Corlăţean: Până la sfârşitul 2013 vom avea decizia de aderare la Schengen cu frontierele terestre

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, afirmă că este convins că în 2013 România va adera la zona Schengen, într-o primă fază cu punctele de frontieră aeriene şi maritime, iar până la sfârşitul anului viitor va exista "cu siguranţă" o decizie privind şi frontierele terestre.

Urmărește
415 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Până la sfârşitul 2013 vom avea decizia de aderare la Schengen cu frontierele terestre

Titus Corlăţean (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Noi facem lobby şi sunt convins că anul viitor vom fi deja parte a zonei Schengen, mai precis după planul Franţei şi Germaniei, într-o primă fază se va începe cu frontierele maritime şi aeriene. Până la sfârşitul anului viitor vom avea cu siguranţă o decizie şi pentru frontierele terestre", a declarat Corlăţean, într-un interviu acordat luni publicaţiei austriece Die Presse.

Întrebat dacă România va protesta atunci când ţări ca Olanda vor continua să încerce să blocheze aderarea României la zona Schengen, Corlăţean a explicat că România îndeplineşte criteriile tehnice de aderare de peste un an şi jumătate. "Am fost şi suntem foarte cooperanţi în această privinţă, am investit peste un miliard de euro din fonduri europene şi propriile noastre resurse bugetare pentru tehnologia necesară. Din acest punct de vedere am făcut deja totul. Din diverse motive politice, decizia (de aderare n.r.) a fost amânată", a afirmat ministrul de Externe.

Totodată, el a menţionat că experţii români participă deja la misiunile Frontex de la frontiera de sud a UE, "unde sunt cu adevărat problemele", nu de-a lungul frontierei estice.

Olanda a anunţat că va aştepta raportul MCV din decembrie al Comisiei Europene privind România pentru a reanaliza poziţia sa privind aderarea la Schengen a României şi Bulgariei. Potrivit unui document trimis în septembrie de Guvernul olandez Parlamentului, dezbaterile privind aderarea celor două ţări la Schengen vor fi amânate pentru 2013, dat fiind că raportul MCV pentru România va fi publicat la sfârşitul acestui an.

De asemenea, mai mulţi oficiali germani, printre care şi ambasadorul de la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, au arătat că decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi luată după prezentarea de către Comisia Europeană a raportului MCV din decembrie.

Germania şi Franţa au prezentat la începutul acestui an un plan privind aderarea în două etape a României şi Bulgariei la zona Schengen, într-o primă fază cu frontierele maritime şi terestre, urmată apoi de un al doilea pas cu frontierele terestre.

Consiliul European din martie a menţionat că o decizie privind aderarea la Schengen a României şi Bulgariei trebuia să fie luată în septembrie în cadrul Consiliului JAI, la care participă miniştrii de Interne din ţările membre UE.

Preşedinţia cipriotă a Consiliului Uniunii Europene a anulat reuniunea programată pentru 19-20 septembrie a Consiliului JAI din lipsă de "subiecte substanţiale", precizând însă că aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi pe agenda reuniunii JAI din 25-26 octombrie.

AFP a relatat, citând surse diplomatice europene, că îndoielile cu privire la voinţa Guvernului român de a respecta statul de drept, manifestate în special de Germania, Olanda şi Belgia, au constrâns preşedinţia cipriotă a UE să anuleze reuniunea din 19-20 septembrie consacrată aderării la Schengen,

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a declarat, pe 12 septembrie, că reportarea discuţiilor pentru reuniunea din 25-26 octombrie a Consiliului JAI nu înseamnă că la acest moment se va lua o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, întrucât sunt state membre care aşteaptă concluziile raportului suplimentar pe MCV pe care Comisia Europeană a anunţat că îl va prezenta în decembrie.

"Faptul că discuţia se reportează pentru luna octombrie nu înseamnă că o decizie se va lua în octombrie. Sunt unele state care doresc să vadă acest raport MCV din decembrie. Şi noi suntem foarte nerăbdători să vedem care sunt concluziile acestui raport, având în vedere că s-au făcut deja progrese pe cele 11 puncte stabilite împreună cu Comisia Europeană", a arătat Aurescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici