- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.09.2014, 23:50)
- Departamentul Politic
Corlăţean s-a întâlnit cu omologul britanic. Philip Hammond a acceptat invitaţia pentru o vizită la Bucureşti
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a avut, miercuri, înaintea participării la Summit-ul NATO ce se va desfăşura la Newport, Ţara Galilor, o întrevedere cu omologul său britanic, Philip Hammond, acesta acceptând invitaţia de a face în perioada următoare o vizită oficială la Bucureşti.
Urmărește
258 afișări
Corlăţean s-a întâlnit cu omologul britanic. Philip Hammond a acceptat invitaţia pentru o vizită la Bucureşti
Potrivit unui comunicat al MAE, şeful diplomaţiei române "a adresat felicitări oficialului britanic, pentru numirea sa, în iulie, în funcţia de ministru al afacerilor externe şi l-a asigurat de întreaga disponibilitate a părţii române pentru cooperare şi dialog, în vederea consolidării, în continuare, a relaţiei bilaterale dintre România şi Marea Britanie". "Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul şi perspectivele relaţiei bilaterale, ministrul afacerilor externe subliniind importanţa valorificării la întregul potenţial a Parteneriatului strategic româno-britanic, relansat în iunie 2011. A fost agreată consolidarea în continuare a dialogului politic bilateral, în cadrul Parteneriatului Strategic româno-britanic convenit în anul 2003, prin stabilirea unui mecanism de consultări periodice, la toate nivelele", menţionează sursa citată.
De asemenea, cei doi interlocutori au evidenţiat buna cooperare în domeniul economic, "confirmată de o dinamică ascendentă continuă a schimburilor comerciale din ultimii ani (un nivel record de 3,3 miliarde Euro în 2013 şi o creştere de aproximativ 10% în primul semestru din 2014), în condiţiile unui climat economic european şi internaţional dificil". Conform comunicatului MAE, ambele părţi au convenit asupra încurajării în continuare a cooperării economice, precum şi asupra utilizării potenţialului investiţional existent între cele două ţări, prin promovarea oportunităţilor de afaceri în domenii de interes comun precum energie, infrastructură, IT.
"Au fost abordate aspecte legate de situaţia din Vecinătatea estică, şeful diplomaţiei române reiterând preocuparea faţă de evoluţiile de securitate din Ucraina şi asertivitatea sporită a Federaţiei Ruse în regiune şi subliniind necesitatea respectării integrităţii teritoriale şi a independenţei Ucrainei, în conformitate cu reglementările internaţionale, precum şi nevoia acordării unui sprijin solid al UE, coordonat cu partenerii euro-atlantici, pentru procesul de stabilizare şi reformă a Ucrainei, menit să asigure parcursul european ales în mod liber de poporul ucrainean", menţionează sursa citată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
În ceea ce priveşte Republica Moldova, ministrul Corlăţean a subliniat necesitatea unui sprijin susbstanţial şi concret pentru cetăţenii moldoveni şi autorităţile de la Chişinău, pentru susţinerea aspiraţiilor pro-europene şi democratice liber asumate, sprijin cu atât mai necesar în contextul situaţiei din regiune şi al apropiatelor alegeri legislative din Republica Moldova, se mai arată în comunicat. Cei doi miniştri au evocat succesul reuniunii Grupului de Acţiune Europeană pentru Republica Moldova, prezidată de România, care a avut loc la Chişinău la 1 septembrie.
"În perspectiva apropiatului Summit NATO, cei doi doi interlocutori au trecut în revistă elementele de substanţă de pe agenda reuniunii la vârf Aliate, reliefându-se necesitatea întăririi apărării colective şi a capacităţii Alianţei Nord-Atlantice de a face faţă multiplelor provocări de securitate, inclusiv prin creşterea bugetelor destinate apărării, fiind subliniată, totodată, importanţa reconfirmării solidităţii relaţiei transatlantice pentru gestionarea adecvată a riscurilor de securitate asociate noului context geostrategic. Şeful diplomaţiei române a exprimat aprecierea pentru măsurile de reasigurare adoptate de NATO în contextul evoluţiilor din Ucraina şi a reiterat necesitatea unei prezenţe relevante şi echilibrate a NATO în statele de pe flancul estic al Alianţei, precum şi pentru acordarea unei atenţii sporite regiunii extinse a Mării Negre, areal extrem de important sub aspect economic, energetic şi securitar", se mai arată în comunicat.
Şeful diplomaţiei britanice a acceptat invitaţia adresată de omologul român de a efectua, în perioada următoare, o vizită oficială la Bucureşti, precizează MAE.
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi / NATO lansează o operaţiune navală pentru protejarea infrastructurii din Marea Baltică / Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia
-
ieri, 22:42
Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu