Corlăţean: Decizia autorităţilor din Crimeea de a intra în componenţa Rusiei este inadmisibilă

Decizia autorităţilor Republicii Autonome Crimeea de a solicita intrarea în componenţa Federaţiei Ruse şi organizarea unui referendum local pe această temă, fără acordul Kievului, este "inadmisibilă şi ilegală", a declarat, joi, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean.

Urmărește
253 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Decizia autorităţilor din Crimeea de a intra în componenţa Rusiei este inadmisibilă

Corlăţean: Decizia autorităţilor din Crimeea de a intra în componenţa Rusiei este inadmisibilă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Decizia de astăzi, 6 martie, a autorităţilor Republicii Autonome Crimeea de a solicita intrarea în componenţa Federaţiei Ruse şi supunerea acestei opţiuni unui referendum la nivel local, la 16 martie, fără acordul autorităţilor centrale de la Kiev, este inadmisibilă şi ilegală, reprezentând o ameninţare directă la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei", consideră şeful diplomaţiei române, potrivit unui comunicat MAE remis joi agenţiei MEDIAFAX.

Republica Autonomă Crimeea este "parte integrantă a teritoriului suveran al Ucrainei independente, în interiorul frontierelor Ucrainei, recunoscute pe plan internaţional", a mai spus Corlăţean.

Ministrul de Externe atrage atenţia că, potrivit normelor de drept internaţional şi cadrului constituţional şi legal în vigoare al Ucrainei, orice demers cu privire la definirea statutului Republicii Autonome Crimeea trebuie să se realizeze în consultare şi cu acordul autorităţilor centrale de la Kiev.

Parlamentul local din Crimeea, dominat de proruşi, i-a cerut, joi, lui Vladimir Putin alipirea la Rusia, precum şi organizarea unui referendum la 16 martie în peninsula ucraineană pentru a valida această alipire, a declarat pentru AFP unul dintre oficiali.

Alegătorii vor avea de ales între o alipire la Rusia sau o autonomie net consolidată, a precizat deputatul Grigori Ioffe.

Parlamentul acestei republici autonome a prevăzut organizarea, la 30 martie, a unui referendum, dar care se referă doar la o simplă consolidare a autonomiei.

Kremlinul a confirmat rapid că preşedintele rus a fost informat în legătură cu cererea Parlamentului local din Crimeea. "Această informaţie (despre cererea Parlamentului local al Crimeei) tocmai ne-a parvenit, preşedintele a fost informat", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia oficială Itar-Tass.

Cu o populaţie de două milioane de locuitori, majoritatea etnici ruşi, republica autonomă Crimeea este controlată, de facto, de forţele ruse din 28 februarie.

Anterior, Parlamentul local a fost ocupat de persoane înarmate proruse şi, în condiţiile evoluţiilor contestate de Kremlin, l-a numit în funcţia de premier pe Serghei Aksionov.

Parchetul General ucrainean a anunţat miercuri deschiderea unei anchete penale împotriva premierului Serghei Aksionov, precum şi împotriva preşedintelui Parlamentului local, Volodimir Konstantinov, pentru ameninţare la adresa "integrităţii" Ucrainei. Cei doi riscă o pedeapsă de până la zece ani de închisoare.

Crimeea a fost "oferită" Ucrainei sovietice în 1945, de către Nikita Hruşciov, care era originar din Ucraina. Pentru a stopa tendinţele separatiste din Crimeea, Kievul i-a acordat în 1991 statutul de republică autonomă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici