- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.02.2013, 17:52)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Corlăţean: MAI are evaluare diferită pe Schengen. Guvernul decide mandatul României la Consiliul JAI
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat luni, la Bruxelles, că MAI are o evaluare proprie privind Consiliul JAI din 6-7 martie, unde este aşteptat un vot privind aderarea la Schengen, însă mandatul României va fi decis la nivel de Guvern.
Urmărește
453 afișări
Titus Corlăţean (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)
Corlăţean a arătat că la nivelul MAI s-a acumulat de-a lungul anilor "un anumit grad de frustrare" privind subiectul Schengen pe fondul întârzierii la nivelul partenerilor europeni a deciziei privind aderarea.
"Cred că trebuie să ne facem o evaluare atunci, înainte de reuniunea JAI în interiorul Guvernului şi Guvernul va trebui să adopte un mandat de poziţie la această reuniune. Putem avea şi avem diferite evaluări, colegii de la MAI, care au acumulat de-a lungul anilor un anumit grad de frustrare pentru că ei au gestionat pe fond, au făcut toate demersurile, criteriile, investiţiile de un miliard de euro în securizarea frontierilor, deci acolo este o mare aşteptare şi, poate, un anumit grad de frustrare. Avem şi la noi la MAE propria evaluare, cert este că ne dorim în mod legitim să existe o hotărâre favorabilă României în baza respectării criteriilor", a afirmat Corlăţean după reuniunea CAE de la Bruxells, întrebat dacă la Consiliul JAI România va insista pentru un vot, aşa cum a declarat în urmă cu o săptămână ministrul de Interne, Radu Stroe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Corlăţean a arătat că trebuie luptat "până la Consiliul JAI" din 6-7 martie pentru o decizie favorabilă României şi că nimeni "spune astăzi, mâine, poimâine" că s-a rezolvat situaţia.
De asemenea, el a arătat că punctul privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar trebui să fie pe agenda Consiliului JAI. "În mod normal, va fi pe agendă, nu există niciun element până în prezent, care să contrazică", a mai spus ministrul de Externe.
Ministrul Radu Stroe a declarat pe 10 februarie că la Consiliul JAI din martie va cere vot pentru intrarea României în Schengen şi a comentat refuzul lui Traian Băsescu de a semna scrisoarea privind aderarea prin faptul că preşedintele nu ar vrea să-şi lege numele de un eventual insucces.
"Voi cere vot la Consiliul JAI", a subliniat ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, într-o emisiune de la Antena 3.
Stroe a mai spus, în acelaşi context, că refuzul preşedintelui Băsescu de a semna scrisoarea privind aderarea poate fi explicat prin faptul că şeful statului nu ar vrea să-şi lege numele de un eventual insucces al României în procesul de aderare.
Premierul Victor Ponta a declarat pe 13 februarie că va transmite împreună cu miniştrii de Externe şi Interne o scrisoare către omologii din UE pe tema aderării României la Schengen, arătând că procesul depinde de o problemă politică ce poate fi rezolvată dacă nu vor mai exista "sabotaje" chiar din interiorul ţării
"Ministrul Corlăţean a fost la Haga şi veştile sunt bune. Dacă în România s-a început acum să se lege MCV de Schengen, văd că europenii nu-l mai leagă. Suntem într-o veşnică transformare: de unde aveam probleme, nu mai avem, de unde nu aveam, ne creem. Este important însă şi eu cred că împreună cu ministrul de Externe şi ministrul de Interne trebuie să transmitem o scrisoare către toţi prim-miniştrii, miniştrii de Interne şi miniştrii de Afaceri Europene sau Externe care vor fi reprezentaţi la Consiliul JAI din martie. Este o problemă politică - tehnic, toată lumea, inclusiv Comisia Europeană, a spus foarte clar că trebuie să intrăm - problema politică trebuie să ne chinuim cu toţii să o rezolvăm şi, dacă nu mai suntem sabotaţi din ţară, sunt şi şanse importante în acest sens", a spus Ponta în şedinţa de guvern de miercuri.
"Ministrul olandez al Afacerilor Externe a menţionat că programul noului Guvern de la Haga nu mai condiţionează aderarea României la Schengen de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ultimul subiect rămânând însă de interes pentru Olanda", a evidenţiat un comunicat MAE după vizita lui Corlăţean.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe