- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cornel Purcărea: Mircea Băsescu a asigurat utilajele pentru descărcarea muniţiei
Fostul director executiv al societăţii Romagro, Cornel Purcărea, a declarat că pentru Antena 3 că un transport de muniţie s-a făcut în perioada ianuarie-februarie 2009, fiind vorba despre 1.630 de tone de proiectile, iar Mircea Băsescu a asigurat utilajele pentru descărcarea navelor cu muniţii.
Cornel Purcărea: Mircea Băsescu a asigurat utilajele pentru descărcarea muniţiei (Imagine: Cristian Andreescu/Mediafax Foto)
Fostul director executiv al societăţii Romagro S.A., Cornel Purcărea, a declarat pentru Antena3 că firma la care este administrator are toate atribuţiile legale să desfăşoare activităţi speciale. El a declarat la Antena 3 că "operaţiunea de muniţie de la Băbeni a fost făcută sub supravegherea mai multor instituţii: de la securitatea portuară, Poliţia portuară, Serviciul Român de Informaţii (SRI), Poliţia judeţeană şi alte structuri prin forţele lor specifice".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Potrivit sursei citate, transportul de muniţie s-a făcut în perioada ianuarie-februarie 2009, fiind vorba despre 1.630 de tone de muniţie, în general proiectile de armament terestru.
"Toată aceasta era muniţie NATO care trebuia dezafectată", a spus Purcărea. Referindu-se la legătura cu fratele preşedintelui, Traian Băsescu, Purcărea a declarat că Mircea Băsescu a asigurat utilajele pentru descărcarea navelor cu muniţii.
"(Mircea Băsescu) era cel mai aproape agent economic din zonă care avea un astfel de utilaj", a pus Cornel Purcărea, adăugând însă că nu are nicio legătură cu afacerile lui Mircea Băsescu.
Cornel Purcărea mai susţine că nu există comerţ cu armament care să se facă ilegal. "Sunt fabulaţii gen romane de aventuri", a afirmat acesta.
Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu afirmă, pe site-ul personal, că fratele şefului statului, Mircea Băsescu, ar fi fost implicat într-o afacere de trafic de explozibil alături de o persoană pe nume Bakri Imad Abdul Reda, suspectată de legături cu organizaţii teroriste şi aflată în vizorul Interpol..
Stănescu afirmă, într-un material publicat, luni, pe site-ul www.sroscas.ro, că afacerea a constat în exportarea ilegală a cinci vapoare încărcate cu explozibil care ar fi trebuit să fie distrus la o unitate militară din Vâlcea. Afacerea ar fi fost muşamalizată - scrie Roşca Stănescu - de instituţiile statului român la comanda preşedintelui Traian Băsescu, în acest scop fiind folosite scandalurile legate de reţinerea omului de afaceri Puiu Popoviciu şi de furtul de arme de la Ciorogârla.
"Fratele preşedintelui României a participat la o operaţiune ultrasecretă de trafic internaţional cu mari cantităţi de explozibil. Cinci vapoare sosite din Tailanda au fost ancorate în portul Constanţa. Operaţiunea a fost dirijată de Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României. Încărcătura consta în substanţe explozive şi muniţie. Deşi uriaşă, cantitatea exactă nu este cunoscută de autor. Destinaţia finală, conform contractului încheiat de partea tailandeză cu Romarm SA, aparţinând Ministerului Industriilor, era UM Băbeni din judeţul Vâlcea. Acolo, explozibilii şi muniţia, în loc să fie distruşi, au fost reambalaţi. În scurt timp a avut loc exportarea acestora, fiind utilizat drept intermediar şi cărăuş SC Romagro Cereal SRL. Operatiunea s-a realizat tot pe cale maritimă, fiind asigurată din nou de Mircea Băsescu", scrie jurnalistul Sorin Roşca Stănescu pe site-ul său.
Citând un raport al Autorităţii de Supraveghere a Sancţiunilor impuse organizaţiei UNITA din Angola - for care funcţionează în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) - Stănescu afirmă că Bakri Imad Abdul Reda, "alias Imad Kebir", acţionar majoritar al Romagro Cereal SRL, este principalul importator de arme şi echipament miltar al organizaţiei, tranzacţiile făcându-se prin Kinshasa, Republica Democratică Congo.
"Suspiciunile legate de activităţile teroriste ale lui Bakri Imad Abdul Reda au apărut încă din 30 mai 2005, când s-a aflat că el joacă un rol important în finanţarea mişcării Hezbollah şi aprovizionarea cu arme a acesteia. Ulterior, conform unui raport al ONU al Autorităţii de Supraveghere a Sancţiunilor impuse UNITA, mişcare teroristă din Angola, Bakri Imad Abdul Reda, alias Imad Kebir, este principalul importator de arme şi echipament miltar al acesteia, prin Chinshasa, Republica Democratică Congo", se arată în materialul citat.
Jurnalistul susţine că Interpol Belgia "se interesează de traseul a 12 milioane euro", care reprezintă "doar o fracţiune" din câştigul de pe urma afacerii cu cele cinci vapoare cu explozibil din Tailanda.
"Este suma care Interpol Belgia presupune că a fost dirijată, prin intermediul SC Romagro Cereal SRL către două organizaţii teroriste. Interpol Bruxelles – Belgia a transmis, la 21 ianuarie 2009, o adresă urgentă Ministerului Administraţiei şi Internelor, Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională şi Biroului Naţional Interpol, prin care solicită investigarea lui Bakri Imad Abdul Reda, care este asociat al Romagro Cereal SRL România", scrie Roşca Stănescu.
Autorul materialului afirmă că, la cererea Interpol Belgia, reprezentanţii mai multor structuri ale statului au început să ancheteze presupusa afacere cu cinci vapoare cu explozibil.
"Au fost alertate următoarele instituţii: Serviciul de Informaţii Externe (SIE), Serviciul Român de Informaţii (SRI); Ministerul Administraţiei şi Internelor – Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Interna (DGIPI), Inspectoratul General al Poliţiei Române – Directia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate (DGCCO) şi Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigare a Fraudelor (DIF)", scrie Sorin Roşca Stănescu.
Acesta mai afirmă că, după investigaţiile acestor instituţii, dosarul a ajuns în atenţia procurorilor, moment în care, prin "diversiunile" Ciorogârla şi Popoviciu, şeful statului ar fi încercat să distrugă probele care atestă implicarea fratelui său în acest caz.
În materialul publicat de Roşca Stănescu apare, printre altele, şi numele lui Cornel Purcărea, locotenent colonel în rezervă, precum şi cel al lui cu Ion Gârbăcea, "de la Romarm".
Jurnalistul susţine că în dosarul acestui caz ar exista înregistrări ale convorbirilor telefonice purtate de aceştia cu Mircea Băsescu.
După trecerea în rezervă, la vârsta de 40 ani, Purcărea a fost, potrivit lui Stănescu, director al Romagro Cereal SRL.
În deschiderea materialului, autorul precizează că îşi asumă "întreaga răspundere civilă şi penală" pentru cele relatate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO