- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (08.01.2014, 13:42)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Corlăţean: Nu stăm cu mâinile încrucişate pentru a aştepta întrunirea condiţiilor la Schengen
România nu va sta cu mâinile încrucişate pentru a se întruni condiţiile politice în vederea aderării la Schengen, a declarat, miercuri, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, reamintind că Bucureştiul a îndeplinit criteriile clare ce ţin de acquis-ul acestui spaţiu.
Urmărește
431 afișări
Titus Corlăţean (Imagine: Tiberiu Crisan/Mediafax Foto)
"Poziţia constantă, consecventă a României, indiferent de guvernare, a fost legată de faptul că aderarea la Spaţiul Schengen este un obiectiv legitim, firesc şi bazat pe îndeplinirea criteriilor. Ceea ce s-a şi făcut. După 2011, România îndeplineşte, potrivit evaluărilor din CE şi sprijinului politic al PE, criteriile obiective ale acquis-ului Schengen", a precizat Titus Corlăţean, întrebat dacă România va insista pe lângă Preşedinţia elenă a UE pentru includerea acestui subiect pe agenda Consiliului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
Răsturnare de situaţie: Elena Lasconi îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu. Pentru prima dată în istorie PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2
Şeful diplomaţiei a reamintit declaraţia de anul trecut a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care "a subliniat de la nivelul CE faptul că nu există o legătură între criteriile de aderare la Spaţiul Schengen, criteriile clare din acquis, şi alte considerente de natură politică, unele ţinând de climatul european, complicat de criza economică sau de condiţii specifice şi de natură politică dintr-o serie de state membre".
Corlăţean a reiterat poziţia Guvernului României exprimată de premier, şi anume că "atunci când condiţiile politice vor fi întrunite pentru consens", Bucureştiul se aşteaptă ca aderarea "să fie pe ordinea de zi a Consiliului pentru luarea unei decizii corecte, legitime faţă de România şi Bulgaria".
Totodată, ministrul de Externe a dat asigurări că România nu va sta "cu mâinle încrucişate pentru a se reuni aceste condiţii". "Continuăm să facem ceea ce avem de făcut, dar fără să supralicităm, fără să supraestimăm şi aşteptăm ca raţionalitatea, după o perioadă mai complicată europeană, să revină atunci când luăm decizii nediscriminatorii şi legitime pentru toţi membrii UE", a subliniat Corlăţean.
Şeful diplomaţiei a mai spus că, în luna noiembrie 2013, a discutat, la Atena, cu omologul grec, Evangelos Venizelos, despre aderarea României la Schengen. "Grecia a sprijinit constant şi sprijină acest obiectiv legitim al României şi, bineînţeles, şi al Bulgariei şi apreciem acest lucru", a precizat Corlăţean.
România şi Bulgaria au prezentat, la Consiliul JAI din 5 decembrie 2013, a declaraţie politică în care şi-au exprimat dezamăgirea faţă de imposibilitatea luării unei decizii privind aderarea la Schengen şi au susţinut că nu există niciun motiv juridic sau concret pentru o nouă amânare.
Cele două ţări au precizat, în acest document, că vor solicita reluarea discuţiei în cadrul Consiliului, fără întârziere, în momentul în care este întrunită unanimitatea.
După Consiliul JAI din decembrie nu a mai fost avansată o dată pentru discutarea subiectului.
Consiliul JAI va reveni asupra subiectului aderării României şi Bulgariei la Schengen, atunci când vor exista condiţii favorabile, a declarat Dailis Alfonsas Barakauskas, ministrul lituanian de Interne.
"În ceea ce priveşte implementarea acquis-ului Schengen de către România şi Bulgaria, astăzi am putut doar să evaluăm situaţia la zi. Consiliul a luat notă de declaraţia comună a României şi Bulgariei şi va reveni asupra acestei probleme, fără întârziere, atunci când vor exista condiţii favorabile", a precizat Dailis Alfonsas Barakauskas.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: ANALIZĂ: Politica externă în 2013, între eternul eşec la Schengen şi atracţia investiţiilor chineze
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:51
-
astăzi, 10:43
Ruşii au atacat infrastructura energetică din regiunea Nikolaev din Ucraina