Corlăţean şi Meleşcanu: Guvernul irakian să-şi asume repsonsabilitatea privind situaţia unei tabere
„Noi, preşedinţii Comisiei pentru Politică Externă şi Comisiei pentru Apărare, Ordine publică şi Siguranţă naţională din Senatul României ne exprimăm îngrijorarea faţă de informaţiile de presă referitoare la utilizarea forţei împotriva taberei de refugiaţi de la Ashraf din Irak, soldată cu numeroase victime, morţi şi răniţi”, se arată într-o declaraţie comună a celor doi, citată într-un comunicat remis miercuri agenţiei MEDIAFAX.
Semnatarii precizează că îşi exprimă deplina susţinere faţă de declaraţiile Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, pe acest subiect.
„Solicităm Guvernului irakian să îşi asume responsabilitatea pentru evenimentele de la tabăra din Ashraf şi să asigure respectarea drepturilor omului pentru toţi rezidenţii săi, inclusiv pentru cetăţenii iranieni din tabăra de la Ashraf”, se mai arată în declaraţia celor doi.
Pe 8 aprilie, serviciile de securitate irakiene au efectuat un raid în tabăra de refugiaţi Ashraf, situată la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Bagdad. Potrivit presei occidentale, raidul, la care au participat 2.500 de membri ai forţelor de ordine irakiene cu vehicule blindate, s-a soldat cu 33 de morţi şi peste 300 de răniţi. Guvernul irakian susţine însă că operaţiunea s-a soldat cu un număr mic de morţi.
În tabăra de la Ashraf trăiesc peste 3.400 de iranieni, cei mai mulţi fiind membri ai Organizatiei Mujahedinilor Poporului din Iran, o grupare disidentă iraniană aflată în exil şi considerată organizaţie teroristă de regimul islamist de la Teheran. Membrii grupului disident au primit protecţie din partea fostului regim Saddam Hussein, iar apoi din partea trupelor americane, în prezent fiind sub jurisdicţia Guvernului irakian.