Corlăţean: S-a prelungit procedura de vot în străinătate pentru că s-a dorit scrupulozitate

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, duminică seară, că procedura de vot în străinătate s-a prelungit deoarece "s-a dorit scrupulozitate" şi evitarea fraudei din 2009.

Urmărește
1317 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: S-a prelungit procedura de vot în străinătate pentru că s-a dorit scrupulozitate

Corlăţean: S-a prelungit procedura de vot în străinătate pentru că s-a dorit scrupulozitate (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

"Această problemă (de la secţiile de vot din afara ţării - n.r.) a fost legată de documentele specifice pentru votul în străinătate, atât datorită faptului că a trebuit completată (declaraţia pe propria răspundere - n.r.) în interiorul ambasadei şi asta nu ministrul Afacerilor Externe a decis, ci, în mod legal şi corect BEC-ul, pentru că s-a dorit ca aceste declaraţii, inclusiv pe proprie răspundere, că nu vor mai vota multiplu în altă parte, s-a dorit scrupulozitate şi evitarea fraudei din 2009", a declarat Titus Corlăţean, la Antena 3.

"Acesta este motivul pentru care multe ore s-a votat în interiorul Ambasadei şi s-a prelungit procedura. Atunci când spre după-amiază, spre seară, BEC-ul a constatat că sunt probleme de afluenţă şi a luat această decizie de a se face această declaraţie mai la liber aşa în afara Ambasadei, chiar cu riscuri, atunci s-a produs o accelerare a procedurii de vot. Dar încă o dată, BEC-ul a procedat pe fond corect pentru că a dorit să evite orice formă de fraudare aşa cum a fost cazul în 2009 ", a precizat Corlăţean.

Şeful diplomaţiei a spus că, în pofida mai multor manipulări ale media, în Spania, cu excepţia Valenciei, unde 50 de cetăţeni nu au putut vota, toţi alegătorii au votat.

Totodată, Corlăţean a declarat că în Germania "afluenţa care a crescut, în clipa în care dimineaţă la nivelul BEC-ului s-a renunţat la a se mai completa declaraţia pe propria răspundere în afara perimetrului secţiei de votare şi s-a spus «nu, numai în interior în faţa biroului secţiei de votare»". "Acelaşi lucru s-a întâmplat, dar vreau să vă spun un lucru, pentru că şi la sediul MAE există un grup de protestatari cu 'Miliţia spirituală', cu 'Salvăm' ş.a.m.d, deci sunt, pe lângă oamenii de bună credinţă care au dorit să voteze şi trebuie să le respectăm această decizie, au fost şi provocatori. Sunt şi oameni care fac parte din anumite grupări şi pe acelaşi sistem securist pe care TrTraian Băsescu-a construit în toţi aceşti ani, provocator sunt şi oameni care încearcă să forţeze anumite lucruri" a explicat ministrul de Externe.

În ceea ce priveşte situaţia din Marea Britanie, ministrul a precizat că numărul secţiilor de votare a fost suplimentat de opt la 11, faţă de 2009, aşa după cum în Republica Moldova s-a decis o "creştere substanţială" a numărului secţiilor de votare de la 13 la 21.

În mai multe secţii de votare din Europa, cetăţeni români nu au putut vota din cauza cozilor uriaşe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici