Corlăţean: S-au luat măsuri pentru prevenirea turismului electoral în secţiile din străinătate

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, declară că autorităţile au făcut demersurile necesare în vederea prevenirii şi combaterii fraudelor în secţiile de votare din străinătate, inclusiv a turismului electoral.

Urmărește
339 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: S-au luat măsuri pentru prevenirea turismului electoral în secţiile din străinătate

Corlăţean: S-au luat măsuri pentru prevenirea turismului electoral în secţiile din străinătate (Imagine: Octav Ganea / MediafaxFoto)

"Fac un apel la cetăţenii români care vor vota în străinătate, să îşi exercite acest drept cu bună credinţă şi strict în limitele legii. Ţin să precizez că autorităţile române au întreprins demersurile necesare în vederea prevenirii şi combaterii fraudelor electorale, inclusiv a turismului electoral, luând mai multe măsuri, cum ar fi verificarea bazelor de date conţinând datele de intrare-ieşire în ţară la frontiere cu statele unde acest lucru este obligatoriu conform standardelor Schengen", afirmă Corlăţean, potrivit unui comunicat MAE transmis MEDIAFAX.

De asemenea, el a reiterat apelul adresat "membrilor Corpului Diplomatic şi Consular al României de a nu se angaja, sub nicio formă, în activităţi ce exced competenţelor pe care le au şi de a avea o conduită echidistantă, specifică Ministerului Afacerilor Externe".

Ministerul Afacerilor Externe a luat măsurile legale organizatorice pentru buna desfăşurare a procesului de votare în străinătate, în conformitate cu standardele democratice consacrate în materie electorală, mai afirmă comunicatul menţionat.

Cetăţenii români aflaţi în tranzit în afara ţării, fără a avea reşedinţa sau domiciliul în străinătate, nu pot vota la alegerile parlamentare de duminică, 9 decembrie, în cele 306 secţii de votare care vor funcţiona în afara ţării, a declarat, miercuri, Robert Cazanciuc, secretar general al MAE.

"Cum se întâmplă şi în ţară, nu poţi să votezi decât dacă ai domiciliul într-o anumită parte. Aşa şi în străinătate, legea este foarte clară, poţi să votezi numai dacă ai reşedinţa într-o anumită ţară, cei care se află în tranzit nu pot să voteze. Cei care au un drept legal de locuire pot să voteze. (...)Vorbim de lege, care este foarte clară. Secţii se fac acolo unde sunt comunităţi, legal este să votezi acolo unde ai reşedinţa", a afirmat Cazanciuc, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, Cazanciuc a subliniat că procedura de vot va fi aceeaşi ca şi la alegerile legislative din 2008, iar românii aflaţi în străinătate pot afla despre modul în care pot vota şi documentele necesare prin care îşi pot atesta domiciliul sau reşedinţa în străinătate din informaţiile afişate pe site-ul MAE, precum şi pe cele ale misiunilor diplomatice.

"Pentru a facilita accesul la informaţii, dincolo de cele aflate pe site-ul MAE, fiecare misiune are informaţii specifice mai ales în ceea ce înseamnă dovedirea dreptului de reşedinţă într-un anumit stat, fiind vorba de vot pe colegiu, importantă este reşedinţa într-un anumit stat. Exact ca şi în ţară, nu poţi să locuieşti la Bucureşti şi să votezi la Suceava, decât dacă încalci legea", a subliniat oficialul MAE.

MAE a organizat în afara ţării 306 secţii de votare în 95 de state, la fel ca şi la referendumul din 29 iulie, lista acestora putând fi consultată la secţiunea dedicată alegerilor parlamentare 2012 de pe site-ul ministerului.

Ministerul de Externe asigură şi posibilitatea apelării la un telefon verde - 0800 800 407 - la care românii pot afla sâmbătă şi duminică informaţii despre procesul de vot. MAE a anunţat sâmbătă suplimentarea cu alte linii telefonice, apelabile gratuit din străinătate, la care cetăţenii români pot solicita informaţii despre votarea în colegiile pentru diaspora.

Numerele respective sunt: 0040.21.367.49.41; 0040.21.367.17.89; 0040.21.367.49.46; 0040.21.367.49.33; 0040.21.367.17.72.

Ministerul Afacerilor Externe a trimis în cele 306 secţii de votare din străinătate câte 452.300 de buletine de vot aferente votării pentru Camera Deputaţilor şi Senat, la alegerile parlamentare de duminică, 9 decembrie.

MAE a realizat şi o hartă electronică interactivă cu locaţiile celor 306 de secţii de votare, aceasta putând de asemenea fi accesată de pe site-ul MAE şi paginile Internet ale misiunilor diplomatice.

Cele 306 secţii de votare din străinătate funcţionează în cadrul circumscripţiei electorale numărul 43, căreia îi sunt repartizate cele şase colegii ale diasporei - patru pentru Camera Deputaţilor şi două pentru Senat.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici