Corlăţean: Retorica unionistă poate strica proiectul european al Republicii Moldova

Retorica unionistă poate strica proiectul european al Chişinăului şi chiar "devenirea românească", a declarat, vineri seară, la Digi24, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, referindu-se la afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu privind unirea României cu Republica Moldova.

Urmărește
233 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Retorica unionistă poate strica proiectul european al Republicii Moldova

Corlăţean: Retorica unionistă poate strica proiectul european al Republicii Moldova (Imagine: Răzvan Chiriţă / Mediafax Foto)

"Cine gândeşte şi simte româneşte nu trebuie să afirme în fanfară şi în faţa presei, neapărat, anumite chestiuni legate de 'sângele apă nu se face', pentru că, dacă simţi româneşte, nu trebuie să mai afirmi acest lucru", a precizat Titus Corlăţean, avertizând că retorica unionistă "provoacă dificultăţi, ridică obstacole şi poate strica proiectul european şi devenirea europeană şi - cine ştie, dacă ajută Dumnezeu - şi devenirea românească".

"Problema este că acest proces al construcţiei europene pentru Republica Moldova este unul atât de complex şi de migălos, astfel încât, atunci când elefantul intră în vitrina de porţelan şi începe să tropăie, generează riscuri şi trezeşte suspiciuni, generează şi reacţii din partea unora care au nevoie de pretexte să mai tragă frâna de mână", a mai spus ministrul de Externe.

În opinia sa, declaraţiile unioniste pot întârzia semnarea Acordului de Asociere a R. Moldova cu UE, în condiţiile în care documentul ar trebui semnat înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile de la Chişinău, programate pentru noiembrie 2014.

"Motivele mele de nemulţumire sunt fundamentate pe elementele primite (...) Dacă acest proiect nu se poate finaliza pentru că se fac declaraţii aşa, ca să facem declaraţii, este o problemă", a spus Titus Corlăţean.

Întrebat de ce nu se poate vorbi pe o singură voce în dosarul moldovean, ministrul a precizat că USL nu ar avea o rezervă în a purta o discuţie privind proiectele de viitor ale României.

"Toată lumea în această ţară, de ani de zile, toate forţele politice şi trebuie să fim corecţi din acest punct de vedere, cu toţii ne-am luptat - poate că nu întotdeauna am avut o abordare coordonată, din păcate, pentru raţiuni de politică internă mizere până la urmă. Dar toţi am tras în aceeaşi direcţie. Nu cred că din partea noastră cel puţin, a USL, ar fi existat sau există vreo rezervă în a avea o discuţie aşezată, aşa cum trebuie, la aceeaşi masă, toate partidele politice româneşti, pentru a vedea ce ne propunem în viaţă, în viitor. Această discuţie n-a avut loc şi este până la urmă o scăpare a clasei politice sau a unora din această clasă politică (...) Dacă vorbim de viitorul României sau al relaţiei dintre România şi Republica Moldova, trebuie să stăm de vorbă şi nu să aflăm de la televizor care sunt marile proiecte", a spus Corlăţean.

Referitor la ridicarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni, ministrul a apreciat că Parlamentul European ar putea lua o decizie favorabilă în martie 2014.

"Dacă nu se mai fac declaraţii pe malurile Dâmboviţei şi dacă lucrăm foarte serios, aşa cum am făcut în toată această perioadă, mai multe state, mai mulţi prieteni ai R. Moldova, în mod normal, pe o procedură accelerată (...) Parlamentul European, în ultima sesiune de plen când ar trebuie să adopte şi ar fi bine să adopte o decizie favorabilă, ar fi undeva la jumătatea lunii martie, pentru că după aceea intră în campanie electorală pentru noul PE. Este o bătălie contra cronometru, până la urmă, pentru ca la final un anumit consiliu ministerial, probabil în forma JAI, să adopte decizia politică finală. Important este ca acest traseu constant de foarte multă muncă al Republicii Moldova să nu fie tulburat şi trebuie să avem foarte mare grijă atunci când ne exprimăm pe anumite teme. Nimeni din România nu face ceva contrar intereselor R. Moldova (...) Trebuie să ne ponderăm în declaraţii", a punctat ministrul de Externe.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 27 noiembrie, la TVR, că următorul proiect de ţară pentru România este întregirea ţării, menţionând că este convins că, dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci România va fi pregătită.

"Un popor, când are ocazia să fie împrenă, nu va renunţa. Nu mizez pe oameni politici, toată acţiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, ştiu că nu e momentul acum, dar (...) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face", a spus preşedintele.

Întrebat dacă s-a consultat cu diplomaţia românească, Traian Băsescu a răspuns: "Cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu. Credeţi că domnul Corlăţean nu doreşte unirea cu Republica Moldova?".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici