- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.10.2013, 12:44)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Corlăţean: României i se cer criterii abuzive şi discriminatorii pentru aderarea la Schengen
României i se cer criterii abuzive şi discriminatorii pentru aderarea la Schengen, a declarat, joi, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, avertizând că va fi mai complicat de aderat la acest spaţiu dacă nu se obţine o decizie favorabilă la Consiliul JAI din decembrie.
Urmărește
806 afișări
Titus Corlăţean (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)
"Nu acceptăm procese care sunt necredibile, (...) abuzive şi discriminatorii. Abuzive pentru că nu există fundament juridic legal european pentru a adăuga alte aşa-zise criterii la cele care sunt standard şi discriminatorii pentru că acest tip de argumente n-au fost folosite faţă de alte state", a declarat, la Digi24, ministrul Afacerilor Externe, explicând că în 2007 au fost invitate să adere la Schengen nouă state, iar câteva dintre ele nu îndeplineau toate criteriile, dar "li s-a acordat un termen, după data aderării, pentru a pune în practică acele chestiuni".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Întrebat dacă mai există vreo speranţă pentru o decizie favorabilă la Consiliul JAI din decembrie, Titus Corlăţean a subliniat că România mizează pe această soluţie, mai ales că pe agenda provizorie este înscris deja proiectul de decizie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
"Mergem pe premisa ca în baza Consiliul JAI din martie să putem lua o decizie (...). Dacă unii vor rămâne blocaţi în decizia lor internă de a conexa totuşi (aderarea la Schengen - n.r.) cu MCV, asta e, decembrie va trece şi va trebui să reluăm aceste discuţii ulterior, dar o spun foarte clar va fi mai dificil pentru că, după decembrie urmează o perioadă de pre-campanie şi campanie electorală pentru Parlamentul European, urmează alegeri municipale şi locale în Franţa. Dacă nu e decembrie s-ar putea să fie mai complicat. Decembrie ar fi un termen rezonabil de bun pentru luat o decizie", a declarat Titus Corlăţean.
Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat, la 8 octombrie, la solicitarea MEDIAFAX, că Haga va aştepta raportul MCV din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea României la Schengen, subiect care ar fi trebuit să fie dezbătut la Consiliul JAI din decembrie 2013.
"Guvernul olandez va aştepta raportul MCV pentru a-şi stabili poziţia, în strânsă cooperare cu alte state membre, în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen", se arată în răspunsul Ambasadei olandeze la Bucureşti.
Aceasta subliniază că este important ca România să continue să ia "măsuri ireversibile şi de durată în vederea introducerii şi implementării reformelor în justiţie şi a luptei împotriva corupţiei, aşa cum s-a stabilit între România şi Uniunea Europeană".
Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România va fi publicat la "începutul anului 2014", a anunţat la 8 octombrie, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray.
Iniţial, Comisia Europeană anunţase că raportul va fi publicat în decembrie 2013.
Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen a fost inclusă pe agenda Consiliului JAI din decembrie 2013.
În condiţiile în care Olanda aşteaptă raportul MCV, care nu va fi publicat până atunci, este însă puţin probabil ca subiectul să mai figureze pe agenda reuniunii, întrucât pentru luarea unei decizii este nevoie de unanimitate.
Surse diplomatice au precizat pentru MEDIAFAX că la întâlnirea ministrului de Externe cu ambasadorii UE acreditaţi la Bucureşti, din 14 octombrie, subiectele Schengen şi MCV au fost menţionate doar în treacăt, întrucât poziţia Olandei este, pentru moment, "inflexibilă".
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe