Conform unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, aflat în drum spre Podgoriţa pentru a coordona de la faţa locului activităţile întreprinse de echipa operativă a Celulei de criză, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat: „Doresc să exprim profunda compasiune pentru familiile românilor decedaţi în urma tragicului accident din Muntenegru. Suntem alături de aceştia şi ne preocupăm să îi sprijinim pentru a trece peste aceste momente deosebit de grele”.
„Alături de autorităţile locale, Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de criză, depune toate eforturile pentru a oferi întregul sprijin necesar în astfel de situaţii umane tragice, precum şi asistenţă consulară de care este nevoie în această situaţie”, a adăugat Titus Corlăţean.
Ministrul a mulţumit autorităţilor locale muntenegrene pentru sprijinul acordat la cel mai înalt nivel, precum şi cetăţenilor muntenegreni, care au dat dovadă de sprijin şi solidaritate cu victimele accidentului, donând sânge: „A fost un gest umanitar realmente emoţionant, o dovadă de prietenie din partea poporului muntenegrean. Le mulţumim pentru că ne-au fost aproape într-un moment dureros pentru noi, românii.”
De asemenea, ministrul Titus Corlăţean a ţinut să mulţumească omologilor europeni, precum şi Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de
securitate, Catherine Ashton. Aceasta a exprimat astăzi, în cadrul reuniunii miniştrilor afacerilor externe (CAE) care se desfăşoară în Luxemburg, condoleanţe – în numele său personal şi al Consiliului – cu privire la tragicul accident.
Cel puţin 19 persoane au murit după ce autocarul în care se aflau, înmatriculat în România, a căzut într-o prăpastie, în Muntenegru, duminică după-amiază. Alţi 27 de pasageri au suferit răni moderate. Un copil muntenegrean care era pe pod a fost acroşat uşor de autocar şi a fost rănit.
Accidentul a avut loc imediat după ce autocarul a ieşit dintr-un tunel, a derapat pe un asfalt alunecos, a rupt balustrada de siguranţă în partea stângă a drumului şi a căzut 30-40 de metri în prăpastie. Cauza accidentului nu a fost stabilită, dar se pare că şoferul nu a adaptat viteza la acel segment de drum alunecos, relatează site-ul postului B92.
Patru dintre pasagerii răniţi prezintă risc vital şi sunt conectaţi la aparate, anunţă reprezentantul clinicii KCCG din Podgoriţa, unde au fost transportaţi pasagerii răniţi, citat de site-ul de ştiri RTCG.
Secretarul de stat Raed Arafat, aflat la spitalul din Podgoriţa, a declarat, luni, că vor fi trimise la faţa locului două avioane pentru transportul răniţilor în România şi un altul pentru aducerea în ţară a persoanelor decedate.
Misiunea este executată la solicitarea Celulei de criză constituită la nivelul Ministerului Afacerilor Externe.