Corlăţean: Salut faptul că un om precum Laszlo Tokes nu va mai fi pe o listă de candidaţi în România

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, spune că salută faptul că pe lista de candidaţi prezentată în România nu se mai află un om precum Lazlo Tokes, care a dus "o campanie constantă în interiorul PE" şi a adus "deservicii de imagine şi deservicii de natură politică României şi românilor".

Urmărește
445 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Salut faptul că un om precum Laszlo Tokes nu va mai fi pe o listă de candidaţi în România

Laszlo Tokes (Imagine: Ciprian Sterian/ Mediafax Foto)

Titus Corlăţean a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Alba Iulia, că, din păcate, au fost numeroase situaţii în mandatul care se încheie în care "europarlamentari din România, în numele unui interes îngust, şi-au defăimat ţara", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Din păcate, au fost numeroase situaţii în mandatul care se încheie în care europarlamentari din România în numele unui interes îngust şi-au defăimat ţara. Faptul că, şi salut faptul că nu va mai fi pe o listă de candidaţi prezentată în România un om precum Tokes Laszlo, s-a dus în Ungaria, candidează pe lista unui partid din Ungaria, este foarte bine că este dincolo şi nu în România. Salut acest lucru. Faptul că, din păcate, însă există candidaţi precum Monica Macovei, un om care a făcut foarte mult rău ţării, este un apel către cetăţeni de a vota, şi aici mă refer la utilitatea votului, de a vota acei candidaţi şi acele liste care vin în sprijinul interesului naţional românesc şi în interes european", a afirmat Corlăţean.

Întrebat dacă Lazlo Tokes a adus deservicii României în mandatul său de europarlamentar, Titus Corlăţean a răspuns că acesta a dus "o campanie constantă în interiorul Parlamentului European", uitând faptul că a fost ales în România, şi "a adus deservicii de imagine, deservicii de natură politică României şi românilor".

"O campanie constantă în interiorul Parlamentului European, uitând faptul că a fost ales în România, cu promovarea acestui tip de idei, prin intermediul unei familii politice, PPE-ul, având sprijinul PPE-ului pentru astfel de idei, sunt lucruri care, în mod evident, au adus deservicii de imagine, deservicii de natură politică României şi românilor. Vom vedea care sunt rezultatele din Ungaria, dacă va fi sau nu va fi ales europarlamentar, dacă va fi, va rămâne în continuare acolo, dar cel puţin ştim că e de partea cealaltă a baricadei. Şi, ştim cum tratăm lucrurile până la capăt", a mai spus Corlăţean.

El a criticat şi faptul că preşedintele nu i-a retras europarlamentarului Lazlo Tokes Ordinul "Steaua României", adăugând că şeful statului a demonstrat că "nu-şi abandonează prietenul, aliatul şi susţinătorul".

"Nici astăzi domnul Băsescu nu-şi abandonează prietenul, aliatul şi susţinătorul de care a avut nevoie în propria sa campanie electorală, pe care l-a recompensat, nici astăzi, domnul Băsescu nu i-a retras această decoraţie. Este un gest profund regretabil, faţă de o persoană care a avut în mod constant o politică antinaţională în ceea ce priveşte România", a mai spus Corlăţean.

După ce a candidat din partea României de două ori, în 2007 ca independent, iar în 2009 pe lista UDMR, Laszlo Tokes ocupă poziţia a treia pe listele alianţei Fidesz-KDNP din Ungaria pentru alegerile din 25 mai.

În decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluţie, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler.

În 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

În replică, preşedintele Traian Băsescu declara, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat".

La rândul său, premierul Victor Ponta declara atunci că îl va informa în scris pe preşedintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincţiei acordate lui Tokes, Ordinul Naţional "Steaua României".

În noiembrie 2013, membrii Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" au decis să propună preşedintelui Traian Băsescu retragerea distincţiei oferite europarlamentarului.

Ulterior, preşedintele Traian Băsescu declara că aşteaptă raportul Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" înainte de a decide retragerea sau nu a distincţiei acordate lui Tokes, menţionând că nu doreşte repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.

În 15 decembrie 2013, Tokes a predat Bisericii Reformate din Timişoara medalia "Steaua României" în grad de Cavaler şi ordinul prin care i-a fost conferită, spunând că, dacă vreo persoană doreşte să îi ia înapoi distincţia, să meargă la Timişoara.

În 6 ianuarie, Kincses Elod, avocatul lui Tokes, declara că a atacat în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" de retragere a distincţiei care i-a fost acordată acestuia în 2009.

Ulterior, în 9 februarie, preşedintele Traian Băsescu declara că nu poate decide retragerea Ordinului "Steaua României" europarlamentarului Laszlo Tokes, pentru că trebuie să mai aştepte o decizie a instanţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici