Corlăţean, mesaj către moldoveni: Bine aţi venit în România! Bine aţi revenit în Europa!

Cetăţenii Republicii Moldova vor putea circula, începând de luni, fără vize în Uniunea Europeană, prilej cu care ministrul de Externe, Titus Corlăţean i-a felicitat pe moldoveni, urându-le: "Bine aţi venit în România! Bine aţi revenit în Europa!".

Urmărește
616 afișări
Imaginea articolului Corlăţean, mesaj către moldoveni: Bine aţi venit în România! Bine aţi revenit în Europa!

Titus Corlăţean (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Doresc să adresez felicitări autorităţilor de la Chişinău pentru această reuşită excepţională, obţinută la capătul a patru ani de eforturi şi de reforme intense, desfăşurate nu întotdeauna în circumstanţe externe prielnice, dar promovate în fiecare clipă cu perseverenţă şi curaj. Este, de asemenea, un succes care se datorează fiecărui cetăţean al Republicii Moldova, societăţii de peste Prut în ansamblul său, care a înţeles că numai integrarea europeană poate aduce împlinirea aşteptărilor de libertate, prosperitate şi demnitate", a declarat ministrul Titus Corlăţean, potrivit unui comunicat MAE.

Şeful diplomaţiei a precizat că liberalizarea vizelor este "o probă concretă, profund simbolică, dar şi extrem de convingătoare, a beneficiilor pe care le aduce integrarea europeană".

Titus Corlăţean a reamintit momentul în care românii au putut călători liber în UE, fiind convins că şi moldovenii vor resimţi aceeaşi bucurie.

"Avem încă proaspăt în amintire momentul simbolic în care cetăţenii României au putut călători liber în spaţiul Uniunii Europene, în 2002. Sunt convins că, în zilele şi săptămânile care vor urma, cetăţenii Republicii Moldova vor resimţi aceeaşi bucurie şi emoţie, precum şi acelaşi sentiment al revenirii în casa noastră comună, Europa, pe care românii din dreapta Prutului le-au trăit atunci", a spus Corlăţean.

"Bine aţi venit în România! Bine aţi revenit în Europa!", le-a urat ministrul român de Externe cetăţenilor R. Moldova.

Parlamentul European şi Consiliul au luat, la 3 aprilie, decizia finală privind includerea Republicii Moldova pe lista ţărilor ai căror cetăţeni nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Spaţiul Schengen, începând cu 28 aprilie, conform unui comunicat al CE.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi viceministrul grec de Externe, Dimitris Kourkoulas, au semnat amendamentele la Regulamentul nr. 539/2001, prin care Republica Moldova este transferată pe lista ţărilor ai căror cetăţeni vor putea circula fără vize în Schengen, pentru o perioadă de 90 de zile.

La 27 februarie, Parlamentul European a aprobat aceste amendamente, iar la 14 martie Consiliul UE, în formatul miniştrilor pentru Transport, a aprobat propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru cetăţenii R. Moldova.

Decizia a fost publicată în Jurnalul Oficial, la 8 aprilie. "Până la sfârşitul lunii, cetăţenii moldoveni cu paşaport biometric nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Spaţiul Schengen pentru perioade scurte de timp. Aceasta este o mare realizare şi începutul unui nou capitol în relaţiile noastre", a declarat comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström.

De eliminarea vizelor vor beneficia doar cetăţenii moldoveni care deţin un paşaport biometric. Pentru a obţine un paşaport biometric, moldovenii trebuie să plătească 39 de euro şi să aştepte 30 de zile. Dacă doresc să-l obţină în trei ore, preţul este de 127 de euro. Ridicarea vizelor nu înseamnă că moldovenii vor putea intra în spaţiul Schengen pentru a munci, ci doar în scopuri turistice, pentru o perioadă de 90 de zile. Negocierile dintre UE şi Republica Moldova pentru liberalizarea vizelor au început în iunie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici