Corlăţean, la CAE: Am discutat necesitatea unei asistenţe economice consistente pentru Ucraina

Miniştrii de externe din UE au discutat, luni, la CAE, despre necesitatea unei asistenţe economice consistente pentru Ucraina şi despre posibile sancţiuni aplicate Rusiei în funcţie de evoluţia situaţiei din Crimeea, a declarat şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean.

Urmărește
146 afișări
Imaginea articolului Corlăţean, la CAE: Am discutat necesitatea unei asistenţe economice consistente pentru Ucraina

Corlăţean, la CAE: Am discutat necesitatea unei asistenţe economice consistente pentru Ucraina (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

În cadrul reuniunii extraordinare a CAE de la Bruxelles, miniştrii de externe au ajuns la "o poziţie clară, comună, fermă" în legătură cu faptul că acţiunea armată a Federaţiei Ruse reprezintă "o violare clară a suveranităţii, integrităţii teritoriale şi independenţei Ucrainei dar şi o violare clară a dreptului internaţional, a mai multor acorduri bilaterale încheiate anterior între Ucraina şi Federaţia Rusă", a precizat Titus Corlăţean.

Ministrul de Externe a mai spus că UE aşteaptă ca Rusia "să revină la parametrii stabiliţi anterior, inclusiv în ceea ce priveşte prezenţa militară, stabiliţi prin acordurile bilaterale cu Ucraina" şi să-şi respecte angajamentele internaţionale.

Totodată, miniştrii de externe au luat notă "cu satisfacţie" de hotărârea guvernului de la Kiev care "a anulat decizia anterioară de suspendare a procesului de semnare a Acordului de Asociere politică şi economică (cu UE - n.r.)". "Suntem deschişi să avansăm în această direcţie şi să susţinem calea europeană a Ucrainei în baza exprimării suverane, legitime a guvernului de la Kiev", a subliniat şeful diplomaţiei române.

Cei 28 de miniştri de externe au discutat, de asemenea, "necesitatea unei asistenţe economice consistente, prin modalităţile existente internaţionale, începând cu FMI, BM şi surse internaţionale inclusiv europene", a precizat Corlăţean, adăugând că Ucraine are "mare nevoie pentru aşa ceva".

Oficialii europeni au luat în calcul şi sancţiuni pentru Rusia, în funcţie de evoluţia situaţiei.

"Este în clipa de faţă în discuţie un posibil set de măsuri bine definite, cu caracter sancţionatoriu, în funcţie şi de evoluţiile viitoare, pentru că există o aşteptare foarte clar exprimată ca Rusia să se manifeste cu rezervă" şi să acţioneze pentru calmarea situaţiei la care s-a ajuns "prin aceaastă prezenţă substanţială de forţe militare ruse pe un teritoriu aparţinând în mod suveran Ucrainei", a spus Corlăţean.

Pe de altă parte, ministrul român de Externe a spus că există "o preocupare profundă" faţă de apariţia "unui lanţ de conflicte de îngheţate" începând Nagorno-Karabah, Abhazia, Osetia de Sud şi Transnistria. "Din această perspectivă am fost cu toţii de acord că în perioada următoare va trebui să fim extrem de atenţi şi susţinători ai eforturilor europene în cazul R. Moldova şi Georgiei", a mai spus Corlăţean.

Ministrul de Externe va discuta aceste aspecte şi cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Miniştrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene avertizează Rusia cu revizuirea relaţiilor bilaterale dacă Moscova nu va lua măsuri pentru detensionarea crizei din Ucraina, relatează AFP.

"Dacă Rusia nu va lua măsuri pentru detensionarea situaţiei, UE va trebui să decidă care sunt consecinţele asupra relaţiilor bilaterale", au stabilit miniştrii de externe din UE în cursul reuniunii Consiliului Afaceri Externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici