- Home
- Politic
- IZVORU MUREŞULUI, JUD. HARGHITA, (14.08.2013, 21:18)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Corlăţean despre Republica Moldova: Un obiectiv poate fi atins sau ratat din lipsă de inteligenţă politică
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, spune că Guvernul de la Bucureşti face "tot ce poate" pentru a sprijini integrarea europeană a Republicii Moldova, adăugând că un obiectiv poate fi atins sau ratat din "lipsă de inteligenţă politică" şi printr-o "retorică" ce riscă să creeze probleme externe.
Urmărește
330 afișări
Corlăţean despre Republica Moldova: Un obiectiv poate fi atins sau ratat din lipsă de inteligenţă politică
"Lucrăm de atâta vreme împreună şi facem tot ce putem pentru a sprijini obiectivele europene, integrarea europeană a Republicii Moldova. Momentul din toamna acestui an, din noiembrie, de la Vilnius, Summitul parteneriatului estic al Uniunii Europene (UE), poate însemna o pagină nouă de istorie pentru Basarabia. Şi nu ne jucăm cu aceaste cuvinte. Pentru că parafarea şi apoi semnarea acordului de asociere la UE, de liber schimb, racordarea economică prin fluxurile umane şi, sper eu, rezolvarea problemei vizelor şi libera circulaţie pentru cetăţenii europeni vor însemna o pagină nouă de istorie pentru Basarabia", a declarat, miercuri, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, Titus Corlăţean.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Ministrul de Externe a spus că Guvernul României, sensibil faţă de soarta românilor din Republica Moldova, sprijină "cu toată forţa" decizia acesteia de integrare în UE.
"Nu avem cum să fim insensibili faţă de soarta fraţilor noştri din Republica Moldova. Suntem la fel, vorbim aceeaşi limbă, limba română. Şi-au stabilit un obiectiv suveran, legitim, integrarea în UE, îl sprijinim cu toată forţa şi această decizie a Republicii Moldova suverană trebuie respectată de toţi actorii politici", a precizat Corlăţean.
El i-a rugat pe cei prezenţi, în special pe românii din Republica Moldova, să înţeleagă "corect" că integrarea europeană a Moldovei este un obiectiv care poate fi atins sau poate fi ratat din "lipsă de inteligenţă politică" şi din cauza unei retorici ce riscă să creeze probleme externe.
"Aştept şi muncim, şi munceşte Guvernul de la Chişinău pentru acest obiectiv, îi ajutăm cu tot ce putem, dar mai vreau să spun un lucru. Şi aici e un subiect pe care vreau să-l înţelegeţi corect, foarte sensibil, pe care mi-l asum. Un obiectiv poate fi atins sau poate fi ratat din lipsă de inteligenţă politică, lipsă de înţelepciune. Poate fi atins dacă munca e serioasă şi poate că, uneori, se vorbeşte mai puţin şi se lucrează mai mult. Pentru că procesul de reformare, de modernizare, de europenizare în Republica Moldova va genera în viitor oportunităţi şi trebuie să lăsăm viitorul pentru această oportunitate", a explicat ministrul de Externe.
În opinia acestuia, afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la solicitarea unirii Basarabiei cu România au creat probleme atât în Republica Moldova, cât şi Guvernului României.
"Când te joci, retoric, cu o temă faţă de care românii rezonează, tema unirii, şi cu toţii am auzit aplauzele, dar vreau să înţeleg dacă sunteţi sau nu de acord cu mine: că viitorul european şi românesc al Republicii Moldova trebuie sprijinit cu inteligenţă politică, într-o lume a relaţiilor internaţionale complicate. Şi muncim la racordarea economică, la rezolvarea problemelor legate de independenţa energetică a Republicii Moldova. Mulţi au vorbit şi au avut retorică anterior şi nu au făcut nimic. Toţi anii ăştia s-au pierdut", a afirmat Corlăţean.
El a spus că se lucrează la racordarea reţelei electrice, la poduri, la investiţii, la acţiuni "care pot genera realităţi viitoare" şi nu o "retorică" ce "riscă creeze probleme externe mult mai complicate".
"Şi discursul de acum două zile, vă spun de pe acum, că a generat complicaţii suplimentare fraţilor noştri moldoveni şi Guvernului şi nouă. Şi va trebui să lucrăm ca să ieşim din nou din acest gen de situaţie şi nu e prima oară când se întâmplă. Lucrăm strâns împreună, dar această relaţie însă nu trebuie tulburată şi nu trebuie încurajate sau nu trebuie dat oxigen unor forţe de opoziţie din Republica Moldova - comuniştilor - care s-au opus şi se opun în continuare. Dar trebuie să ştii să o faci, să eviţi acest lucru, cu inteligenţă politică", a conchis ministrul de Externe.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, luni, la Izvoru Mureşului (Harghita), că majoritatea populaţiei Republicii Moldova nu vrea unirea cu România, însă moldovenii pot cere unirea şi o vor avea, şeful statului făcând o declaraţie similară şi la Chişinău, în urmă cu circa trei săptămâni.
"Este şi o problemă în ceea ce priveşte Constituţia Republicii Moldova, în ea se vorbeşte doar despre moldoveni şi limba moldovenească", a afirmat Băsescu.
Şeful statului român şi-a manifestat speranţa că "o corectare" în acest sens va porni din partea Republicii Moldova.
"Eu sper şi cred că de la cetăţenii Republicii Moldova trebuie să pornească corectarea. Vorbim de unirea Republicii Moldova cu România. Oameni buni, există în populaţia Republicii Moldova un filon sănătos de români, dar marea majoritatea a populaţiei nu doreşte unirea cu România. Cereţi unirea şi o veţi avea, dar cereţi-o", a declarat Băsescu.
Acesta a adăugat că în România nu există niciun partid care să nu dorească unirea, dar în Republica Moldova cel mai mare partid este antieuropean şi anti-NATO.
"România vrea unirea, dar nu o vrea Republica Moldova. Nu aveţi încă o majoritate critică, dar dacă o veţi avea, atunci vă spun nu va fi nicio piedică de aici, din România", a conchis Băsescu.
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46