Corlăţean: Relaţia parlamentară cu Rusia este ameliorabilă

Preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat, Titus Corlăţean, a apreciat, marţi, la o dezbatere, că relaţia României cu Federaţia Rusă la nivel parlamentar este "ameliorabilă".

Urmărește
4 afișări

El a afirmat că faptul că românii îi percep pe ruşi mai degrabă pozitiv, aşa cum rezultă dintr-un studiu finanţat de Fundaţia Soros, "oferă o anumită dezinhibare" în construirea unei relaţii politice funcţionale cu Rusia.

Corlăţean s-a pronunţat, la prezentarea studiului "Percepţia Rusiei în România, Republica Moldova şi Ucraina", finanţat de Fundaţia Soros şi realizat de Iulian Chifu, Oazu Nantoi şi Oleksandr Sushko, împotriva folosirii "vechilor angoase în bătăliile politice electorale".

"Încercăm să evităm folosirea vechilor angoase în bătăliile politice electorale, pentru că până la urmă cineva poate câştiga conjuctural nişte voturi în plus, dar cu siguranţă statul român şi cetăţenii săi pot pierde mult mai mult, în primul rând din punct de vedere economic, dar nu numai", a spus Corlăţean, apreciind că relaţia României cu Federaţia Rusă la nivel parlamentar este "ameliorabilă".

Potrivit autorilor studiului, nu există o imagine negativă astăzi în România a Federaţiei Ruse ci, dimpotrivă, la nivelul opiniei publice, percepţia asupra Federaţiei Ruse şi mai ales asupra cetăţenilor ruşi este pozitivă.

"Faptul că există o reacţie mai degrabă pozitivă decurge şi din aceea că în clipa de faţă nu avem un contencios totuşi aşa major. România este membră a UE şi a NATO şi există remanentă o anumită deschidere, un anumit interes pentru o relaţie ceva mai dezinhibată cu Federaţia Rusă. Ceea ce nu înseamnă că nu rămân chestiuni totuşi care trebuie discutate la nivel politic, trebuie clarificate şi care rămân, iată, la nivelul conştiinţei colective: chestiunea Tezaurului României la Moscova este unul dintre aceste subiecte şi această chestiune rămâne pe agendă în mod necesar până când vom găsi o soluţie echitabilă şi corectă faţă de patrimoniul cultural românesc", a mai comentat Corlăţean.

Senatorul a mai spus că "odată cu alternanţa generaţiilor, dispar, pe cale obiectivă, naturală, anumite aspecte sensibile, anumite răni care au existat fără discuţie în trecutul istoric (…) astfel încât generaţiile noi sunt mai dezinhibate, dar riscă să intre şi într-o zonă a lipsei de interes".

"Să fructificăm această realitate a schimbării generaţiilor, vârstelor, să venim cu ceva pozitiv, nu cu aceste chestiuni de tip electoral, cu mesaje prin care încă se mai încearcă stârnirea unor vechi angoase. Nu acesta este tipul de atitudine politică care ne poate ajuta şi nu acesta este tipul de atitudine care poate aduce beneficii", a mai spus el.

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat a evitat să indice responsabili pentru faptul că relaţia cu Federaţia Rusă nu este dintre cele mai bune.

"Ca membru al opoziţiei, mi-ar fi foarte uşor să dau un răspuns, ca preşedinte al Comisiei de politică externă sunt mai degrabă interesat să găsim soluţiile să ieşim din stereotipurile acestea care ne-au marcat anterior", a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici