Corlăţean speră că sprijinul Cehiei pentru intrarea României în Schengen se va menţine

Publicat: 18 10. 2012, 11:50
Actualizat: 01 04. 2020, 05:10

Potrivit lui Corlăţean, România şi Cehia colaborează, ca parteneri în UE, în dosare de interes comun precum perspectiva financiară, politica de coeziune, parteneriatul estic şi procesul de lărgire.

Ministrul de Externe român a declarat, după întâlnirea pe care a avut-o la sediul MAE cu omologul ceh, că acesta a făcut numeroase vizite în România şi a contribuit nemijlocit la reţeaua densă de legături politice, economice şi culturale şi interumane dintre cele două ţări.

„Apreciez stadiul foarte bun al relaţiei bilaterale româno-cehe. Vrem să intensificăm dialogul politic pentru a intensifica astfel cooperarea sectorială şi proiectele comune, mai ales în domeniul afacerilor europene. Am explorat împreună cu demnitarul ceh o temă pe care o urmăreşte cu predilecţie – dezvoltarea relaţiilor economice”, a spus Corlăţean.

El a remarcat cu satisfacţie evoluţia ascendentă a schimburilor comerciale bilaterale, care, la sfârşitul anului 2011, pentru prima oară în 20 de ani, a depăşit două miliarde de euro, precum şi existenţa, în România, a peste 500 de companii cu capital majoritar ceh care activează în diferite domenii de activitate.

Cu toate acestea, rămân suficiente domenii neexploatate, a spus demnitarul român, subliniind că încurajează companiile din România să fie mai încrezătoare şi incisive în a identifica opotunităţi de acces pentru produsele româneşti pe piaţa cehă.

„În ce priveşte cooperarea în domeniul investiţiilor, atât eu cât şi colegul meu dorim să încurajăm interesul comunităţii cehe de afaceri pentru investiţii în România şi oamenilor de afaceri români pentru colaborarea cu partenerii cehi”, a adăugat acesta.

Viceprim-ministrul ceh Karel Schwarzenberg, ministru de Externe, a declarat, la rândul său, că România şi Cehia sunt pe aceeaşi lungime de undă în ce priveşte cooperarea politică în Europa de Est.

„Am fost aliaţi în perioada războaielor, am avut o perioadă după război comună, şi iarăşi avem o alianţă comună acum. Cam în tot ce înseamnă politica europeană de alianţă am fost aliaţi. Deci colaborăm foarte bine. Binenînţeles că în ziua de astăzi lucrăm în cadrul UE şi pe problemele economice. Vedem că există foarte mult interes pentru investiţii şi relaţiile economice dintre noi. Sper că oamenii noştri de afaceri vor înţelege aceste oportunităţi”, a spus Schwarzenberg.