- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.05.2014, 20:56)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Corlăţean: Declaraţia lui Viktor Orban privind autonomia maghiarilor din Ucraina este inacceptabilă
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a calificat drept inacceptabilă forma de autonomie teritorială dorită de premierul Viktor Orban pentru maghiarii din Transcarpatia, regiune a Ucrainei unde trăiesc şi foarte mulţi etnici români.
Urmărește
717 afișări
Viktor Orban (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Noi nu suntem de acord cu această poziţie (...) Aceste forme de autonomii pe criterii etnice sunt chestiuni inacceptabile (...) pentru că nu sunt standarde europene acceptate", a precizat, joi, la TVR, şeful diplomaţiei române.
Referitor la românii din Transcarpatia, Ucraina, Titus Corlăţean a precizat că în această regiune "există foarte multe asociaţii româneşti, români adevăraţi", dar care "niciodată n-au dorit separare, au dorit să li se respecte identitatea lor naţională, să le fie respectat dreptul la educaţie, la a vorbi limba maternă, drepturi europene, consacrate la nivel european".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Premierul conservator ungar Viktor Orban şi-a reînnoit, la 16 mai, apelul controversat privind autonomia minorităţii maghiare care trăieşte în vestul Ucrainei, la mai puţin de o săptămână după ce a provocat o dispută diplomatică între Budapesta, Kiev şi Varşovia, relatează AFP.
"Statul ungar în ansamblu sprijină cererile de autonomie ale maghiarilor din Transcarpartia", a declarat şeful Guvernului ungar într-un interviu acordat televiziunii publice M1.
Între 150.000 şi 200.000 de persoane de origine maghiară trăiesc în Ucraina, între care aproape toate în Transcarpatia. Ele reprezintă cea mai mare minoritate (aproximativ 13 la sută) din această regiune ucraineană situată la frontiera cu România, Ungaria şi Slovacia.
"O Ucraină stabilă şi democratică este în interesul nostru, dar Ucraina nu poate fi stabilă şi democratică fără să acorde drepturi minorităţilor şi comunităţilor naţionale care trăiesc aici", a adăugat el.
Aceste declaraţii vin în continuarea celor din 10 mai, din cadrul discursului de învestitură din Parlament. Orban a fost reconfirmat în funcţia de premier pentru un al doilea mandat consecutiv după victoria obţinută la alegerile legislative din aprilie.
Şeful diplomaţiei ungare Janos Martonyi a precizat, miercuri, că Viktor Orban nu s-a gândit la o autonomie "teritorială".
Premierul ungar a declarat vineri seara pentru M1 că există în Europa mai multe forme de autonomie şi că maghiarii din Transcarpatia vor trebui să precizeze ce fel de autonomie vor.
Ambasadorul ungar la Kiev a fost convocat de Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe pentru a explica aceste declaraţii ale lui Orban.
La rândul său, premierul polonez Donald Tusk a calificat marţi drept "regretabile" aceste remarci ale lui Viktor Orban. El le-a cerut vecinilor Ucrainei să dea dovadă de solidaritate, susţinând unitatea şi independenţa Ucrainei.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe