat evaluarea celor care erau doritori”.

De asemenea, Titus Corlăţean a spus că a fost chemat şi de către preşedintele Traian Băsescu pentru a discuta pe marginea numirilor şefilor de Parchete, dar a declinat invitaţia din cauza modului în care a fost făcută. ”În clipa în care eşti sunat la sfârşitul unei zile de muncă lungi (...) pe telefonul mobil al aghiotantului, de la Cotroceni, şi aghiotantul îţi dă propriul telefon de serviciu ca să vorbeşti cu centrala şi după aceea cu preşedintele României, şi mai ales discuţia în care mi s-a explicat o anumită chestiune cum nu ar trebui să fac şi cum ar fi bine să fac, nu sunt foarte confortabil să vorbesc public de astfel de chestiuni, pentru că nu aşa ar trebui să funcţioneze instituţiile într-un stat democratic”, a declarat Corlăţean.

Titus Corlăţean a fost ministru al Justiţiei în primul guvern Ponta, în perioada mai-august 2012.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici