- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Corlăţean: CE să spună dacă vrea ca România să ia măsuri împotriva politicului în justiţie
Europarlamentarul PSD Titus Corlăţean a adresat o întrebare scrisă CE prin care solicită acesteia să precizeze dacă doreşte adoptarea de măsuri legislative sau instituţionale în România care să înlăture influenţa politicului în justiţie sau doreşte să menţină politizarea actului de justiţie.
Corlăţean: CE să spună dacă vrea ca România să ia măsuri împotriva politicului în justiţie
"Având în vedere declaraţiile purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene privind procedura legislativă iniţiată în Parlamentul României referitor la numirea şefilor procurorilor, declaraţii conform cărora procedura de numire a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu trebuie schimbată, solicit Comisiei Europene să precizeze dacă doreşte adoptarea de măsuri legislative sau instituţionale în România care să înlăture influenţa politicului în justiţie sau doreşte să menţină politizarea actului de justiţie", se arată în întrebarea adresată, miercuri, de prim-vicepreşedintele Comisiei juridice a Parlamentului European, remisă agenţiei MEDIAFAX de Biroul de presă al PSD din PE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Corlăţean invită Comisia Europeană să precizeze dacă doreşte ca reprezentanţii puterii politice executive (Ministrul Justiţiei şi preşedintele României) să aibă "o pârghie de influenţă asupra justiţiei" sau ca prerogativele principale în numirea magistraţilor să revină Consiliului Superior al Magistraturii.
"Reamintim că în 2004, la momentul închiderii negocierilor capitolului Justiţie şi Afaceri Interne privind aderarea României la UE, numirea magistraţilor superiori era făcută de către CSM în baza legii adoptate în anul 2004 cu acordul prealabil al Comisiei Europene", precizează Titus Corlăţean.
Conform procedurilor instituţiilor europene, termenul de răspuns pentru CE este de şase săptămâni de la transmiterea întrebării scrise, se arată în comunicat.
Comisia juridică a Senatului a adoptat, pe 4 septembrie, un amendament la Legea 303/2004, prin care procurorii şefi ai DNA, DIICOT şi Parchetului ICCJ nu mai sunt numiţi de şeful statului, ci de plenul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Secţiei de procurori a CSM.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray a declarat, ulterior, că, potrivit raportului pe Justiţie prezentat în iunie, modul de numire în funcţie a procurorilor şefi trebuie să rămână neschimbat, fapt cunoscut "cu siguranţă" de către autorităţile româneşti.
Europarlamentarul PSD Adrian Severin i-a adresat preşedintelui Comisiei Europene o scrisoare în care îi cere demiterea purtătorului de cuvânt al CE Mark Gray dacă acestuia îi revine în întregime responsabilitatea pentru declaraţiile pe tema schimbării procedurii de numire a procurorilor şefi.
Purtătorul de cuvânt al CE Johannes Laitenberger a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că purtătorii de cuvânt ai Comisiei vorbesc în numele Executivului comunitar, adăugând că, dacă există nemulţumiri legate de poziţiile exprimate de CE, acestea trebuie adresate Comisiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO