- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.10.2013, 15:37)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Corlăţean: România poate împărtăşi altora din experienţa acumulată în procesul său de democratizare
România poate împărtăşi ţărilor din Africa de Nord şi din Orientul Mijlociu experienţa sa, dar şi greşelile din propriul proces de democratizare, a declarat, vineri, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, la o conferinţă dedicată statelor din aceste zone.
Urmărește
97 afișări
Ministrul de Externe Titus Corlăţean (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
"Evenimentele prilejuite de Primăvara arabă i-au făcut pe europeni să realizeze că este nevoie de o nouă abordare în relaţia cu statele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Prin urmare, Consiliul Europei a elaborat o strategie având ca scop consolidarea relaţiilor cu statele din vecinătate. Obiectivul constă în transferarea de expertiză în domeniul democratizării, al drepturilor omului, al statului de drept. (...) România este dispusă să împărtăşească propria experienţă, lecţiile învăţate, chiar şi greşelile făcute în propriul proces de tranziţie democratică şi transformare, întrucât uneori este mai bine să înveţi cum să eviţi erorile altora", a declarat Titus Corlăţean, în deschiderea conferinţei internaţionale "Partidele politice - factori-cheie în dezvoltarea politică a societăţilor democratice", organizată la Bucureşti de Ministerul de Externe şi de Comisia de la Veneţia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
În acest context, şeful diplomaţiei a evocat rolul jucat de Consiliul Europei în procesul de democratizare a României şi de "armonizare a legislaţiei naţionale cu cea europeană".
"Aderarea la Consiliul Europei a însemnat adoptarea unor instrumente fundamentale pentru drepturile omului şi a reprezentat primul pas în tranziţia democratică a României", a subliniat Titus Corlăţean, adăugând că, în prezent, România este "un membru activ" al organizaţiei.
"România va continua să promoveze cadrul normativ şi instrumentele oferite de Consiliul Europei în vecinătate, fie că este vorba de dimensiunea estică sau de cea sudică", a spus Corlăţean.
Totodată, şeful diplomaţiei a reamintit că autorităţile de la Bucureşti colaborează cu Comisia de la Veneţia în vederea unei noi revizuiri a Constituţiei, aşa cum s-a întâmplat şi în 1991 şi în 2003.
"Ca dovadă a încrederii pe care o avem în Comisia de la Veneţia, colaborăm în prezent împreună, din nou, la a doua revizuire a Constituţiei noastre", a punctat Titus Corlăţean.
În marja conferinţei, preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti.
În perioada 18-19 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe şi Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei, împreună cu Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE/ODIHR), cu sprijinul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, organizează Conferinţa internaţională "Partidele politice - factori-cheie în dezvoltarea politică a societăţilor democratice".
Conferinţa este dedicată statelor din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu, având ca obiectiv transferul de expertiză democratică, inclusiv din partea României, pentru aceste state.
Evenimentul are loc în contextul aniversării de către România a 20 de ani de la aderarea, la 7 octombrie 1993, ca membru cu drepturi depline, la Consiliul Europei.
La conferinţă participă reprezentanţi ai mediului academic şi politicieni din Algeria, Egipt, Tunisia, Libia, Maroc, Iordania, Liban, Yemen, Palestina, Irak, precum şi experţi români şi străini.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe