- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Corlăţean spune că va prezenta APCE presiunile exercitate asupra românilor din valea Timocului
Reprezentanţii comunităţii româneşti din Serbia i-au expus, miercuri, preşedintelui Comisiei de Politică Externă din Senat, Titus Corlăţean, actele de presiune şi intimidare din partea autorităţilor de la Belgrad, senatorul declarând că va prezenta faptele în APCE.
Totodată, Corlăţean a spus că o analiză a situaţiei va fi făcută în Parlamentul de la Bucureşti cu ocazia ratificării Acordului de stabilizare şi de asociere între UE şi Serbia, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, preşedintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlăţean, s-a întâlnit, miercuri, cu delegaţia liderilor comunităţii românilor din Serbia, compusă din Pedrag Balasevic, preşedinte al Partidului Democrat al Românilor din Serbia, Dragan Demic, vicepreşedinte al aceluiaşi partid, Zavişa Jurj, preşedinte al Asociaţiei culturale Ariadnae Filum şi preotul Boian Aleksandrovic.
Membrii delegaţiei au prezentat situaţia actuală şi dificultăţile pe care le întâmpină pentru obţinerea drepturilor care să le permită prezervarea şi afirmarea identităţii naţionale româneşti. Astfel, potrivit comunicatului citat, au fost evocate "acte de presiune şi intimidare din partea autorităţilor sârbe asupra membrilor comunităţilor româneşti din Serbia de Nord – Est (Valea Timocului)".
În cadrul discuţiilor a fost menţionat şi sprijinul autorităţilor sârbe faţă de crearea şi funcţionarea a două consilii naţionale separate ale minorităţii române, condamnându-se, totodată, menţinerea de către autorităţile statului vecin a distincţiei artificiale între comunitatea românească în Serbia şi cea "vlahă", care ar avea o identitate distinctă.
Titus Corlăţean a apreciat că acţiuni precum cele expuse de reprezentanţii comunităţii româneşti din Valea Timocului contravin normelor europene în materia minorităţilor naţionale, angajamentelor internaţionale asumate de Serbia şi legislaţiei sârbe în vigoare.
"Acest lucru contravine spiritului de cooperare şi relaţiilor politice deosebite dintre România şi Serbia şi este greu de explicat şi acceptat conduita autorităţilor sârbe, care cel puţin la nivel parlamentar, au evitat un dialog politic cu Parlamentul României pe această temă, în ciuda propunerilor pe care Comisia pentru politică externă a Senatului le-a avansat în mod repetat. Totodată, aceste acţiuni nu sunt conforme şi nu răspund sprijinului constant pe care România l-a acordat Serbiei în toţi aceşti ani, inclusiv în momente dificile pentru Belgrad, precum şi susţinerea traseului european pentru o viitoare aderare a Serbiei în UE", se arată în comunicatul citat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO